2019-10-14 07:01

EXCLUSIV. Ministrul Sănătății gafează, din nou. Cadariu propune, de unul singur, modificarea programei școlare

 |  21:01
EXCLUSIV. Ministrul Sănătății gafează, din nou. Cadariu propune, de unul singur, modificarea programei școlare

Robert Veress

Patriciu-Andrei Achimaș-Cadariu insistă în a rămâne în atenția opiniei publice, după ce a gafat teribil la începutul crizei bebelușilor din Argeș, negând inutil realitatea -„Nu a fost vorba de o criză”- și acuzând presa că „ventilează emoţional..., creând panică şi punând inutil presiune pe toţi medicii de acolo (de la Spitalul Maria Curie din Capitală, unde sunt internați copiii - n.r.)”. Acum, domul Cadariu propune modificarea programei școlare și introducerea unei noi materii obligatorii, atât la grădinițe, cât și în școli. Este vorba de Educație prin Sănătate, materie despre care s-a mai discutat în spațiul public și există, cu titulatura „Educație pentru Sănătate”, în programa școlară opțională din anul școlar 2004-2005 încoace.

Discuțiile recente, inclusiv cu ocazia propunerilor de Plan-Cadru pentru Învățământul gimnazial, au vizat statuarea obligativității acestei discipline, însă reprezentanți ai cultelor și unele ong-uri au protestat, susținând că elevii ar fi învățat la școală cum se face sex. Evident, e o mistificare a realității și tot evident, Cadariu are dreptate ca, în calitate de ministru al Sănătății, să promoveze educația sanitară a populației, din fragedă pruncie. Problema e că o face de capul său și fără susținerea Ministerului Educației. Ceea ce poate însemna că este un simplu exercițiu de imagine. Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului, îl apără pe Cadariu, pe considerentul că „e o propunere, nu o decizie”.

Pledoarie pentru medicii și asistentele din cabinetele școlare

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu a declarat, miercuri, că vrea o nouă (?) materie în şcoli şi grădiniţe, respectiv „Educaţie prin sănătate”, oră în care copiii să înveţe despre alimentaţia sănătoasă, igienă şi lupta împotriva alcoolului şi fumatului, informează Mediafax. Orele de „Educație prin sănătate” ar putea fi ţinute de medicii şi asistentele cabinetelor din şcoli.

„Personal cred că aceste ore ar trebui să fie obligatorii şi cred că avem o resursă fantastică la care trebuie să apelăm – medicii şcolari. Suntem obligaţi să susţinem această specialitate, medicii şcolari se împuţinează,. Sunt medici şcolari, asistente care lucrează în cabinetele şcolari, cu o experienţă extraordinară şi marea lor majoritate o dedicaţie extraordinară”, a declarat ministrul.

„Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Nu este genul de intervenţie cu rezultate peste noapte. Investim în viitor, investim în viitorul copiilor noştri, în viitorul României. De aceea cred că trebuie să insistăm pe aceste lucruri”, a mai spus Cadariu. El a mai spus că medicii şi asistentele şcolare ar putea deveni „educatori excelenţi„ cu ajutorul unor cursuri de pregătire pedagogică de scurtă durată”.

Ministerul Educației: propunerea nu e viabilă

Imediat ce am aflat de propunerea ministrului Sănătății, am contactat Ministerul Educației, pentru a întreba dacă au existat consultări pe acest subiect și dacă da, pe când este preconizată modificarea programei școlare. Am aflat nu doar că nu au existat consultări, dar că propunerea ministrului Cadariu ar fi inaplicabilă: „Ca să se introducă această materie, înseamnă una din două: fie se încarcă programa școlară cu încă cel puțin o oră săptămânal, fie se renunță la o oră din programa existentă. În ambele variante este complicat. Pe de o parte, majoritatea elevilor și părinților se plâng că, și așa, programa este excesiv de încărcată. Pe de altă parte, orice oră a unei materii consacrate ai intenționa să scoți, s-ar auzi un cor de proteste”, a declarat, pentru PUTEREA, un oficial din Ministerul Educației.

La rândul său, Mirabela Amarandei, purtător de cuvânt al Ministerului Educației, ne-a precizat că există un grup de lucru constituit cu specialiști din Ministerul Educației și Ministerul Sănătății, pentru elaborarea unui plan multianual integrat de educație sanitară, dar că nu se poate vorbi, la acest moment, de introducerea unei materii obligatorii: „Există elemente de Educație pentru Sănătate care sunt predate de profesori în cadrul unora dintre orele existente, cum ar fi Dirigenție sau Educație Civică. De asemenea, vom intensifica dialogul cu inspectoratele școlare județene, pentru a se insista ca programa de Educație pentru Sănătate să poată fi efectiv accesată de elevi, chiar dacă este opțională. Avem profesori care au urmat cursuri speciale pentru predarea acestei materii și pot fi vectori eficienți de promovare”. D-na Amarandei a refuzat să comenteze propunerea ministrului Cadariu ca orele de Educație prin/pentru Sănătate să fie susținute de medicii și asistentele de la cabinetele școlare. „Ce pot să spun este că se pot generaliza parteneriatele care și acum există între profesori și medici, cei din urmă fiind invitați la unele ore”, spune purtătorul de cuvânt.

Nici Cioloș nu știa

Ne-am adresat și purtătorului de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, pentru a afla dacă: 1. Ministrul Cadariu s-a consultat cu primul ministru Dacian Cioloș, înaintea anunțului de azi; 2. Având în vedere că domnul Cadariu nu s-a consultat cu omologul său de la Educație, Adrian Curaj, se poate vorbi de o problemă de comunicare la nivelul Executivului, ținând cont și de faptul că domnul Cioloș a invocat, nu mai departe de luni, un alt hiatus de comunicare, între Ministerul Muncii și Ministerul de Finanțe? Prin răspunsul său scurt și ocolitor, domnului Suciu încearcă să diminueze importanța ieșirii publice a ministrului Sănătății: „E o propunere. Nu o decizie”. Atât că, și în cazul proiectului de lege a salarizării în sectorul bugetar, tot de „o propunere” a fost vorba, ceea ce nu l-a oprit pe șeful Executivului să trimită o săgeată, în fața camerelor de luat vederi, către Claudia-Ana Costea: „Ministerul Muncii a lucrat pe mai multe variante, nu s-a consultat cu Ministerul de Finanţe ca să vedem care sunt posibilităţile”, a declarat, luni, Cioloș.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray