2020-02-18 00:02

E în Puterea Ta! Nu fi teribilist la volan

 |  17:40
E în Puterea Ta! Nu fi teribilist la volan

Faptulcă circulaţia rutieră devine vara un subiect de interes general nu maireprezintă o noutate pentru nimeni. Fie că este anotimpul predilectdeplasărilor, fie că atunci subiectul îşi găseşte loc în agenda publică, nuexistă vară în care să nu ne rămână în memorie un incident grav de circulaţiepe autostradă, un iresponsabil care omoară oameni sau vreun vitezoman dincategoria, deja celebră, a “şmecherilor de România”.

Cumincidentul de la Caransebeş va rămâne probabil principalul subiect rutier alacestei veri, ne vom referi astăzi la teribilismul şi consumul de alcool lavolan.

Conformunui sondaj realizat de curând de către Institutul de Prevenire şiPsihosociologie al Poliţiei Române, în ultimii 3 ani 2,4% dintre şoferii chestionaţiau declarat că au fost sancţionaţi pentru conducere sub influenţa băuturiloralcoolice, în condiţiile în care 22% dintre ei susţineau că li s-a întâmplat săconducă după ce au consumat alcool. Asta înseamnă că numai 1 din 10 a fostdepistat în trafic şi sancţionat!

Probabilitateamică a unei sancţiuni poate fi astfel o explicaţie a teribilismului şiconsumului de alcool la volan, în condiţiile în care din acelaşi studiu rezultăcă şoferii sunt convinşi că au şanse minime să fie testaţi cu alcooltestul.

Schimbareaacestei percepţii nu poate fi rezultatul numai al acţiunilor Poliţiei Rutiere,indiferent cât de multe ar fi acestea. Ţine şi de puterea noastră de a schimbacâte ceva.

Pânăuna-alta, o lege tolerantă, o aplicare a ei de multe ori superficială şi oatitudine iresponsabilă a participanţilor la trafic ne oferă acest spectacolsumbru al fiecărei veri.

Rubrică realizată împreunăcu Institutul de Prevenire şi Psihosociologie al Poliţiei Române.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-05-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine