2020-07-10 03:38

După panseluţe, o nouă afacere de partid pentru primari. Salariile dascălilor, băgate în conturile unor firme de curăţenie

 |  17:26
După panseluţe, o nouă afacere de partid pentru primari. Salariile dascălilor, băgate în conturile unor firme de curăţenie

Reducereanumărului de personal auxiliar din unităţile şcolare a provocat cheltuieli dedouă - trei ori mai mari din banii publici pentru serviciile de curăţenie.Primăriile au încheiat contracte cu firme particulare de curăţenie. Edilii şiconducerile unităţilor de învăţământ se acuză reciproc de organizarealicitaţiilor pentru atribuirea contractelor. Există şi firme private care nurecunosc că au încheiat un contract cu primăriile. Sindicatele din educaţieprevăd mari afaceri semnate de liderii de partid pentru contractele decurăţenie.

Prin decizia de a bloca posturile din învăţământ, ministrul educaţiei,cercetării, tineretului şi sportului, Daniel Petru Funeriu, le-a “pus petavă” o nouă “afacere” primarilor.Unităţile şcolare nu mai pot angaja femei de serviciu în schimbul celor careşi-au dat demisia. Potrivit ultimelor reglementări ale legislaţiei, şcolile,grădiniţele şi liceele au dreptul să angajeze o îngrijitoare doar după ce aufost desfiinţate şapte astfel de posturi.

Nu se putea ivi un prilej mai bun pentru ca edilii săpozeze în salavatorii învăţământului. În Capitală, de exemplu, Primăria Sectorului6 a încheiat mai multe contracte cu firme particulare pentru curăţeniaunităţilor de învăţământ. Direcţiunile şcolilor din sectorul 1 care beneficiazăde aceste servicii susţin că firma de curăţenie nu prestează zilnic înunităţile de învăţământ. Potrivit conducerilor mai multor unităţi şcolare, decurăţenia zilnică se ocupă femeile de serviciu. “Avem puţinefemei de serviciu şi abia putem face faţă. Din fondul şcolii nu se alocă nici unban pentru plata serviciilor prestate de firmă. Aceste servicii sunt plătite întotalitate de către primărie. Firma nu prestează în fiecare zi. Au curăţatbăile, holurile şi clasele recent şi ca un bonus au curăţat şi curtea şcolii.Firma vine când este solicitată. Probabil că vom mai realiza o curăţenie deprimăvară. Suntem printre ultimele unităţi care au acceptat această ofertăpentru că ne-am temut de externalizarea serviciilor de curăţenie din şcoli. Daram văzut că este o iniţiativă bună. Femeile de serviciu nu puteau face faţă.Posturile sunt blocate. Femeile deserviciu angajate asigură curăţenia zilnică a unităţii. Astfel de contracte aufost încheiate şi în sectoarele 3 şi 6”, ne-a declarat Iuliana Soare, directorulŞcolii nr. 1 “Sfinţii voevozi” din sectorul 1al Capitalei.

Pentru asigurarea curăţeniei la Şcoala nr. 1, primăria desector a încheiat un contract pe bani publici cu “Katrist PrestGrup”. Totuşi, reprezentanţii firmei particulare susţin că nuexistă nici un contract încheiat între “Katrist Prest” şiPrimăria Sectorului 1 pentru servicii de curăţenie destinate unităţilor deînvăţământ.

O altă unitate de învăţământ din sectorul 1 carebeneficiază de “ajutorul” unei firmeparticulare pentru serviciile de curăţenie este Şcoala nr. 45.

FSLI: Firmelede curăţenie sunt legate ombilical de liderii de partid

Reprezentanţii Primăriei Sectorului 1 asigură însă căbugetul alocat iniţial pentru unităţile de învăţământ nu a fost suplimentat. “Oriceunitate de învăţământ are un anumit buget stabilit. Directorii decid cum suntinvestiţi banii. Primăria nu a organizat nici o licitaţie pentru servicii decurăţenie a unităţilor de învăţământ. Bugetul stabilit iniţial pentru unităţilede învăţământ nu a fost nici modificat şi nici suplimentat”, ne-adeclarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1, Alexandru Ichim. Afirmaţiileoficialului administraţiei locale nu corespund cu cele ale directorilorunităţilor şcolare, care susţin că Primăria Sectorului 6 a încheiat contractelecu firmele particulare. Un singur lucru este cert, banii publici, în loc să fieinvestiţi în infrastructura şcolară, sunt cheltuiţi pentru curăţenia unităţilorde învăţământ.

Sindicatele din Educaţie văd contractele încheiate pentrucurăţenia unităţilor de învăţământ ca pe o nouă afacere de partid. “Esteclar o nouă afacere de partid. Numai un guvern iresponsabil putea să ia deciziade a bloca posturile personalului auxiliar din învăţământ. Pentru salariileangajaţilor care se ocupau de curăţenia unităţilor se cheltuia foarte puţin.Acum alegem să cheltuim de două sau de trei ori mai mult. Nu pot trage decâtconcluzia că patronii acestor firme de curăţenie sunt legaţi ombilical deliderii de partid”, ne-a declarat preşedintele FederaţieiSindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu.

Federaţia Sindicatelor din Învăţământ (FSI) “SpiruHaret” anticipează externalizarea învăţământului. “Noi amatras atenţia că se va ajunge în această situaţie. Externalizareaînvăţământului are două efecte, ambele negative: se finanţeazăcu mai mulţi bani şi se va lucra cu străini. În şcoli nu se lucrează cupietricele. Personalul care lucrează în unităţile de învăţământ, mai ales îngrădiniţe, trebuie să fie familiarizat cu copiii”, ne-a explicat preşedinteleFSI “Spiru Haret”, Gheorghe Izvoranu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638948-08-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz