2020-01-25 06:28

Diversiunea lui Neculai Onţanu. Tribunalul Bucureşti a suspendat lucrările la parcul de distracţii din Plumbuita

 |  21:01
Diversiunea lui Neculai Onţanu. Tribunalul Bucureşti a suspendat lucrările la parcul de distracţii din Plumbuita

P24

Muşchii primarului din sectorul 2 al Capitalei, Neculai Onţanu, par să se înmoaie. Tribunalul Bucureşti a suspendat autorizaţiile prin care Primăria Sectorului 2 construieşte un parc de distracţii în Parcul Plumbuita pe fonduri europene. Principalul motiv al judecătorului a fost defrişarea a circa 5.000 de metri pătraţi de spaţiu verde, adică tăierea a 67 de copaci. Cu toate acestea, edilul sectorului 2 nu a oprit lucrările şi riscă o condamnare penală, spun ONG-urile.

Cu doar câteva zile înainte de pronunţarea Tribunalului Bucureşti în dosarul 16091/3/2015, Neculai Onţanu anunţa că echipamentele pentru Parcul de distracţii din Plumbuita sunt pe drum. El miza pe faptul că judecătorul a amânat pronunţarea din 2 noiembrie până pe 18 noiembrie 2015 şi se va lăsa influenţat de anvergura lucrărilor. Nu a fost aşa, Tribunalul Bucureşti s-a pronunţat în favoarea cetăţenilor, reprezentaţi de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi Fundaţia Eco-Civica. În fond, Tribunalul Bucureşti a suspendat autorizaţiile prin care Primăria Sectorului 2 costruieşte un parc de distracţii în interiorul Parcului Plumbuita, care presupun defrişarea a aproximativ 5.000 mp de spaţiu verde, mai précis a 67 de copaci. Cu toate acestea, Primăria Sectorului 2 continuă lucrările.

Edilul riscă o condamnare penală

“Cetăţenii din zonă ne-au informat că se munceşte de zor. Aşa am verificat dacă judecătorul s-a pronunţat şi le-am transmis oamenilor informaţia. Nepunerea în aplicare a deciziei de suspendare a executării lucrărilor este o infracţiune, iar pentru cei care-şi desfăşoară activitatea în serviciile publice, pedepsele sunt dublate de legiuitor, adică Neculai Onţanu poate face închisoare de la 6 luni la 2 ani pentru abuz în serviciu. La aceasta se calculează şi prejudiciul constatat. Noi vom scoate certificatul de grefă, pe care-l vom depune la Inspectoratul de Poliţie al Municipiului Bucureşti pentru oprirea lucrărilor. Vom informa şi Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Poliţia Locală Sector 2, care este obligată prin Serviciul Disciplina şi Urmărirea în construcţii să dispună oprirea lucrărilor”, a declarat pentru PUTEREA Dan Trifu, reprezentantul Fundaţiei Eco-Civica.

Neîncrederea în instituţiile statului

În opinia lui Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, abuzurile în serviciu ale primarilor Capitalei se petrec din cauza ineficienţei Parchetelor. “În Bucureşti avem mult prea puţine parcuri. Este aberant ca în loc să folosim banii europeni pentru a construi parcuri noi, îi folosim pentru a reduce suprafaţa celor puţine pe care le avem. Avem exemplele amenajării Parcului Drumul Taberei, care a nemulţumit tot cartierul, exemplul sălii polivalente, pe care primarul sectorului 3 dorea să o facă în Parcul IOR, şi acum parcul de distracţii, pe care Primăria Sectorului 2 vrea să îl facă în Parcul Plumbuita. În nici unul din cazuri nu au fost consultaţi cetăţenii. În toate cazurile s-a încălcat legea. În toate cazurile cetăţenii nemultumiţi nu au apelat la instituţiile statului, în care nu au încredere, ci la ONG-uri şi la justiţie”, a comentat Nicuşor Dan.

Slăbiciunile legii

În replică, consilierul general Cristinel Deaconescu spune că avizul dat de CGMB se referă doar la tăierea a 67 de copaci, amplasaţi pe cei 5.000 de mp de teren, adică 10% din suprafaţa Parcului Plumbuita, ceea ce este legal. În plus, decizia Tribunalului Bucureşti se aplică în termen de 5 zile de la data comunicării în scris a sentinţei, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. “În cazul în care reclamantele nu introduc acţiunea în anularea actelor în termen de 60 de zile, suspendarea încetează de drept şi fără nicio formalitate. Executorie. Cu recurs în termen de 5 zile de la comunicare, cererea urmând a se depune la Tribunalul Bucureşti. Pronunţată astăzi, 18.11.2015, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei”, se spune în sentinţa afişată pe portalul Tribunalului Bucureşti. Practic, instanţa a suspentat trei acte administrative emise de Agenţia pentru Protecţia Mediului, autorizaţia de construire emisă de primarul Sectorului 2 şi avizul de defrişare emis de Directia Mediu a Primăriei Capitalei. Procesul a fost iniţiat în luna mai 2015 la Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal.

Graba primarului

Pe data de 9 noiembrie 2015, Neculai Onţanu anunţa cu surle şi trâmbiţe că “vin echipamentele din noul parc de distracţii Disneyland” comandate în Italia. Proiectul este finanţat din fonduri europene şi urmează să transforme complet Parcul Plumbuita din Capitală de anul viitor. Edilul anunţa că s-au executat deja racordurile la apă, canalizare şi electricitate şi s-au instalat grupurile sanitare. Investiţia anunţată de Onţanu depăşeşte 64 de milioane de lei (peste 14 milioane de euro). Administraţia locală vrea să amenajeze un nou concept de parc de agrement care va purta vizitatorii într-o lume de basm din care nu vor lipsi personajele de poveste românești. Va mai fi montat  un roller coaster, o casă a groazei, cu trenuleţ interior şi alte şase vehicule care să amintească de locomotiva cu două vagoane.

Problema edilului este că mulţi oameni care locuiesc în zona Plumbuita nu-şi doresc existenţa unui parc de distracţii, ci doar o zonă verde, liniştită.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-12-03Parerea ta...

GABY OPREA -GHENĂRALU
04 Dec 2015

ÎN PUȘCĂRIE CU SECĂTURA, CU DERBEDEUL ANALFABET ȘI CONFISCAREA ÎNTREGII AVERI A PĂDUCHELUI!
PUNCT DE VEDERE
04 Dec 2015

Primaria sectorului 2 are cea mai proasta comunicare cu cetatenii. Reabilitarea termica se face fara consultarea cetatenilor, cu firme de buzunar, fara se puna pe site-ul primariei firmele care fac reabilitarea, se face munca de slaba calitate, firmele nu sunt verificate pentru calitatea lucrarilor. La fel si pentru infrastructura si alte investitii de agrement.Va invit sa vedeti asa zisa amenajare din Parcul Tei, si unde a dat aprobare pentru un mare restaurant, in loc de a face un club pentru copii si tineri. Primarul se crede la garnizoana. Din momentul de cand a fost ales nu a facut o vizita in cartierele din sector la dialog cu cetatenii sau sa trimita niste chestionare cu ce trebuinte au cetatenii pe domeniul si serviciile publice. Legatura on-line a primariei este de forma, la fel si audientele on-line. O mare bataie de joc.
ALBERT
04 Dec 2015

Pai tot Ontanu este de vina ca vrea sa construiasca un parc de distractii, dupa ce a aprimit aprobarea de la Tribunal, in care era evidenta defrisarea zonei. Important este ca face un parc de distractii cu fonduri europene.
PENTRU ALBERT
04 Dec 2015

Nu cred ca prioritatea numarul 1 pentru cetatenii din sectorul 1 este acest parc de distractii. Probabil ca foarte multi cetateni nu au depasit stadiul de paine si circ. De ce nu, o oaza de liniste, de mers pe biciclete, de miscare in aer liber, un teatru si o biblioteca in aer liber si nu tot felul de tiribombe !
CRISTIAN ANDREI
04 Dec 2015

Unii chiar nu au limite...hai sa ne luam de oamenii care mai fac ceva ...hai sa ii tavalim prin noroi...de ce ?Pentru ca in tara asta nu ai voie sa faci ceva bun!!!
ANDRA
05 Dec 2015

Sunteti intr-o totala contractie, atunci cand edilii nostri nu construiesc, nu fructifica aceste fonduri ii luati in colimatoriu. Daca incearca sa faca ceva pentru societate, tot cautati nod in papura.
ALEXANDRESCU TRAIAN
06 Dec 2015

In zona dintre raul Colentina, sos. Colentina si str. maior Bacila acum ~ 10 ani a fost o piata care s-a demolat. Acum, de tot atata timp in acel loc s-a format o mica delta din care vara se aud oracaind broastele, tantari vara cu acompaniament de manele si muzica data tare (de cel putin 1 data pe luna) din parcul Plumbuita. Asta face Ontanu in sectorul 2, votati-l cu drag pe comunistul analfabet si mare general de armata !!!!!!!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine