2020-08-14 18:08

Donează sânge! Mamele şi nou-născuţii au nevoie de ajutor

 |  21:01
Donează sânge! Mamele şi nou-născuţii au nevoie de ajutor

După un 2013 cu o creştere semnificativă a numărului donatorilor de sânge, primul trimestru al acestui an a adus rezultate slabe. România se află pe ultimele locuri în Europa la acest capitol. Medicii de la Centrul de Transfuzii Bucureşti fac un apel la bucureşteni să vină să doneze sânge, mai ales că pe data de 14 iunie se va celebra Ziua Mondială a Donatorului de Sânge.

Astfel, pe 13 iunie vor fi amplasate trei corturi medicale în Capitală în zona Eroilor, Piaţa Romană şi pe Bulevardul Independenţei (intrare Politehnica), între orele 09.00 şi 12.00. Toţi cei interesaţi de donarea de sânge vor primi informaţii şi vor beneficia de o serie de analize medicale gratuite (măsurarea glicemiei, hemoglobină, presiune arterială, determinarea grupei de sânge şi RH). În plus, pentru facilitarea accesului tuturor celor care doresc să doneze sânge, o unitate mobilă de donare de sânge va fi amplasată sâmbătă, între orele 11.00 şi 15.00 în parcul Herăstrău (intrarea Charles de Gaulle).

“Desfăşurăm aceste acţiuni cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge cu scopul de a semnala nevoia de preparate sanguine sigure pentru sistemul transfuzional românesc. Anul acesta, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge are drept slogan «Donează sânge pentru cele care dăruiesc viaţă» şi îşi propune să tragă un semnal de alarmă privind rata mortalităţii materne şi a nevoii de produse sanguine sigure pentru mame şi nou-născuţi. În 2013, numai în maternităţile din Bucureşti au fost utilizate peste 1.200 de pungi cu produse sanguine pentru salvarea femeilor care au avut complicaţii în timpul sarcinii sau la naştere”, a declarat Anca Ştefan, preşedinte Asociaţia React. Asociaţia derulează încă din 2008 cel mai amplu program naţional de donare de sânge din România.

Important

Donarea de sânge este benefică şi pentru donator. Dacă donezi îţi ajuţi organismul să-şi împrospăteze sângele şi să-şi crească imunitatea. De asemenea, donarea de sânge scade cu 30% riscul de paralizie şi de accident vascular. În urma donării de sânge, rezistenţa ta la traumatisme creşte, astfel că, dacă vei suferi un accident, organismul se va reface mai uşor, fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.

Drepturile donatorului:

• Să primeşti rezultatele testelor efectuate pe sângele recoltat: RH; grupă sanguină; Hepatita B, C; HIV (SIDA); HTLV (leucemie); VDRL (sifilis); ALT (probe hepatice). Acestea sunt confidenţiale.

• La cerere, ai posibilitatea efectuării şi a altor analize gratuite (calcemie, glicemie, transaminaze, colesterol, EKG, radiografie pulmonară). Acestea presupun o nouă recoltare la sediul centrului de transfuzii.

• o zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă) sau o zi scutire de frecvenţă pentru elevi, studenţi şi militari, în ziua donării.

• Decontarea cheltuielilor de transport dacă ai domiciliul sau reşedinţa în altă localitate decât cea în care îşi are sediul instituţia la care se face donarea de sânge.

• Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul în comun (pentru 30 de zile) dacă donarea se face la instituţia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea în care donatorul este angajat.

• Alocaţie de hrană sub forma tichetelor de masă sau o masă (alimente) post donare la centrul de transfuzii.

• Să fii informat asupra motivelor excluderii tale de la donare.

Renovarea centrelor de transfuzii

Programul naţional „O şansă pentru viaţă”, iniţiat în 2008, va continua prin renovarea, dotarea şi modernizarea a 7 centre de transfuzii din ţară. Astfel, după renovarea Centrului de Transfuzii din Bucureşti, vor urma centrele din Buzău, Cluj-Napoca, Giurgiu, Iaşi, Slatina, Suceava şi Târgu-Jiu. Investiţia totală pe care Fundaţia Vodafone România o va face pentru reabilitarea acestor 7 centre se ridică la 360.000 euro. În plus, anul acesta, se va realiza şi renovarea băncii de sânge a Centrului de Transfuzii Bucureşti şi vor fi incluse 15 oraşe noi în cadrul campaniei mobile de recoltare sanguină. Astfel, locuitorii din oraşele în care nu există un centru de transfuzii, cum ar fi Alexandria, Bistriţa, Deva sau Tulcea vor avea de acum posibilitatea de a dona sânge în cadrul caravanelor mobile care se vor deplasa periodic.

Cât şi când

La o donare se recoltează 450 ml–500 ml de sânge, cantitate ce se reface ca volum în câteva ore, celular în 2 săptămâni. Frecvenţa donărilor de sânge total nu poate depăşi 5 donări pe an pentru bărbaţi şi 3 donări pe an pentru femei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz