2020-08-04 21:12

Evaluare Naţională 2014: Tot ce trebuie să ştii despre program, afişare rezultate şi contestaţii

 |  17:11
Evaluare Naţională 2014: Tot ce trebuie să ştii despre program, afişare rezultate şi contestaţii

Înscrierea pentru Evaluarea Naţională 2014 s-a încheiat miercuri, iar acum absolvenţii cursurilor clasei a VIII-a se află pe ultima sută de metri cu pregătirea pentru prima probă scrisă, la Limba şi literatura română, programată pe 23 iunie. Până vineri, profesorii care nu au norma didactică completă vor continua să-i pregătească pe elevi pentru admiterea la liceu.

Dacă până anul trecut, mediile obţinute în ciclul gimnazial aveau o proporţie de 50% în media finală pentru admiterea la liceu, din această vară, conform noilor reglementări, notele primite la Evaluarea Naţională vor conta în proporţie de 75%. Pe viitor, autorităţile intenţionează să vină şi cu alte schimbări, una dintre propuneri fiind introducerea unei limbi străine printre probe, însă o măsură nu va putea fi luată mai devreme de 2016.

Fără colecte

În manualul de metodologie dedicat special pentru Evaluarea Naţională 2014, oficialii transmit clar că strângerea unor bugete chiar şi pentru protocol este strict interzisă, iar acesta va fi oferit strict de Ministerul Educaţiei. „Se interzice cu desăvârşire colectarea sau favorizarea acţiunii de colectare a unor fonduri materiale sau băneşti de la elevi, de la părinţii acestora sau de la orice persoană care are rude în rândul elevilor, fonduri care au ca destinaţie asigurarea meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din unităţile de învăţământ sau din centrele zonale de evaluare”, se arată la articolul 30.

Probleme la simulare

Simularea pentru Evaluarea Naţională de la mijlocul lunii februarie a fost un eşec total, sub jumătate dintre elevi reuşind să obţină medii peste 5 la examene. Dacă la Limba şi literatura română, 66,95% dintre elevi au reuşit să ia notă de trecere, în schimb, la matematică, procentul a fost unul îngrijorător, doar 30,4% au luat peste 5. Ministerul Educaţiei a luat mai multe măsuri, una dintre ele fiind orele de pregătire gratuite în şcoli. Cele mai mari procente de note peste 5 s-au înregistrat în Bucureşti 64,21%, Brăila - 60,42% şi Cluj 59,18%.

Înscrierile pentru liceu încep pe 4 iulie

Elevii şi părinţii au timp patru zile pentru a completa fişele de înscriere la liceu prin care îşi exprimă opţiunile, aceştia urmând să fie asistaţi de diriginţi. Imediat după, fişele vor fi introduse într-o bază de date computerizată, iar până pe 9 iulie le vor putea verifica pe internet. Repartizarea va avea loc pe 15 iulie, iar o zi mai târziu, rezultatele vor fi afişate şi la şcolile din care provin elevii.

Probe şi rezultate

• 23 iunie 2014 Limba şi literatura română - probă scrisă

• 24 iunie 2014 Limba şi literatura maternă - probă scrisă

• 25 iunie 2014 Matematica - probă scrisă

• 27 iunie 2014 Afişarea rezultatelor (până la ora 16)

• 27 iunie 2014 Depunerea contestaţiilor (orele 16 - 20)

• 28 iunie-30 iunie 2014 Rezolvarea contestaţiilor

• 1 iulie 2014 Afişarea rezultatelor finale după contestaţii


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-06-18Parerea ta...

ELEV CARE SUSTINE EVALUAREA NA
18 Iun 2014

Sunt de acord cu regula implementata anul acesta in raportare la procentul pe care il are media din clasele 5-8 in calcularea mediei de admitere. Insa problema este modalitatea in care se corecteaza. La matematica se spune ca rezolvarile sunt fixe, insa exista profesori care, daca vad alta maniera in care a fost abordata o problema decat cea din barem, nu o puncteaza. Iar la limba romana, cum suntem invatati si la scoala, este interpretabil. Asadar, cum am putea noi, elevii, sa prevedem gusturile profesorului care corecteaza? Pe de alta parte, exista si corectori incompetenti, care habar nu au limba romana si totusi ajung sa ne citeasca lucrarile. Asa ca fiecare copil bun se roaga sa aiba un corector open-minded si serios atat la romana, cat si la matematica. Cat despre note, sunt in cea mai mare parte irelevante, insa inca sunt si elevi care spera ca 4 ani de invatat nu vor fi zadarnici. Macar acum, la sfarsit.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz