2020-08-07 22:20

Directorii numiţi politic, schimbaţi. Şcolile vor avea alte conduceri la alegeri

 |  21:00
Directorii numiţi politic, schimbaţi. Şcolile vor avea alte conduceri la alegeri

Directorii de şcoli numiţi politic ar putea fi schimbaţi până la alegerile parlamentare, lucru logic, având în vedere că în multe din unităţile de învăţământ vor fi organizate secţii de votare. Totuşi, din 2009 nu au mai fost organizate concursuri pentru ocuparea funcţiei de director.

Ministerul Educaţiei va publica săptămâna aceasta metodologia pentru ocuparea posturilor de directori de şcoli, susţine ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Şefa învăţământului speră ca directorii să fie schimbaţi până la alegerile parlamentare pentru a elimina suspiciunile ce planează asupra numirilor pe criterii politice. “Trebuia să primesc metodologia la finele săptămânii trecute. Nu ştiu de ce a întârziat. Directorii vor fi numiţi în urma unei probe susţinute în faţa Cosiliului de Administraţie al Şcolii. Trebuie prezentat un proiect din care să reiasă ce planuri are candidatul pentru şcoală, în anii următori”, a declarat pentru PUTEREA Ecaterina Andronescu. Aceasta recunoaşte că actualul concurs pentru numirea directorilor şcolari nu elimină în totalitate criteriile politice. “Dacă era după mine, modificam Legea educaţiei şi stabileam ca directorii să fie numiţi de Consiliul profesoral al şcolii, pentru a elimina toate intervenţiile politicului. Dar nu pot schimba regulile în timpul jocului. Sper ca directorii să fie schimbaţi până la alegeri”, ne-a mai spus Andronescu.

Corpul naţional de manageri educaţionali a fost constituit ce-i drept cu mare întârziere. Potrivit Legii educaţiei naţionale 1/2011, din rândurile nou-înfiinţatului corp ar trebui numiţi inspectorii şi directorii de şcoli. Totuşi, nici concursul pentru selectarea noilor manageri educaţionali nu a fost chiar deschis pentru toţi dascălii. Concursul de dosare a ridicat multe semne de întrebare şi, coincidenţă sau nu, cei care s-au grăbit să-şi depună candidaturile au fost chiar foştii sau actualii inspectori şcolari.

Directorii, greu de înlocuit

Nici măcar toţi directorii de şcoli aflaţi în funcţie nu şi-au dorit să-şi depună candidaturile pentru concursul de manageri şcolari, până la termenul-limită anunţat iniţial de fosta conducere (PDL) a Ministerului Educaţiei.

Ministerul avea nevoie de aproximativ 30.000 de directori şi adjuncţi pentru cele circa 15.000 de unităţi şcolare de stat. Până la data-limită anunţată iniţial, 5 martie 2012, şi-au depus dosarul însă doar 10.100 candidaţi. Pe 6 martie trebuiau publicate rezultatele pe site-ul Ministerului Educaţiei. Termenul a fost amânat pentru 12 martie, într-o primă fază, iar apoi, până pe 20 martie. Cu chiu, cu vai, Corpul de manageri a fost constituit, dar directorii au rămas aceiaşi, numiţi pe criterii politice.

Concursurile pentru ocuparea posturilor de directori şcolari au fost blocate, în 2009, printr-o Ordonanţă de Guvern. De atunci, şefii unităţilor şcolare au fost numiţi prin detaşare “în interesul învăţământului”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639582-08-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz