2020-04-10 00:32

Declarație șoc: „Spitalele românești nu sunt pregătite pentru o eventuală creștere a numărului de pacienți cu coronavirus”. Nu avem dotari si medicamente

 |  09:47
Declarație șoc: „Spitalele românești nu sunt pregătite pentru o eventuală creștere a numărului de pacienți cu coronavirus”. Nu avem dotari si medicamente

Spitalele românești nu sunt în acest moment pregătite să facă față unei creșteri a numărului de pacienți cu Covid-19, similară celei din Italia, și e necesară urgent o creștere a capacității de terapie intensivă, afirmă Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.

Într-o postare pe Facebook, Vlad Mixich, fost vicepreședinte al Agenției Naționale a Medicamentului și în prezent membru în board-ul Agenției Europene pentru Sănătate, scrie că „tot mai mulți medici vorbesc despre o nevoie urgentă pentru România în vederea epidemiei de coronavirus: trebuie crescută capacitatea de terapie intensivă”. 

„Spitalele românești NU sunt în acest moment pregătite pentru a face față unei creșteri a numărului de pacienți cu Covid19, similară celei din Italia”, spune el, propunând patru măsuri urgente:

1. Pregătiri și planuri concrete (ready-to-go) pentru asamblarea rapidă a câtorva spitale modulare speciale pentru pacienții cu coronavirus.

2. Cursuri cu personalul medical din fiecare spital județean pentru procedurile speciale de echipare și dezechipare cu echipamentul personal de protecție specific acestor situații (Organizația Mondială a Sănătății are publicate materiale foarte bune pe subiect).

3. Fiecare spital județean trebuie să definească clar protocoale de triere specifice cazurilor de coronavirus, inclusiv fluxuri separate pentru pacienți.

4. Totodată, trebuie stabilite procedurile pentru re-alimentarea stocurilor de echipamente medicale, dar și alternative clare pentru situațiile în care aceste stocuri se epuizează.

„Răspunderea pentru punctele 1 și 2 revine Ministerului Sănătății și DSU. Răspunderea pentru punctele 3 și 4 revine fiecărui manager de spital județean, asistat de direcția de sănătate publică respectivă”, explică el.

Vlad Mixich subliniază că aceste pregătiri „trebuie demarate acum, astăzi!” și că ele sunt „toate recomandări ale medicilor și specialiștilor care au lucrat/lucrează în zone deja intens afectate de coronavirus”.

„Nu avem de toate! Asta nu e adevărat. Dar avem încă o fereastră de timp în care ne putem pregăti pentru a nu fi prinși pe picior greșit dacă numărul de cazuri va crește mult și la noi, un scenariu posibil astăzi și în România. Și avem medicii pregătiți să facă față unei posibile crize, dacă li se asigură condițiile necesare. Panica dăunează grav sănătății. Organizarea și prevederea nu!”, mai afirmă el.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-09Parerea ta...

MUNCA SI INFORMATIA
09 Mar 2020

Informația de buna calitate te întărește, te face mai responsabil atât pentru viata ta cât și pentru viata celui de lângă tine, fie El chiar și vecin sau prieten .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine