2020-04-05 20:18

Divorțul prin mediere - interzis de Curtea Supremă

 |  14:03
Divorțul prin mediere - interzis de Curtea Supremă

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au stabilit că desfacerea unei căsnicii este o problemă personală, în care este implicat statutul persoanei, iar acesta din urmă nu poate fi subiect de negociere.

De la data la care decizia a fost publicată în Monitorul Oficial, oricine vrea să divorţeze este obligat să treacă printr-un proces, cu termene, avocaţi şi martori. Decizia a fost luată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 9 decembrie, iar hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial săptămâna trecută.

Instanţa a fost sesizată de Avocatul Poporului cu recurs în interesul legii în materie civilă cu privire la interpretarea unor articole din Legea 192/2006 privind medierea şi organizarea profesiei de mediator. Judecătorii trebuiau să stabilească dacă instanţa de judecată poate lua act de acordul de mediere prin care părţile s-au înţeles cu privire la desfacerea căsătoriei şi la rezolvarea aspectelor accesorii divorţului.

Urmare a deciziei magistraților, soţii care vor dori să divorţeze au mai puţine opţiuni, în condiţiile în care acordul de mediere nu mai poate constitui decât o probă incipientă, doar judecătorii putând lua act de decizia de divorţ.

Asta va avea drept consecinţe atât costuri mai ridicate - taxa de timbru va fi de 200 de lei faţă de 20 de lei cât costa medierea - cât şi timp mai îndelungat - susțin avocații.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine