2020-01-21 02:31

EXCLUSIV. Interviu cu Dr. Ina Petrescu, medic primar Chirurgie plastică şi Microchirurgie reconstructivă. “Întâlnirea medic-pacient trebuie să aibă şi un grăunte de graţie!”

 |  21:01
EXCLUSIV. Interviu cu Dr. Ina Petrescu, medic primar Chirurgie plastică şi Microchirurgie reconstructivă. “Întâlnirea medic-pacient trebuie să aibă şi un grăunte de graţie!”

Cu o privire fermă şi blândă, cu un zâmbet ştrengăresc în colţul gurii, dr. Ina Petrescu, medic primar Chirurgie plastică şi Microchirugie reconstructivă, ştie că, dincolo de actul chirurgical pe care medicii se străduiesc să îl ducă la bun sfârşit, numai “Duhul Sfânt picură peste om însăşi vindecarea...”

Stimată doamnă doctor Ina Petrescu, chirurgia plastică este o pasiune pentru Dvs. sau aşa a fost să fie? Aţi fi de acord dacă am numi chirurgul plastician un om de artă?

Când suntem mai tineri, aşa pe la vreo 25 ani, imaginea pe care o avem despre o specialitate medicală are o anumită aureolă, poate din necunoaştere suficientă sau entuziasm. Pe măsură ce începi să te cufunzi în cunoaşterea profesiei şi particularizăm evident în domeniul chirurgiei plastice- reconstructive şi estetice, apare o serie numeroasă de tablouri succesive. Cum ar fi cel al medicului pe deplin angajat în tratarea pacienţilor lui, temător că a făcut absolut totul corect pentru sănătatea lor, zile şi nopţi de gardă continuate în ziua următoare cu alte operaţii, apoi starea de epuizare pe care o cunosc toţi medicii care lucrează într-un spital de urgenţă. Apoi sunt operaţiile grele în care eşti singur, când trebuie sa iei cele mai bune decizii, iar în fiecare an apar noi provocări şi ştachete pe care ţi le ridici singur. Cu trecerea anilor, simţi că ai urcat, dar în acelaşi timp trebuie sa fii vigilent. În fine, simţi bucuria operaţiilor complexe, pe care o regăseşti apoi în cea a pacienţilor.

Lucrăm mult cu mâinile şi prelungirea lor, instrumentele chirurgicale, uneori într-o stare de concentrare relaxată a creierului, ascultând muzică în sala de operaţie, iar când electrocauterul este de bună calitate simţi că pictezi.

Atunci când făureşti o parte lipsă a corpului omenesc, aşa cum se întâmplă în reconstrucţia sânului, este adevărat că sunt simultan implicate viziunea tridimensională, pe care trebuie să o ai înainte de operaţie şi acurateţea actului chirurgical care lucrează pe resursele de ţesut ale pacientei, pentru ca în final să obţii un nou sân. Însă numai Duhul Sfânt picură peste om însăşi vindecarea. Aşa încât eu consider că suntem nişte făuritori, însă tot lucrul nostru trebuie să fie binecuvântat de sus.

Dincolo de faptul ca sunteţi un chirurg plastic renumit, în fiecare zi readuceţi speranţa în sufletele femeilor care au avut ghinionul de a fi mutilate de cancerul mamar. În fiecare zi le faceţi să se simtă din nou femei. Ce simţiţi Dvs, ca medic, după fiecare operaţie reusită? Dar ca om, ca femeie?

Am văzut multe femei bucurându-se în diferite moduri- plângând de bucurie, făcând semnul victoriei imediat ce ieşeau din  anestezie, sau chiar o bucurie mută. Bucuria mea este mai interiorizată şi este atunci când văd noul sân după câteva ore de la operaţie, că este bine. Sigur că am satisfacţia că femeile îşi recapătă treptat sensul normal al vieţii şi se pot bucura de lucrurile fireşti, cum ar fi să poarte o bluză sau o rochie cu decolteu într-o zi de vară, sau să facă sport sau duş fără să mai simtă acel gol dureros lăsat de sânul absent.

Consider un atu important înţelegerea şi ataşamentul meu ca femeie medic faţă de o femeie care are această traumă fizică şi sufletească a lipsei sânului. Poate de aici şi acel glas interior pe care l-am avut mereu - că vreau să fac reconstrucţie mamară.

Am înţeles că au fost făcute deja peste 200 de operaţii de reconstrucţie de sân. Câte dintre acestea vă aparţin?

Peste 70.

Le încurajaţi pe femei să facă această operaţie de reconstucţie după cea de mastectomie? Şi vă pun această întrebare pentru că sunt medici oncologi, cu precădere în provincie, care sunt total împotriva reconstrucţiei mamare.

Uşor, uşor, şi în România se vor face mai multe reconstrucţii de sân. Cu siguranţă există şi opinii contra, chiar şi în cazul stadiilor incipiente de boală, când reconstrucţia s-ar putea face simultan cu mastectomia. Atât medicii, cât şi pacientele, trebuie informaţi cât mai bine. Cred că multe femei au aflat de Programul naţional de reconstrucţie, dar probabil se tem.

În acest sens, vom face întâlniri lunare cu femeile care doresc să afle cât mai multe despre reconstrucţia mamară. De asemenea, sunt disponibile informaţii utile pe pagina mea de de Facebook - Dr.Ina Petrescu, Chirurgie Plastică-Reconstrucţie Mamară.

În timp, cum vor arăta cicatricile?

Cicatricile îşi îmbunătăţesc aspectul în timp, la majoritatea femeilor. Există şi cazuri, foarte rare, de cicatrici hipertrofice ( mai voluminoase). Este aici şi un mic avantaj al radioterapiei făcute anterior, care împiedică formarea cicatricilor cheloide.

Ce se întamplă dacă boala canceroasă apare şi la celălalt sân?

La marea majoritate a femeilor, cu excepţia celor cu cancer condiţionat genetic prin prezenţa oncogenelor BRCA, şi care au istoric familial puternic de cancer de sân, riscul de a face boala la celălalt sân nu este mai mare decât riscul general al populaţiei feminine. De aceea  trebuie să privim responsabil acest fapt, continuând monitorizarea sânului sănătos prin ecografii şi mamografii anuale.

Care ar fi definiţia frumuseţii, în concepţia Dvs, care sunteţi în slujba creării ei?

Grea întrebare. Voi încerca un răspuns printr-un cuvânt pe care îl plac - armonie. Atât în rezultatul operaţiilor de chirurgie estetică sau reconstructivă, cât şi în relaţia cu pacienţii, iar întâlnirea medic-pacient să aiba şi un grăunte de graţie, care să rămână pentru totdeauna.

Până la urmă, reconstrucţia este un moft sau o necesitate?

Cu siguranţă o necesitate. Repet, femeile trebuie să fie bine informate şi să colaboreze, iar pentru a consolida rezultatul operaţiei trebuie respectate, pentru o perioadă de 2 luni, anumite reguli stricte referitoare în general la toate activităţile ce implică efort fizic şi la întreruperea fumatului. Recăpătarea feminităţii implică efort atât din partea echipei medicale, cât şi a pacientei.

Aţi refuzat vreodată o pacientă care a solicitat o reconstrucţie mamară? Dacă da, ce motive aţi avut?

Din păcate, două paciente. Una avea afecţiuni cardiace care îi puneau viaţa în pericol în timpul intervenţiei chirurgicale, dar şi postoperator, iar alta din cauza agresivităţii şi impoliteţii cu care a abordat un coleg.

Dr. Ina Petrescu – fişă biografică

EXCLUSIV. Interviu cu Dr. Ina Petrescu, medic primar Chirurgie plastică şi Microchirurgie reconstructivă. “Întâlnirea medic-pacient trebuie să aibă şi un grăunte de graţie!”
zoom

Medic Primar Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, Doctor în Ştiinţe Medicale

- Experienţă profesională (Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti):  Chirurgie Estetică; Chirurgie plastică şi Microchirurgie reconstructivă; Tumori ale pielii şi părţilor moi; Chirurgia mâinii; Microchirurgia reconstructivă a nervilor periferici; Reconstrucţia sânului după cancerul mamar.

- Cursuri şi competenţe obţinute în ţară

1. Managementul diagnostic şi terapeutic al tumorilor mamare, 2012, Bucureşti;

2. Cursul de augmentare mamară, Asociaţia Chirurgilor Plastici din România, Bucureşti, 2011;

3. Melanoma - a multidisciplinary approach, Institutul Victor Babeş, 2007;

4. Basic of Good Clinical Practice for Investigators Symposia, VerumEdu, Bucureşti, 2007;

5. Basic Techniques of Reconstructive Microsurgery, curs internaţional, Spitalul de Urgenţă, Bucureşti, 2006;

6.Curs Ozonoterapie

 - Specializări internaţionale

1. Reconstrucţia sânului după cancerul mamar, Dr. Ramakrishnan la  St. Andrews Plastic Surgery and Burns, Broomfield Hospital, Essex, Marea Britanie;

2. BAPRAS Advanced Course in Breast Reconstruction, Manchester , Marea Britanie, 2012;

3. Chirurgia estetică a feţei, Villa Bella Clinic, Prof. Dr. G. Botti, 2012;

4. Training în Transplantul de păr tehnică FUI, Istanbul , Turcia, 2014.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-01-03Parerea ta...

IONEL PETRESCU
06 Ian 2016

la multi ani toata stima si respectul
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray