2020-08-09 12:29

Evenimentele conexe Bucharest Jazz Festival - behind the scenes în lumea jazzului

 |  21:01
Evenimentele conexe Bucharest Jazz Festival - behind the scenes în lumea jazzului

Pe lângӑ un lineup de excepţie curatoriat de pianistul şi compozitorul de jazz Lucian Ban, a patra ediţie a Bucharest Jazz Festival continuă seria de evenimente conexe inauguratӑ anul trecut la Hanul Gabroveni. Startul Bucharest Jazz Festival 2015 este dat de vernisajul expoziţiei Now’s the Time – Romanian Jazz Photographers de la Hanul Gabroveni, în seara zilei de 30 iunie.

Timp de cinci zile, pe tot parcursul festivalului, spaţiul cultural din centrul istoric deschide uşile bucureştenilor pentru o călătorie în lumea jazzului privită prin obiectivul a patru artişti specializaţi în fotografie de concert. De la portrete inedite pânӑ la cadre ciné verité, Elmar Lemes, Sánta István Csaba, Mircea Albuţiu şi Cornel Lazia îşi prezintӑ în premierӑ lucrӑrile fotografice care surprind legende ale jazzului internaţional şi românesc.

Aşadar, pe lângӑ tradiţia concertelor în aer liber din Piaţa George Enescu, spectatorii BJF sunt invitaţi între 2 şi 5 iulie, de la ora 12.00, în incinta Hanului Gabroveni, pentru a intra în culisele artei jazzului alӑturi de specialişti, muzicieni şi fani ai genului.

Seria evenimentelor conexe începe la Hanul Gabroveni cu jurnalistul Alex Vasiliu care, pe 2 iulie, îi omagiazӑ, în cadrul Conferinţei „Trei portrete româneşti din istoria jazzului”, pe regretaţii muzicieni români Eugen Ciceu, Guido Manusardi şi Marius Popp, care şi-au înscris într-un mod aparte numele în istoria muzicii de secol XX.

Pe 3 iulie, soseşte la Bucureşti jurnalistul de muzicӑ şi scriitorul olandez dr. Henning Bolte, care va susţine un colocviu despre acest gen muzical atipic şi liber, prezentat din perspectiva originii periferice urbane a jazzului din America şi Europa.

Penultima zi a festivalului la Hanul Gabroveni este dedicatӑ titlurilor de carte şi discografice din universul jazzului. Ultimele apariţii în domeniu sunt curatoriate şi prezentate în cadrul evenimentului „Cartea şi discul românesc de jazz” de sâmbӑtӑ, 4 iulie.

Dupӑ ce jazzul a intrat în vizorul fotografic, istoric şi publicistic, seria evenimentelor conexe ale BJF 2015 se încheie cu perspectiva celei de-a şaptea arte. Rubrica Jazz on Film de la Hanul Gabroveni este aşteptatӑ de mulţi fani ai genului pentru vizionӑrile cinematografice ale unor documentare despre jazz extrem de rare. În ultima zi a festivalului, duminicӑ, 5 iulie, de la ora 12.00, organizatorii BJF aduc un tribut saxofonistului Ornette Coleman, iar la Hanul Gabroveni se proiecteazӑ Ornette: Made in America. Filmat în 1983, documentarul despre unul dintre inovatorii free jazzului din America, Ornette Coleman, este esenţial pentru oricine îşi doreşte sӑ înţeleagӑ istoria jazzului şi schimbul creativ de influenţe care a marcat decadele ’60 şi ’70 din cultura americanӑ.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz