2020-02-28 18:10

Doar 2 din 10 angajatori au modificat contractele salariaților după transferul contribuțiilor

 |  21:45
Doar 2 din 10 angajatori au modificat contractele salariaților după transferul contribuțiilor

Au trecut 5 luni de când Guvernul a adoptat ordonanța prin care contribuțiile sociale au trecut direct în sarcina angajatului, însă nici până acum nu a fost adoptată legea pentru aceste măsuri. S-au creat incertitudini în mediul de afaceri, iar mulţi patroni au ales să nu mărească salariile, ci să ofere bonusuri pâna când parlamentarii vor lua decizia finală în acest sens. Potrivit ministerului Muncii, doar 20 la sută dintre contractele de muncă sunt, deocamdată, nemodificate.

Față de începutul anului trecut, salariile au scăzut cu 13%, arată un studiu, însă bonusurile au crescut cu aproape 68%. Practic, sistemul de bonusare a fost folosit pentru a acoperi măsurile adoptate de Guvern.

Afaceriștii se plâng că pot intra în colaps financiar dacă legea va fi atacată la CCR și declarată neconstituțională. Asta pentru că, spun ei, și-au alcătuit bugetele după transferul contribuțiilor de la angajator la angajat, iar revenirea la sistemul vechi i-ar împovăra suplimentar.

Chiar dacă nu toți angajații au salariile brute majorate, primul trimestru al acestui an a adus mai multe angajări în construcții, domeniul financiar și în IT. De la începutul anului au fost modificate peste 4,3 milioane de contracte de muncă, adică aproape 80 la sută dintre cele existente.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-05-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine