2020-08-07 22:15

Erori în evaluarea facultăţilor

 |  21:00

Mai multe universităţi de stat şi particulare riscă să-şi piardă din specializări pentru că nu şi-au depus dosarele pentru evaluarea periodică, informează Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). Universitarii spun că datele Ministerului Educaţiei sunt eronate.

Printre instituţiile de învăţământ superior care îşi pot pierde din programe se numără şi universităţi care au obţinut cele mai bune rezultate la clasificarea realizată de Ministerul Educaţiei. Universitatea din Bucureşti (Facultăţile de Fizică, Matematică şi Informatică, Litere, Psihologie şi Geografie), Politehnica din Bucureşti (Facultăţile de Electronică, Inginerie Mecanică, Chimie Aplicată, Inginerie în Limbi Străine), “Carol Davila” Bucureşti, “Babeş–Bolyai” Cluj, Politehnica Timişoara, SNSPA şi UNEFS, “Spiru Haret” Bucureşti (Facultatea de Psihologie) sunt doar o parte dintre instituţiile de învăţământ superior trecute pe “lista neagră” a Ministerului Educaţiei.

Universităţilor le-a fost dat termen-limită 31 martie pentru a intra în legalitate, în caz contrar nemaiavând dreptul să organizeze concurs de admitere la specializările care nu au fost verificate. “Trebuie să facem şi noi curăţenie de primăvară în universităţi. Dacă au obţinut rezultate bune la o evaluare nu înseamnă că acele universităţi pot face ce vor. Este o dovadă că legea se aplică indiferent dacă te numeşti Universitatea Politehnica din Bucureşti sau altă universitate mare. Dacă nu-şi depun dosarele, de la 1 octombrie aceste universităţi nu vor mai putea organiza concursuri de admitere pentru specializările respective. Studenţii care se află acum înscrişi la aceste programe de studii nu sunt afectaţi”, ne-a declarat preşedintele ARACIS, Ioan Curtu. Acesta spune că în anii precedenţi anumite universităţi primeau locuri la specializări care nu erau căutate de studenţi, iar apoi le transferau la alte facultăţi. “E datoria Ministerului Educaţiei să spună despre ce universităţi este vorba. Eu spun că au existat astfel de cazuri”, ne-a mai explicat Curtu.

Universităţile spun că situaţia prezentată de ARACIS nu este corectă. “Noi am depus toate dosarele. Toate specializările Universităţii «Babeş–Bolyai» sunt acreditate”, ne-a declarat rectorul UBB Cluj, Andrei Marga.

Reprezentanţii Universităţii din Bucureşti (UB) spun că în lista prezentată de ARACIS se regăsesc specializări care nu mai există de mult timp. “În cazul Facultăţii de Geografie, dosarul se află în analiză la ARACIS. Specializările de la formele de învăţământ ID şi FR menţionate nu mai există de ceva timp şi mă mir că cei de la ARACIS nu cunosc acest lucru. Pentru celelalte specializări dosarele sunt în curs de trimitere. O să ne încadrăm în termenul-limită”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al UB, Raluca Moise.

Şi rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”Bucureşti spune că în situaţia prezentată de ARACIS sunt erori. “Nu ştiu să avem astfel de probleme la universitate, dacă sunt, le vom rezolva. E posibil să fie o eroare a celor de la ARACIS”, ne-a declarat rectorul UMF “Carol Davila”, Ioanel Sinescu.

Cine e vinovat

Universitatea “Valahia”din Târgovişte spune că ARACIS a uitat că specializarea trecută ca neavând dosar depus a fost deja evaluată. “Pentru Ingineria Mediului, conform legii, a fost depus un dosar în 2011, fiind o specializare nouă. A fost deja evaluată. Este o eroare pe care am comunicat-o celor de la ARACIS. Trebuia să fie modificată”, ne-a declarat preşedintele Senatului Universităţii “Valahia”,Ioan Cucui.   

În replică, preşedintele ARACIS, Ioan Curtu, spune că erorile se datorează universităţilor. “Datele au fost transmise de ei. ARACIS, împreună cu fostul ministru Funeriu, vrea să realizeze o curăţenie necesară în universităţi. Cei de la Babeş şi cei de la Politehnica oricum nu vorbesc niciodată cu noi. Ei s-au băgat sub această pătură a universităţilor mari şi nu vorbesc cu cei mici. Trebuie schimbată această atitudine. Situaţia a fost publicată ca ei să poată remedia greşelile. Se face totul la vedere, ca să nu se mai spună că nu ştiam şi aşa mai departe”, ne-a spus Curtu.

Nu mai pot funcţiona

ARCIS a publicat şi lista universităţilor autorizate să funcţioneze temporar care nu au solicitat evaluarea în vederea acreditării şi, prin urmare, nu mai pot funcţiona: Universitatea Româno–Britanică din Bucureşti, “Pro-Universitatea Media” din Bucureşti, “Mihai Viteazul” Craiova, “Gheorghe Zane” Iaşi, “Ioan Slavici” Timişoara, “Traian” din Deva, “Vatra” Baia Mare, Wales–România din Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe, Arte şi Meserii din Bucureşti. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639557-01-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz