2020-01-28 14:46

EXCLUSIV. Bursele școlare fantomă ale lui Robert Negoiță. Populism mincinos la Primăria Sectorului 3

 |  21:01
EXCLUSIV. Bursele școlare fantomă ale lui Robert Negoiță. Populism mincinos la Primăria Sectorului 3

P24

An electoral, măsuri populiste - este o constantă a politicii dâmbovițene, pe care Robert Negoiță, primar al Sectorului 3 și lider regional PSD, o duce la „nivelul următor”, al populismului mincinos, când măsurile trâmbițate există doar pe hârtie. Minciuna este sinistră, fiindcă victimele sunt copii. Negoiță anunță dublarea cuantumului burselor de merit acordate elevilor, în condițiile în care nu se achită nici măcar bursele la cuantumul vechi! În plus, plata burselor este condiționată de deschiderea de conturi la o bancă în care să fie virate bursele. Părinții au constatat că fiecare interogare a contului este taxată de bancă, în condițiile în care banii promiși nu ajung acolo! Luat la rost pe pagina sa de Facebook, edilul dă vina... pe şcoli, apoi primite plata restanțelor acumulate în ultimele trei luni. Asociația EduCivica, reclamă faptul că bursele se acordă „pe baza unei cereri, bineînțeles că neverificată de nimeni”, fără să existe o hotărâre de consiliu local, reglementări, protocoale. Școlile întocmesc doar niște tabele nominale, Primăria alocă un buget, apoi cere raportări, dar nu le primește în toate cazurile, haosul fiind cuvântul de ordine.

Revoltaţi de anunţul primarului Sectorului 3, Robert Negoiţă, cu privire la dublarea cuantumului burselor de merit acordate elevilor, mai mulţi părinţi denunţă minciuna. Ei susţin că elevii nu au primit nici măcar bursele la cuantumul vechi. În plus, li s-a cerut să-şi deschidă conturi la o bancă în care să le fie vărsate bursele copiilor, care le ia comision la fiecare verificare a soldului. Supăraţi, părinţii l-au luat la rost pe primar pe pagina de Facebook, care dă vina pe şcoli, apoi declară că vor primi cumulate bursele pe 3 luni.

“Primăria Sectorului 3 a dublat cuantumul burselor acordate elevilor, începând cu luna ianuarie, printr-o hotărâre de Consiliu Local inițiată de primarul Robert Negoiță”, a anunţat în luna ianuarie Primăria Sectorului 3. Vor fi acordate liceenilor care nu locuiesc în sector 32 de burse de performanță, în cuantum de 400 lei/lună, 982 de burse de merit în valoare de câte 200 lei/lună, 92 de burse de studiu a câte 300 de lei pe lună, precum și 577 de burse de ajutor social în cuantum de 300 de lei lunar, se laudă primăria condusă de Robert Negoiţă.

De asemenea, a fost dublată și valoarea burselor pentru elevii din ciclul liceal care au domiciliul în sectorul 3 și frecventează cursurile unităților de învățământ din sector. În acest sens, 730 de elevi vor primi burse de merit în cuantum de 400 de lei lunar, iar alți 66 vor beneficia de burse de studiu în valoare de 400 lei/lună. Totodată, trei elevi care au absolvit anul școlar 2014 — 2015 cu media generală 10 vor beneficia de o bursă de merit de 1.000 lei pe lună, se mai spune în comunicatul Primăriei Sectorului 3. Spre finalul comunicatului se spune că “Primăria Sectorului 3 reamintește că nu este responsabilă cu distribuirea burselor direct către elevi, acest proces ținând de competența fiecărei unități școlare”.

Bursele promise sunt electorale

Încă din 2014, părinţii elevilor din gimnaziu, ai căror copii învaţă bine şi obţin medii semestriale mai mari de 8,50 au fost puşi săşi deschidă conturi la banca recomandată de Robert Negoiţă pentru a le fi transferate bursele de merit ale copiilor. Numai că acest demers le provoacă mai mult pagube, banca percepând comision la fiecare verificare de cont, pentru că banii se lasă mult aşteptaţi. Părinţii spun că Primăria nu-şi respectă promisiunile, ba a trecut şi la represalii. Adriana Crap este mama unui elev din clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială Mexic, care a fost şi a rămas premiant.

“Din septembrie până în decembrie am primit doar 57 de lei, bursa aferentă, zic ei, pentru luna octombrie. Pe 2 ianuarie, au mai intrat 36 de lei. În total 93 de lei, deşi primarul a anunţat că vor primi copiii 80 de lei pe lună. Când l-am abordat pe Facebook, Robert Negoiţă mi-a spus că banii sunt blocaţi între şcoală şi primărie. Nu este singura şcoală cu asemenea probleme. La fel, aceeaşi situaţie este la Şcoala nr. 95. Semestrul trecut profesorii au început să le scadă mediile copiilor ca să nu mai ia burse. Băiatul meu a luat media 7 la desen ca să nu iasă media peste 9. Uitaţi ce răspuns am primit de la domnul primar Negoiţă. «Doamnă, ruşine să le fie celor care nu îşi fac treaba! Eu vă demonstrez, cu documente, că noi ne-am făcut treaba. Dacă şcolile nu sunt în stare să plătească bursele pe care le-am finanţat, nu este vina noastră. (Nu au relaţie de subordonare cu noi.)». Asta a ştiut să-mi spună domnul Negoiţă”, a declarat pentru PUTEREA Adriana Crap.

Alt caz, aceeaşi poveste

Alţi părinţi au primit bani mai puţini. Un tătic ne-a declarat că pe card au intrat în 2015 două sume. Una de 35 de lei, alta de 20 de lei, iar luna trecută nu a intrat nici un leu.

“Ne-au spus acum la şcoală să facem alte cereri pentru bursele de merit. Suntem miţiţi. Am vorbit cu domnul primar, ne-am certat pe Facebook. El a zis că s-au dat banii, dar contabila şcolii spune că nu a primit nimic. Mai bine nu s-ar lăuda”, ne-a declarat tatăl unui elev din aceeaşi şcoală.

EduCivica - Joaca de-a recompensa

Mai întâi, părinţii au semnalat aceste lucruri Asociaţiei EduCivica, care a semnalat problemele pe pagina de socializare. “Ce avem la Sectorul 3? În scop pur electoral, s-a văzut de mult asta, actualul primar în funcție, a anunțat în 2015, ca prin minune, că va acorda lunar o sumă de bani, jignitor de mică, copiilor care obțin medii semestriale peste 8,50. Această decizie este electorală în primul rând pentru că primarul nostru, deja celebru pentru al său Bac luat la o vârstă la care unii au de mult copii majori, 32 de ani ca să fim exacți, nu a reglementat procedural corect traseul financiar al acestor recompense extrem de periculoase pentru sănătatea intelectuală a copiilor. Practic, pe baza unei cereri, bineînțeles că neverificată de nimeni, unitatea de învățământ întocmește un tabel nominal și îl înaintează Primăriei, care apoi alocă un buget determinat școlilor pentru plata acestor sume. Primăria cere raportările, însă nu are succes cu toți contabilii, iar în plus, nu are controlul asupra acestor contabili de școală. Acesta este al doilea motiv pentru care decizia miroase a propagandă electorală. Fără reglementare, fără protocoale, fără responsabilități, fără centralizarea de date certe (de exemplu, la ce bănci au părinții conturi) și fără o subordonare reală în lanțul acesta vicios, părinții și copiii cad victime himerei că vor primi ceva, precum câinii lui Pavlov, dar în realitate, la un termen nedefinit, neclarificat ca răspundere și neorganizat. Adică, la Sfântul Așteaptă, din păcate... Al treilea motiv care confirmă izul electoral clar al deciziei este faptul că părinții care au făcut aceste cereri pentru copii au fost efectiv obligați să își facă un cont cu card atașat, însă nu la orice bancă doreau sau aveau deja, ci la o anume instituție financiară. Care, ce să vezi, este unul dintre creditorii majori ai Primăriei Sectorului 3. Unora dintre părinți, dacă au noroc, le mai intră pe carduri, o dată la câteva luni, sume hilare, cuprinse între 10-30-80 lei, depinde de noroc și de toanele contabililor de la școli, haotic și iresponsabil”, spune Dan Marius Vintilă de la EduCivica.

Dan Marius Vintilă susţine că dublarea burselor ar fi trebuit reglementate legal cel puţin printro hotărâre de Consiliu Local.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-21

Documente:Parerea ta...

HAZNAUA URBEI
21 Feb 2016

Traiasca unchiul lui securistul cu traista si mafia Italiana . Care este pretul bancilor si florilor fara numar din sectorul lui .
GOGUTA
22 Feb 2016

ei na, si voi acuma.... cine nu mananca kkt cu lingura mai ales in an electoral?
VLăDESCU CRISTINA ELENA
22 Feb 2016

Am fata la scoala gimnazială Mexic si aceleasi problema o am.Bursele sociale pe Noiembrie Decembrie si Ianuarie nu au fost si nu sunt alocate.De ce la aceasta scoala sunt mereu probleme?De ce nu putem beneficia de bani?La scoala 82 se dă in fiecare luna banii la secretariat.Nu pe card nu pe altceva.Vrem un răspuns cat mai curând posibil.Vrem sa ne dati banii.Săptămâna asta se depun actele pt burse sociale si de merit pe semestrul doi. Acesti bani o sa ii vedem ca pe ceilalți?Adică deloc?
NO NAME
22 Feb 2016

La Mexic este un director special. Conduc o asociație non profit care ajuta, instruieste si creste copiii nevoiasi din sec 3 . În urma unei competiții în anul 2015, 6 copii au câștigat medalia de aur la o competiție . Am considerat sa-i remuneram. In ziua respectiva i am dus la un restaurant și am gasit un sponsor , persoana privata pe care l-am convins sa ii ajute cu echipament sportiv . Am instruit pe cei 2 copii sa povestească acasă ca pana marți sa meargă la Mexic și sa învoiasca copiii de la ora 11.00 . Era vorba de 2 ore din programul lor de școală dar atunci putea sponsorul sa ne duca la Dechatlon . Părinții au anunțat la școală de luni. A venit ziua de marți și m am dus sa îi iau. Am intrat în școală , m au legitimat am mers împreună cu ei la diriginte sa vadă ca îi însoțește un major și sa mă asigur ca e totul ok. Când sa ies pe poarta scolii am auzit un urlet din spate. Ne am oprit și a apărut domnul director care le a băgat mana în piept și a început cu amenințări la adresa lor ba chiar la împins de fata spre direcția intrării în școală. Jumătate din copii erau pe geamurile scolii și urmăreau circul. A făcut câțiva pași spre interior după care sa întors și a început sa urle si la mine. Nu a ținut și cu mine și am încercat sa îi explic ca pe copii i-au invoit părinții etc. L-Am întrebat dacă îi ajuta dansul cu suma de 2000 de ron (produse) pt ca eu ăsta făceam. Pana la urma m am rugat de acea persoana sa ne aștepte și am rezolvat a doua zi după amiaza. Ăsta e experiența mea cu nenea directorul. Scuze pt greșeli , scriu de pe un telefon !
CRISTIANA DOROBANTU
22 Feb 2016

Mintiti, stimate domn, eram acolo in momentul in care doreati sa scoateti elevii din scoala. Scena pe care ati descris-o este paralela cu realitatea, iar afirmatiile facute despre directorul scolii, deasemenea! Doar ca idee, doar parintii pot veni si pot solicita ca proprii lor copii sa paraseasca scoala pentru motive intemeiate! Dvs. nu aveati calitatea juridica de a lua copiii din scoala in timpul cursurilor. Apreciem efortul fiecarui elev din scoala, eu personal, in special rezultatele sportive, insa regulamentul este regulament, si dvs, chiar daca aveti intentii minunate, tot trebuie sa-l respectati, iar elevii sportivi, cu atat mai mult... Fair Play
NO NAME
22 Feb 2016

Din păcate mințiți dvs. Cred ca știu cine sunteți și nu vreau sa pornesc o alta discuție personala pt ca mi-e scârbă. Repet , au vb părinții înainte cu o zi iar eu am așteptat pauza și an intrat pana în capăt pe coridor și am vb cu dirigintele elevilor. M-a condus pana la ieșirea din clasa și scena a fost mai jenanta decât am prezentat-o eu. Repet, erau 10-15 copii pe geam la etaj și numai 2-3 jos. Dumneavoastră nu erați de față! Încercați sa ajutați copiii , cu cartea sau în alt mod , nu așa!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine