2019-10-23 16:35

 |  12:01

Dimitrie Onciul, istoric de marcă al generației Marii Uniri


Dimitrie Onciul (1856 – 1923), membru titular al Academiei Române și primul președinte al acestei prestigioase instituții științifice ales după Marea Unire, a fost un istoric român, autorul unor lucrări de referință, care își păstrează relevanța și astăzi, privind continuitatea populaţiei daco-romane la nord de Dunăre, formarea poporului român şi afirmarea statelor medievale româneşti.

La data apariţiei lor, studiile lui Dimitrie Onciul au fost, după cum avea să spună Nicolae Iorga, „o revelaţie pentru cei care puteau pricepe”.

Dimitre Onciul a făcut parte din generaţia de excepție care a marcat anii premergători și cei care au urmat Marii Uniri, scriind o pagină de aur pentru știința românească

A fost profesor la Universitatea din București și director al Arhivelor Statului, fiind primul președinte al Comisiei consultative heraldice. Dimitrie Onciul a întemeiat școala critică în istoriografia românească, demonstrând argumentat formarea poporului român pe o arie întinsă, de ambele părți ale Dunării.

În 1905 a fost ales, pe baza raportului elogios al lui D. A. Sturdza, membru al Academiei Române. În 1913 a devenit membru al Comisiei monumentelor istorice, iar din 1919 preşedinte al acesteia. În acelaşi an a fost numit şi decan al Facultăţii de litere și filosofie a Universităţii din Bucureşti. În 1920, D. Onciul a fost ales preşedinte al Academiei Române, demnitate pe care a ocupat-o până la moartea sa, în 1923.

Pentru a onora memoria marelui istoric, un bust care îl reprezintă a fost realizat din bronz, în anul 1926, de către sculptorul Mihail Onofrei (1896 – 1980), elevul unor maeștri renumiți, precum Ettore Ferrari și Antoine Bourdelle.

Statuia are o înălțime de 0,90 m, iar soclul 2,20m, fiind realizat din piatră artificială. Astăzi, bustul lui Dimitrie Onciul este amplasat pe Bd. Regina Elisabeta, în curtea clădirii Arhivelor Naționale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-09-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray