2020-01-23 01:22

Discriminarea în rândul celor mici rămâne un factor decisiv pentru excluziunea socială

 |  21:01
Discriminarea în rândul celor mici rămâne un factor decisiv pentru excluziunea socială

Visează la egalitatea de şansă, la o şcoală obişnuită din cartierul lor, la joacă, la o familie împlinită şi o meserie atunci când vor ajunge adulţi. Visuri fireşti şi deloc ieşite din comun, dar de care sunt îndepărtaţi pe zi ce trece a vieţii lor tot mai mult.

Copiii cu dizabilităţi din România sunt discriminaţi zilnic, priviţi cu neîncredere, daţi la o parte, puşi pe bară sau neacceptaţi în şcolile obişnuite. Pentru că aceste situaţii nu pot fi trecute cu vederea, Coaliţia antidiscriminare oferă consiliere juridică online în mod gratuit tuturor celor discriminaţi şi te încurajează să sesizezi online cazurile de discriminare pe portalul www.antidiscriminare.ro.

Discriminarea nu are vârstă

Deşi legislaţia le garantează o educaţie egală, copiii cu dizabilităţi întâmpină dificultăţi în a avea acces la o şcoală obişnuită. Se confruntă cu reticenţa cadrului didactic şi apoi cu prejudecăţile celorlalţi părinţi, care, din lipsă de informare, le condamnă dizabilitatea. În final, părintele devine neputincios în faţa unui sistem care îi discriminează copilul şi apelează la instituţii închise sau şcoli speciale, iar copilul lui îşi pierde şansa de a creşte firesc, alături de ceilalți copii.  

Cum identifici discriminarea?

Discriminarea este o acţiune care presupune un tratament diferit, nedrept faţă de persoane din cauza apartenenţei lor la un anumit grup social. Există mai multe forme de comportamente discriminatorii, dar toate implică o anumită formă de excludere sau de respingere şi încălcarea  unui drept garantat de lege, cum ar fi accesul la educaţie de calitate. “Copilul meu a fost dat afară din şcoală. Nu ştiu şi nu am unde să merg cu el. A fost batjocorit, îmbrâncit, făcut retardat, handicapat, umilit. Copilul meu are Sindrom Down”, scrie Mădălina Turza (preşedintele Centrului European pentru Drepturile copiilor cu Dizabilităţi) în articolul “Manifestul părintelui altfel. Respectă-mi copilul!”, de pe blogul personal.

Însă, chiar dacă are Sindromul Down, copilul Mădălinei râde, se joacă, construieşte turnuri nesfârşite de cuburi colorate şi şi-ar dori să fie cel mai bun prieten al lui Sportacus. Zâmbeşte când îi zâmbeşti, te îmbrăţişează când nu te aştepţi şi îţi oferă brusc şi necondiţionat o mostră din felul în care ea înţelege şi iubeşte lumea şi oamenii: fără bariere, convenţii şi prejudecăţi.

Sesizează discriminarea pe antidiscriminare.ro!

Coaliţia antidiscriminare oferă consiliere juridică online în mod gratuit tuturor celor discriminaţi şi te încurajează să sesizezi online cazurile de discriminare pe portalul antidiscriminare.ro. Sistemul de sesizare este unul simplu de urmat, în 3 paşi. Accesează site-ul antidiscriminare.ro şi pe prima pagină vei observa butonul „consiliere juridică online.” Un click pe buton te va duce la formularul prin care poţi solicita consiliere. Un expert jurist îţi va răspunde la solicitare în termen de cinci zile lucrătoare, pentru a te sfătui asupra paşilor pe care trebuie să îi urmezi în raport cu autorităţile competente să acţioneze pentru a rezolva cazul de discriminare cu care te confrunţi. Noi, împreună, avem puterea de a transforma lumea. Sesizează discriminarea dacă vrei să trăieşti într-o Românie mai bună! O Românie în care ne luptăm împreună pentru acces egal la educaţie, sănătate, servicii publice sau private şi un loc de muncă. O Românie în care ne dorim să avem drepturi egale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-08-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray