2020-05-31 13:05

E o idee bună ca orfanii să poată petrece Crăciunul în sânul unei familii? Campania din 2013, abandonată din cauza controverselor

 |  21:01
E o idee bună ca orfanii să poată petrece Crăciunul în sânul unei familii? Campania din 2013, abandonată din cauza controverselor

Familiile care doresc să îi ofere un Crăciun adevărat unui micuţ internat într-un centru de plasament se pot adresa direcţiilor locale de asistenţă socială şi protecţia copilului, însă reprezentanţii autorităţilor susţin că nu e cea mai bună soluţie. Anul trecut, în cadrul unei campanii organizate de Ministerul Muncii împreună cu televiziunea publică, sute de copii au avut ocazia de a vedea cum arată o sărbătoare petrecută în familie.

Iniţiativa a fost sistată pentru 2014 din cauza controverselor iscate, însă în continuare cei care doresc să le facă o surpriză copiilor uitaţi în orfelinate se pot adresa direcţiilor în acest sens. „Părerile au fost împărţite în momentul campaniei televizate. Inclusiv în rândul specialiştilor în psihologie deoarece unii dintre ei susţin că minorul ar fi suferit o traumă în momentul în care s-ar fi întors în centrul de plasament. Dar familiile încă mai pot depune cereri, iar în funcţie de decizia fiecărei direcţii, anumiţi copii pot petrece Crăciunul într-o familie“, a declarat Elena Tudor, directorul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copiilor (ANPDC).

Anul trecut, 382 de solicitări au avut loc în acest sens. Acum, oficialii vin cu varianta unui voluntariat în interiorul centrelor de plasament atunci când, în calitate de familie interesată, le soliciţi informaţii despre acest program. „De ce nu încercaţi activităţile de voluntariat? Sunt activităţi de socializare, ori un ajutor la lecţii, o meditaţie la matematică sau română, ori vă jucaţi diverse jocuri interactive“, ni se explică la faţa locului. Reacţia, susţin reprezentanţii DGASPC, vine pe fondul perioadei scurte pe care tinerii o petrec în sânul unei familii, iar la revenirea în centru, riscă să devină şi mai deprimaţi. „O asemenea legătură ar trebui să fie pe termen lung tocmai de aceea unele familii au venit cu mult timp înaintea sărbătorilor pentru a-i cunoaşte pe cei mici“. Psihologii au însă mai multe variante. O parte afirmă că ar fi nevoie de o deschidere mai mare din partea autorităţilor în privinţa acestei campanii deoarece tânărul ar putea vedea lumea dincolo de curtea orfelinatului şi cum arată o familie, lucru care l-ar motiva pentru viitor, în timp ce alţii afirmă că echilibrul lor emoţional poate deveni şi mai tulbure. În schimb, toţi au fost de acord că în cazul celor care practic, nu mai au posibilitatea să fie adoptaţi din anumite motive, aceasta poate reprezenta o şansă.

Hârtii şi anchetă socială

Familia care doreşte să ia în îngrijire pe termen scurt un copil din centrele de plasament are de îndeplinit mai mulţi paşi. Iniţial se depune o cerere la DGASPC, acolo unde trebuie să vină cu documentele de stare civilă, certificatele de cazier, adeverinţe medicale şi adeverinţe de venit, dar chiar şi de o recomandare de la locul de muncă. După analizarea cererii, doar micuţii care nu mai au şanse de a fi adoptaţi definitiv vor deveni eligibili pentru învoire.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-12-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine