2020-07-15 21:24

 |  10:01

Duiliu Zamfirescu - scriitor, diplomat și politician atașat idealurilor Marii Uniri


Autor al nemuritoarelor romane „Viața la țară” și „Tănase Scatiu”, care ne oferă imaginea complexă a societății românești de la finele veacului al XIX-lea, Duiliu Zamfirescu (1858 -1922) a fost o personalitate marcantă a lumii literare, dar și a celei politice, în anii premergători Marii Uniri, dar și în cei care i-au urmat.

Dincolo de operele sale, care i-au asigurat un loc binemeritat în istoria literaturii române, Duiliu Zamfirescu a activat cu succes și ca jurnalist, jurist, diplomat, senator, ministru şi academician.

Fiu al arendașului Lascăr Zamfirescu al Sultanei (n. Mincu), sora  arhitectului Ion Mincu și al pictorului Ștefan Mincu, Duiliu a urmat cursurile şcolii primare şi ale gimnaziului la Focşani. Până în anul 1876 a frecventat cursurile Liceului "Matei Basarab" din Bucureşti, iar apoi a urmat Facultatea de Drept din Capitală.

În 1883 apare primul său volum de poeme şi nuvele, intitulat "Fără titlu", iar în 1884 publică pentru întâia oară în revista "Convorbiri literare".

În anul 1888 şi-a început cariera de diplomat la Roma, ocupând poziția de secretar al Legaţiei Române. Revine în țară în 1906 și este numit secretar general al Ministerului Afacerilor Externe.

Este autorul primului ciclu epic din literatura română, format din cinci volume, cunoscut sub numele de „Romanul Comăneștenilor”.

În 1908 este ales membru al Academiei Române, iar în anul 1909 este numit ministru plenipotenţiar, delegat al României în Comisiunea europeană a Dunării.

În 1911, sub semnătura lui Duiliu Zamfirescu, apare volumul „Lydda”, primul roman epistolar din literatbust duiliu zamfirescu bura noastră.

În 1916 este numit preşedinte al Societăţii Scriitorilor din România.

În cursul anului 1920 a fost ministru de Externe în Guvernul condus de generalul Averescu, iar mai apoi preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Pentru a omagia excepționala activitate literară a lui Duiliu Zamfirescu, un bust al său, realizat de sculptorul Alexandru Călinescu (1889 – 1978), a fost amplasat în anul 1943 în Parcul Cișmigiu, fiind parte din ansamblul monumental “Rotonda Scriitorilor”. Statuia este realizată din marmură de Ruşchiţa, iar soclul din piatră de Vraţa sau de Câmpulung.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2018-10-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz