2020-07-02 08:00

DNA trimite CCR date despre dosarele de abuz în serviciu

 |  07:47
DNA trimite CCR date despre dosarele de abuz în serviciu

DNA a anunţat miercuri, într-un comunicat de presă, că a trimis judecătorilor Curţii Constituţionale a României (CCR) date despre dosarele de abuz în serviciu, din perioada 2006-2012. Procurorii anticorupţie au făcut o analiză a hotărârilor judecătoreşti pronunţate în cauze care vizau această infracţiune.

Potrivit sursei citate, excepţiile de neconstituţionalitate au fost supuse, de-a lungul timpului, controlului de constituţionalitate cu privire la noţiunile de vătămare a drepturilor sau intereselor legitime, îndeplinire defectuoasă a atribuţiilor de serviciu şi folos necuvenit, fiind considerate constituţionale.

DNA a făcut o analiză a hotărârilor judecătoreşti referitoare la infracţiunea de abuz în serviciu pentru perioada 2006 – 2016.

Unul dintre dosarele pe care DNA l-a dat exemplu este cel în care fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în legatură cu achiziţionarea în condiţii ilegale a unei locuinţe de serviciu.

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a avut în vedere că acuzaţia constând în încălcarea, de către inculpaţi, a obligaţiilor legale, din ordinele şi instrucţiunile de la nivelul ministrului Apărării Naţionale care interziceau repartizarea, vânzarea, cumpărarea locuinţei de serviciu în regim subvenţionat de către persoanele care au deţinut sau deţin în proprietate ele sau soţul, soţia ori copilul aflaţi în întreţinere o locuinţă proprietate personală reprezintă abuz în serviciu. Actul defectuos a constat în depunerea de rapoarte documente, declaraţii necorespunzătoare adevărului şi neverificarea îndeplinirii condiţiilor, de către cei care aveau această sarcină de serviciu. Analizând ce presupune îndeplinirea în mod defectuos a unui act, instanţa supremă a reţinut că prin această activitate infracţională se înţelege efectuarea unei operaţii altfel decât trebuia efectuată sau efectuarea unei operaţii în mod discreţionar", explică DNA.

Procurorii mai dau exemplul dosarului Poşta Română, în care doi fosţi miniştri au fost condamnaţi, Zsolt Nagy la patru ani de închisoare cu suspendare şi Tudor Chiuariu la trei ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

"Acuzaţia reţinută pentru inculpaţii care, în calitate de membrii ai guvernului, au iniţiat şi avizat proiectul unei H.G. consfinţind astfel definitiv trecerea imobilului, proprietate publică a statului, în domeniul privat al statului, pentru obţinerea unui avantaj patrimonial, în favoarea unei societăţi comerciale, reprezintă, în accepţiunea ICCJ, abuz în serviciu", arată procurorii.

În total, din 2006 până la data de 15 mai 2015, au fost trimise în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu 1471 de persoane, dintre care 569 au fost condamnate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-09Parerea ta...

RONI
09 Iun 2016

ccr este coordonata de mafie.este extrem de grav.atat strambul de presedinte cat mai ales fosta ministra a justitie sunt oamenii mafiei avocatilor.astia trebuie arestati demult.exista o noua tehnica a infractorilor notarii sa dea spaga la ccr prin avocati si asa rezolva cazul.asa ca kovesi decat sa-l protejezi pe blaga mai bine ai lua taurul de coarne la ccr.si sa nu mai dureze asa mult trimiterile in judecata ca ati vazut cum penalii va rad in nas si castiga alegeri votati de pensionarii retardati car ii cauta moartea pe acasa si de mafia locala.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz