2020-04-06 15:46

Efectele măsurilor de austeritate: obezitate şi alcoolism

 |  17:30
Efectele măsurilor de austeritate: obezitate şi alcoolism

Tot mai multe persoane dependente de alcool sau tutun, obeze, cuafecţiuni cardiace sau chiar cancer - acestea vor fi efectele pe care le vaavea scăderea veniturilor populaţiei, afirmă experţii în nutriţie, psihologie şi sociologie. Mediciinutriţionişti susţin că multe persoane nu îşi vor mai permite să consume surse de proteine decalitate - carne, lactate, ouă - din cauza preţurilor ridicate. Specialiştii îndomeniu recomandă populaţiei să încerce să cumpere direct de la ţărani,deoarece aceste produse sunt mai sănătoase şi mai ieftine.

Specialiştii în sociologie şipsihologie avertizează că românii vor avea o alimentaţie nesănătoasă şi vorconsuma din ce în ce mai mult băuturi alcoolice şi ţigări, din cauza măsurilorde austeritate impuse de Guvern. Sociologii şi psihologii suţin că va creştenumărul persoanelor dependente de alcool sau de tutun, precum şi al persoanelor capabile de suicid. “Sigur că multe persoane vor apela la vicii precumconsumul de alcool sau cel de ţigări. Cel mai vechi antidepresiv este alcoolul.Este cea mai uşoară formă de a uita de probleme. Alcoolul şi tutunul sunt celemai cunoscute produse cu efect psihoactiv. Consumul acestor substanţe are efectde detensionare. Nevoia imperioasă de a se detensiona, de a se desprinde de problemelecotidiene, de a găsi căi de eliberare imediată îi determină pe oameni săapeleze la aceste vicii”, ne-a exprimat psihologul Hanibal Dumitraşcu. Acesta a explicat că multepersoane îşi vor neglija alimentaţia din cauza bugetului tot mai restrâns alfamiliei. “Atunci când cheltuielilepentru alimente depăşesc bugetul familiei apare o altă stare de incertitudine.Consumul de pâine este considerat a fi indicele sărăciei. România este unuldintre cei mai mari consumatori de pâine. Este posibil să fim devansaţi doar devecinii noştri din Serbia sau din Bulgaria”, a mai spus Hanibal Dumitraşcu.

Nutriţioniştii susţin că va creşte numărul persoanelorobeze, deoarece mulţi oameni vor consuma alimente mai puţine şi mainesănătoase. “În mod sigur, cei carevor avea mai puţini bani se vor orienta către alimente bogate în carbohidraţi(pâine, mămăligă, paste), deoarece acestea sunt ieftine. Pentru că nu suntfoarte săţioase, se vor «stropi» cu grăsimi - reţeta sigură pentru creşterea îngreutate. Mulţi nu îşi vor mai permite surse de proteine de calitate - carne,lactate, ouă - pentru că sunt scumpe. Sau vor recurge la surse ieftine şi deproastă calitate, de genul mezelurilor”, ne-a explicat nutriţionistul sportiv Şerban Damian.

Cancerul şi bolile vasculare, în creştere

Specialiştii în nutriţie sunt convinşi că obiceiulromânilor de a consuma alimente ce le pot afecta sănătatea este cauzat şi delipsa de educaţie. “În opinia mea, criza şi lipsa banilor nu vor afecta atât detare modul în care se hrănesc românii, pentru simplul fapt că mulţi dintreconcetăţenii noştri deja mănâncă foarte prost. La noi în ţară este de mult timpsărăcie, peste care se suprapune lipsa de educaţie în domeniul nutriţiei, ceeace a condus la situaţia deplorabilă din zilele noastre: locul 3 în Europa laobezitate, procent în creştere a bolilor cardiovasculare şi a cancerelor, precumşi multe alte boli asociate cu alimentaţia de proastă calitate”, ne-a declarat Şerban Damian.

Cum să mănânci sănătos pe timp de criză

Nutriţionistul sportiv a mai explicat că putem avea oalimentaţie sănătoasă şi cu un buget restrâns, însă puţine persoane suntconştiente de acest lucru. “Consider că se poate mânca sănătos şi cu mai puţini bani. Nu e simplu, darse poate, cu condiţia ca oamenii să îşi facă o preocupare din asta. Trebuie săîncerce să cumpere direct de la producători autohtoni, evitând astfeladaosurile care cresc preţul final. Astfel îţi poţi asigura în meniu carne«curată» (pui, vită, peşte, curcan), lactate, ouă proaspete, pe lângă fructe şilegume. Atât pe timp de criză, cât şi în oricare altă perioadă, este foarteimportant modul cum sunt preparate alimentele. Până la urmă, asta facediferenţa. Un piept de pui gătit acasă, la abur, cu legume, reprezintă omâncare sănătoasă, în timp ce acelaşi piept de pui, prăjit în ulei şi pus lângăcartofi prăjiţi, devine o masă de evitat”, a spus specialistul.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-06-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine