2020-07-11 12:10

Eroare la Bac. Candidaţii de la uman au susţinut proba scrisă la română cu subiecte de real

 |  19:36
Eroare la Bac. Candidaţii de la uman au susţinut proba scrisă la română cu subiecte de real

Nici o probă fără scandal - asta pare a fi deviza sub care se desfăşoară, de câţiva ani, examenele naţionale. Fie că vorbim de şpagă, fie că vorbim de subiecte greşite, ori candidaţi eliminaţi pentru că au încercat să copieze, mai marii din Educaţie nu mai fac faţă problemelor înregistrate în cadrul bacalaureatului. Sesiunea a doua a examenului i-a prins din nou în off-side pe organizatori: acuzaţiile de mită la adresa profesorilor curg gârlă, în timp ce ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, face apel la inspectori să raporteze orice tentativă de fraudare a bacalaureatului.

O eroare gravă la organizarea sesiunii de toamnă a examenului de bacalaureat a fost comisă la centrul de examinare de la Liceul nr. 3 „Ion Heliade Rădulescu” din judeţul Dâmboviţa. Candidaţii de la profilul uman au primit, la proba de limba şi literatura română de luni, a doua pagină a subiectului corespunzător profilului real. „O greşeală de multiplicare”, după cum spun reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dâmboviţa, care a fost descoperită în centrul zonal de evaluare. Din fericire, cel puţin deocamdată, elevii care au susţinut proba nu au avut de suferit. „Lucrările au fost evaluate, întrucât eroarea nu a aparţinut candidaţilor, tematica subiectelor II şi III - profil real (aflate pe a doua pagină a subiectului) se regăseşte şi în programa de examen pentru profilul uman, iar baremele de corectare sunt similare”, a declarat, pentru PUTEREA, prof. Mihaela Anton, inspector şcolar în cadrul ISJ Dâmboviţa. Eroarea nu a rămas însă nepedepsită. Inspectoratul Şcolar şi Comisia judeţeană de bacalaureat au hotărât înlocuirea preşedintelui, a celor doi vicepreşedinţi şi a secretarului din Centrul de examen respectiv.

Reluarea probei de română, în pixul lui Pricopie

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, ar putea decide, printr-un ordin, reluarea probei scrise de limba şi literatura română din cadrul examenului naţional de bacalaureat la Liceul „Ion Heliade Rădulescu” din Târgovişte. Acest lucru este posibil, însă doar în urma unor contestaţii asupra modului în care a fost organizat examenul. „Comisia de examen de la Dâmboviţa a cerut aprobarea Comisiei Naţionale de Examinare pentru a lua în considerare proba scrisă de la limba şi literatura română, motivând că nu au fost dezavantajaţi candidaţii. Ministerul Educaţiei Naţionale poate decide, ulterior, prin Ordin de ministru, în cazul unor contestaţii, reluarea acestei probe”, au declarat, pentru PUTEREA, reprezentanţii MEN. Aceştia au menţionat că, în acest moment, nu există nici o contestaţie depusă. De menţionat că, potrivit metodologiei, un candidat nu poate contesta decât modul în care a fost corectată lucrarea sa. Astfel, este puţin probabil ca cei care au primit subiecte mai „uşoare” la punctele II şi III să conteste această probă. Alţi candidaţi pot contesta însă modul de organizare sau o eventuală fraudare a examenului.

Înlocuitor la matematică

 

Sesiunea a doua a bacalaureatului s-a confruntat şi cu o „premieră” la Piteşti. Un inginer de 36 de ani a fost reţinut după ce a încercat să susţină proba la matematică în locul prietenului său, care este şi el cercetat în stare de libertate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2013-08-29Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz