2020-02-27 07:36

După 25 de ani, premieră la CGMB: Şedinţele comisiilor de specialitate vor fi publice

 |  21:01
După 25 de ani, premieră la CGMB: Şedinţele comisiilor de specialitate vor fi publice

P24

Pentru prima dată după 25 de ani, a apărut Programul comisiilor de specialitate ale Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) pe site-ul Primăriei Capitalei. Cristinel Deaconescu, actualul preşedinte de şedinţă al CGMB, spune că orice cetăţean sau ziarist va putea să participe la lucrările şedinţelor, să afle dacă aleşii locali îşi exercită sau nu mandatul. Ziarul PUTEREA vă prezintă lista consilierilor generali care nu au vrut să respecte legea şi să fixeze data şedinţelor comisiilor de specialitate.

Deaconescu reuşeşte astfel o premieră în cadrul CGMB, după un sfert de secol de la Revoluţie: să impună transparenţa. Deşi legea spune că şedinţele comisiilor de specialitate sunt publice, până acum acestea erau secrete.

„Există şi excepţii. În cazul în care trebuie luate nişte măsuri, care ar putea produce panică în rândul populaţiei, acestea nu vor fi publice. În mandatul meu (de trei luni – n.r.) mi-am propus să impun respectarea legii şi transparenţa deciziilor. Orice cetăţean va putea participa la aceste şedinţe, va putea vedea care consilier general lipseşte, cum votează şi cât este de implicat”, a declarat pentru ziarul PUTEREA, Cristinel Deaconescu.

El l-a informat public pe primarul general încă de la şedinţa din iunie că, în primele cinci zile ale fiecărei luni, preşedinţii comisiilor de specialitate vor anunţa Direcţia Asistenţă Tehnică şi Juridică data la care se vor întruni comisiile. Acestea vor avea obligaţia să se întrunească până la data de 15 ale fiecărei luni, astfel încât consilierii generali să poată consulta proiectele şi avizele date de comisiile de specialitate. În replică, Sorin Oprescu şi-a dat acordul spunând că „este pentru prima dată în 7 ani când văd un început de organizare în ceea ce priveşte Regulamentul de funcţionare al Consiliului General”.

Este pentru prima dată în istoria CGMB când o promisiune publică a devenit realitate.

O altă premieră s-a înregistrat în iunie la Consiliul General când, la cererea preşedintelui de şedinţă Cristinel Deaconescu, primarul general a fost nevoit să retragă de pe ordinea de zi şase proiecte de hotărâri. Solicitarea a fost făcută în baza articolului 44 din Legea 215/2001, care nu-i permite primarului să supună aprobării CGMB proiecte care nu au avizul comisiilor de specialitate, au documentaţie incompletă sau nu sunt prezentate cu minimum 10 zile înaintea şedinţelor lunare.

Lista consilierilor care nu vor să respecte legea

Din motive lesne de înţeles, programările şedinţelor pe luna iulie nu respectă calendarul, dar acest lucru poate fi trecut cu vederea. Sunt însă şi preşedinţi de comisii care nu au vrut să respecte legea, alţii sunt în comisii care nu au ce face. Din cele 15 comisii de specialitate, doar nouă şi-au programat şedinţele, trei dintre ele fixându-şi chiar două întâlniri. Cei care ignoră respectarea legii sunt:

1. Doru Giugula, preşedintele Comisiei Juridice şi de Disciplină, consilier general suspendat din PSD;

2. Vlad Mustăciosu, preşedintele Comisiei pentru Relaţia cu Uniunea Europeană, consilier general al PC;

3. Dorin Popescu, preşedintele Comisiei pentru Utilităţi Publice, consilier general al PSD;

4. Andrei Nicolae, preşedintele Comisiei Patrimoniu, consilier general al PNL;

5. Cristina Nicolescu, preşedintele Comisiei pentru Relaţii Internaţionale, Cooperare şi Asociere cu alte autorităţi publice, consilier general al PLR;

6. Remus Câmpeanu, preşedintele Comisiei pentru Relaţii cu Organizaţii Neguvernamentale şi alţi Parteneri Sociali, consilier general al PNL.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-07-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine