2020-04-03 21:24

E ÎN PUTEREA TA! Respectă Codul Rutier

 |  16:55
E ÎN PUTEREA TA! Respectă Codul Rutier

De multe ori am amintit în această rubricădespre ignoranţa care caracterizează, din păcate, acţiunile multora dintre noiatunci când ne referim la pericolul infracţional. Lipsa de reacţie atunci cândpericolul nu ne vizează în mod direct poate accepta o explicaţie, mai greu esteînsă de înţeles indiferenţa manifestată faţă de protejarea propriei vieţi sau abunurilor personale.

Recent, Institutul de Prevenire şiPsihosociologie al Poliţiei Române a finalizat o cercetare sociologică privindcomportamentul în trafic al conducătorilor auto. Unele răspunsuri sunt greu deexplicat altfel decât o expresie a toleranţei nejustificate ori a duplicităţii.

Chestionaţi referitor la sentimentul desiguranţă în trafic, 91% dintre conducătorii auto susţin că sunt îngrijoraţi denumărul mare de accidente. Dacă încercăm să detaliem această îngrijorare,axându-ne pe câteva cauze ale producerii accidentelor, respectiv viteza şiconsumul de alcool, rezultatele sunt uimitoare: 62% dintre şoferi consideră că,în anumite condiţii, pot depăşi viteza legală, iar 50% susţin că depăşirea cu10-20 de km/oră este acceptabilă. În ceea ce priveşte consumul de alcool lavolan, chiar dacă 83,7% recunosc că o cantitate mică de alcool are efectenegative asupra condusului, doar 1/4 dintre şoferi cunosc care este limitapermisă de alcool în sânge.

Aceeaşi bivalenţă apare şi în legătură cuportul centurii de siguranţă, în cazul căreia 88% îi recunosc avantajele, însădoar unul din cinci conducători auto declară că o poartă.

Studiul poliţiştilor de prevenire esteîngrijorător, dar relevant pentru ceea ce înseamnă conduita în trafic, sau, maibine zis, indisciplina rutieră.

Iar pentru schimbarea acestei situaţii esteevident că nu numai de la poliţia rutieră trebuie să aşteptăm soluţii, chiardacă aceasta se bucură de o apreciere a activităţii sale în ultima vreme.

Rubricărealizată împreună cu Institutul de Prevenire şi Psihosociologie al PoliţieiRomâne.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-09-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine