2020-08-04 21:09

Decontarea direct - un produs de asigurări pentru consumatori maturi, oferit de o piață de asigurări imatură

 |  15:21
Decontarea direct - un produs de asigurări pentru consumatori maturi, oferit de o piață de asigurări imatură

Din această toamnă, românii care dețin autovehicule își pot cumpăra alături de polița RCA și produsul “decontare directă”.

Ce înseamnă decontarea directă?

 

Acest serviciu dă păgubitului RCA, nevinovat de producerea unui accident, posibilitatea să fie despăgubit chiar de către propriul său asigurător, pe care el l-a ales, în cazul în care mașina îi este avariată de către un alt conducător auto care are o poliță de asigurare la un asigurător rău platnic.

Schimbă un astfel de serviciu comportamentul asiguratului RCA?

 

Da! Un astfel de produs de asigurare îi va schimba proprietarului unui autovehicul criteriile de selecție a unui asigurător atunci când își cumpără o poliță de asigurare RCA. Schimbându-se criteriile de selecție, se schimbă și comportamentul consumatorului, în sensul în care îl responsabiliează pentru prima dată pe acesta atunci când își alege un asigurător, fiind conștient de faptul că acel asigurător ales de către el îl va despăgubi în caz de daună.

Practic, criteriul “cel mai redus preț” va fi înlocuit de “buna reputație în piață și seriozitatea asigurătorului RCA”. Acesta este un criteriu sănătos într-o piață de asigurări încă primitivă și nevindecată, așa cum este cea românească. Acest criteriu de selecție este aplicat în prezent doar polițelor de asigurare CASCO, produs aflat în continuă decredibilizare și scădere în România.

De ce am alege un astfel de serviciu?

 

Pentru a ne feri în caz de daună să stăm cu mașina nereparată cu lunile prin service-uri din cauza unor asigurători rău platnici.

Cât costă și când se plătește acest serviciu?

 

Este un serviciu suplimentar, care se plătește de către asiguratul RCA în momentul în care își cumpără o poliță RCA și este valabil pentru toată durata de valabilitate a poliței RCA cumpărate. Acest serviciu este opțional, iar prețul anual este între 170 de lei pentru autoturisme și 920 lei pentru un autotractor.

Este mult sau puțin?

 

Prima medie anualizată la nivelul întregii piețe este de 727 lei. Pe românește, atât costă în medie o poliță RCA cu valabilitatea de un an.

Dacă pentru un autoturism serviciul de decontare directă costă 170 de lei, vom constata că acest serviciu costă încă aproximativ 25% din costul poliței de asigurare.

Și-au dorit asiguratorii din România acest serviciu?

Am participat la dezbaterile din Parlament și de la ASF și am putut observa, amuzat, opoziția crâncenă a firmelor de asigurări împotriva introducerii acestui serviciu util pentru viitorii păgubiți RCA.

De ce atâta încrâncenare împotriva decontării directe? Simplu. Asiguratorii știau că vor trebui să dea pentru prima dată piept cu realitățile din piața de asigurări: decontări parțiale, acordate cu mare întârziere, dosare respinse în mod ilegal la plată, daune stabilite în mod ilegal și abuziv ca fiind “culpă comună”, etc. Puținii asiguratori cu o conduită bună la plată trebuiau să ia în calcul faptul că urmează să devină “clienți” sau “victime” ale colegilor lor din piață care nu achitau daunele.

Ei știu că vor fi țepuiți de către acei asiguratori rău platnici, la fel cum sunt în prezent mulți păgubiți RCA, cât și service-urile auto care își primesc cu foarte mare greutate banii pe despăgubire, doar după vreo 2-3 ani de plimbat prin procese.

Asiguratorii RCA care se opuneau acestei “apocalipse a decontării directe” spuneau că va fi un dezastru pentru asiguratorii bun platnici (avem vreo 2 în România) care vor fi nevoiți să achite daunele provocate de către un asigurat RCA al unei firme de asigurări cu conduită proastă la plata despăgubirilor.

Am considerat important să evoc și să explic aceste episoade pentru ca cei 7,5 milioane de proprietari de autovehicule din România, să înțeleagă faptul că firmele de asigurări cunosc realitatea cruntă din piața de asigurări românească.

O recomandare

 

Un proprietar de autovehicul, atunci când dorește să își achiziționeze acest serviciu, ar trebui să nu se lase sedus de prețul oferit de către asiguratori pentru acest serviciu, ori de reclama făcută de către firmele de asigurări, ci să ceară opinia service-ului care îi va repara mașina în caz de daună. De cele mai multe ori, reclamele de pe ecranele televizoarelor sunt cu totul altfel decât realitatea din teren.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-11-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz