2020-07-04 00:17

Doi medici de la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi sunt acuzaţi de ucidere din culpă

 |  12:51
Doi medici de la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi sunt acuzaţi de ucidere din culpă

Doi medici de la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi sunt acuzaţi de ucidere din culpă, după ce ar fi extras 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian de la opt pacienţi, fără acordul acestora, patru dintre ei murind ulterior.

Conducerea Spitalulului Clinic de Neurochirurgie "Nicolae Oblu" din Iaşi a precizat că 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian prelevat de la opt pacienţi au fost găsite, în luna august 2014, într-un frigider dintr-un salon al unităţii sanitare.

Două consilii de etică din cadrul spitalului s-au întrunit ulterior şi au decis că este necesară depunerea unei plângeri penale pentru omor din culpă şi neglijenţă în serviciu împotriva medicilor Ştefan Mircea Iencean şi Ion Poeată, şeful secţiei III de Neurochirurgie de la Spitalul "Nicolae Oblu".

Conducerea spitalului îi acuză pe cei doi medici că au extras lichid cefalo-rahidian de la opt pacienţi, fără consimţământul acestora. Patru dintre cei opt pacienţi au murit ulterior.

Iniţial, s-a decis trimiterea unor eprubete la Institutul de Medicină Legală din Bucureşti şi la un laborator privat, iar după ce s-a primit confirmarea că este vorba despre lichid biologic uman, s-a decis sesizarea Parchetului.

Plângerea penală a fost înregistrată la Parchetul Judecătoriei Iaşi.

În plângere s-a semnalat, printre altele, cazul unui pacient căruia i s-au făcut 30 de puncţii lombare.

"În primul rând, vreau să spun că pentru mine aceasta nu a fost o situaţie plăcută. Nu a fost o decizie luată de mine, au fost două comisii de etică întrunite şi totul s-a făcut conform procedurilor legale. Am fost obligaţi de fapte să facem această plângere. S-au găsit 89 de eprubete cu lichid cefalo-rahidian cu numele a opt pacienţi pe ele, dintre care patru au decedat. Eu nu judec sub nicio formă, însă comisiile au stabilit că prelevările respective nu s-au făcut cu consimţământul bolnavului“, a precizat Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgenţă "Nicolae Oblu” din Iaşi, pentru Mediafax.

Reprezentanţii unităţii medicale au mai menţionat că în prezent nu există nicio dovadă care să arate că cei patru pacienţi au decedat în urma puncţiilor lombare.

Conducerea Spitalului de Neurochirurgie Iaşi a sesizat şi Ministerul Sănătăţii şi Colegiul Medicilor.

Procurorii Parchetului Judecătoriei Iaşi au început cercetările în acest caz pentru abuz în serviciu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-01-13Parerea ta...

DORUNGA DANIEL COSTEL
13 Ian 2015

ASA AU FACUT SI CU SOTIA IN BAGDAZAR ARSENI BUCURESTI FURAU DIN COLOANA LICHID CEFALORAHIDIAN ASA AU ADUSO DIN SALA DE OPERATIE CU BANDAJ LA COLOANA
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz