2020-08-09 21:09

Epidemia de rujeolă face ravagii. Ministerul Sănătăţii a confirmat al treilea deces

 |  17:55
Epidemia de rujeolă face ravagii. Ministerul Sănătăţii a confirmat al treilea deces

În cursul zilei de ieri, Ministerul Sănătăţii a confirmat cel de-al treilea deces cauzat de rujeolă. Miercuri, instituţia a declarat existenţa unei epidemii, fiind înregistrate 675 de cazuri în toată ţara. Asociaţia Pacienţilor pledează pentru sancţiuni aplicate părinţilor care nu-şi vaccinează copiii. În schimb, oficiali ai MS spun că Legea vaccinării este pe circuit în minister, pentru avizări şi va fi pusă în dezbatere publică. Raportul MS privind distribuţia cazurilor de rujeolă.

Ministerul Sănătăţii (MS) a confirmat al treilea deces cauzat de rujeolă de la declararea epidemiei la nivel naţional. Motivul Principal, spun oficialii MS este scăderea ratei de vaccinare. “În această dimineaţă a fost confirmat cel de al treilea deces din cauza rujeolei. Institutul Cantacuzino ne-a comunicat faptul că în urma analizelor a ieşti acest virus ca şi cauză a decesului”, a declarat Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii. Precizările vin după ce, miercuri, instituţia a anunţat că în România au fost înregistrate 675 de cazuri de rujeolă în decursul a opt luni, anul trecut fiind înregistrate doar şapte cazuri de îmbolnăvire. Trei copii au decedat din cauza virusului, al treilea caz fiind confirmat joi de medici.

Explicaţii oficiale

“Nu există probleme cu distribuţia vaccinului ROR (n.r. împotriva rujeolei) , au existat sincope dar nu majore. Există suficient vaccin pentru vaccinarea tuturor copiilor de 1 an şi 7 ani, sunt 380.000 de doze disponibile. Este o problemă faptul că în mediul rural numărul medicilor de familie este foarte mic. De aceea, pentru perioada următoare se va încerca să se găsească soluţii cu mediatorii sanitari pentru a se ajunge în aceste comunităţi care nu au acces la medici, pentru a le explica care este situaţia, pentru a le recomanda să meargă la medic pentru vaccinare. Legea vaccinarii este pe circuit în minister, pentru avizări iar în perioada următoare va fi pusă în dezbatere publică. Va exista obligaţia ca vaccinurile să fie tot timpul în stoc astfel încât copiii să nu rămână nevaccinaţi”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Valentin Popescu.

Cinci focare active în judeţul Arad

Surse medicale susţin că cinci focare de rujeolă sunt active în judeţul Arad, iar 17 persoane, între care un bebeluş de opt luni, se află sub tratament pentru rujeolă, în condiţiile în care judeţul are o rată de vaccinare foarte scăzută. “În cea mai recentă săptămână, adică săptămâna 38, au fost raportate 17 cazuri la copii cu vârste cuprinse între 8 luni şi 17 ani. În judeţul Arad sunt deschise în acest moment cinci focare de rujeolă: în municipiul Arad, Lipova, Sânpetru German, Curtici şi Pecica, cele mai multe cazuri înregistrându-se în municipiul Arad”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad, medicul Mihaela Cîtu.

Campanii iresponsabile

Ministerul Sănătăţii condamnă în termeni duri campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor.În România, în ultimii doi ani, nu au existat probleme majore la aprovizionarea cu vaccinul ROR, susţine instituţia. "Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de 1 an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Aceşti copii au murit inutil şi fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toţi copiii sub 1 an sunt protejaţi de aşa numitul efect de protecţie de grup. Mai simplu, cei trei copii decedaţi ar fi putut fi protejaţi prin neapariţia rujeolei la copiii mai mari, trecuţi de vârsta de vaccinare, dacă aceştia ar fi fost vaccinaţi", precizează Ministerul Sănătăţii. Instituţia face apel către părinţi să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.

Distribuţia cazurilor pe judeţe

- la graniţa dintre judeţele Bistriţa Năsăud şi Cluj (219 cazuri)

- judeţul Mureş(145 cazuri)

- judeţul Arad (113 cazuri din care 2 decese la copii cu vârsta sub 1 an) 

- judeţul Timiş(71 cazuri din care 1 deces la copil cu vârsta sub 1 an) 

- judeţul Suceava (27 cazuri) 

- judeţul Braşov (33 cazuri) 

- judeţul Sălaj (7 cazuri)

- judeţul Hunedoara (14 cazuri) 

- judeţul Caraş- Severin (13 cazuri)

- in judeţul Alba (3 cazuri) 

Cazuri sporadice de rujeolă

Cazuri sporadice înseamnă cazuri care nu pot fi legate între ele în număr ce minimum trei. Până în luna august, inclusiv în regiunile afectate, au fost recuperaţi la vaccinare 573 de copii cu vârste între 1 – 15 ani.

- Bacău (3 cazuri)

- Bihor (1 caz)

- Constanţa (3 cazuri)

- Dâmboviţa (2 cazuri)

- Giurgiu (1 caz)

- Mehedinţi (1 caz)

- Neamţ(2 cazuri)

- Olt (2 cazuri)

- Sibiu (3 caz)

- Vaslui (1 caz)

- Bucureşti (4 cazuri)

Asociaţia Pacienţilor: Vaccinarea să fie obligatorie

Reprezentanţii pacienţilor susţin că una din măsurile care trebuie luate este ca vaccinarea să devină obligatorie şi să existe sancţiuni pentru părinţii care refuză administrarea acestora. Mihaela Bălgrădean, medic primar pediatru, consideră că rujeola, care în mod normal nu este o boală severă, la copiii nevaccinaţi devine extrem de gravă cu o formă de boală complicată. "Noi ne-am fi dorit ca aceste vaccinuri să devină obligatorii, vedeţi ce se întâmplă dacă nu sunt făcute la timp sau deloc. Această campanie împotriva vaccinării o considerăm genocid şi condamnăm atitudinea unora faţă de aceste vaccinuri care au eradicat de-a lungul timpului multe boli şi afecţiuni. (..) Cu siguranţă lipsa de informare duce la ignoranţă. E clar că ar fi trebuit nişte campanii de informare în care să se arate beneficiile acestor vaccinuri şi ar trebui informată populaţia din mediul rural, mai ales, unde nici măcar accesul la asistenţă medicală nu există. Sunt necesare şi sancţiuni", a declarat Cezar Irimia, preşedinte al Alianţei Pacienţilor.

Flux negativ în jurul campaniilor de vaccinare

"Este vorba şi de atitudinea pe care o au părinţii la un moment dat, deloc condamnabilă, să se informeze de la prieteni, locuri de joacă, colectivităţi, din ce spune un părinte sau altul. Se creează un flux negativ în jurul acestor campanii de vaccinare. Este o boală, în primul rând, extrem de contagioasă, despre care noi vorbim că se ia în contact obligatoriu cu un copil bolnav. În condiţiile în care din ce în ce mai mulţi copii nu sunt vaccinaţi şi, mai ales, vorbim despre tot felul de vaccinări, copiii aceştia au o imunitate foarte proastă. Si atunci, rujeola, care în mod normal putem spune că nu este o boală severă, devine extrem de gravă şi devine o formă de boală complicată. (...) De boala asta se ocupa medicii infecţionişti, cei care lucrează în spitalele de boli infecţioase pentru că este o boală contagioasă. Vă vorbesc din punct de vedere al unui medic care a trăit la sfârşitul anilor '70 epidemii de rujeolă extrem de severe, pentru că era perioada în care nu exista vaccinarea antirujeolă. S-a introdus în 1978, dacă ţin bine minte, iar rujeola a scăzut dramatic ca incidenţă de boală după introducerea vaccinării. Deci, practic, rolul vaccinării este unul extrem de important, iar faptul că vin în contact copii vaccinaţi cu cei nevaccinaţi, asta creşte şi gravitatea bolii şi posibilitatea apariţiei unor complicaţii extrem de severe. Părinţii trebuie să îşi vaccineze copiii, pentru că România, la ora actuală, este pe ultimul loc în ţările europene legat de campaniile de vaccinare şi de numărul copiilor vaccinaţi", a declarat Mihaela Bălgrădean, medic primar pediatru. Z.P.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-09-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz