2020-07-09 13:43

EXCLUSIV. Vinieta Oxigen va fi obligatorie de la 1 mai 2020. Sistemul de plată nu este gata

 |  15:38
EXCLUSIV. Vinieta Oxigen va fi obligatorie de la 1 mai 2020. Sistemul de plată nu este gata

Primarul Gabriela Firea a anunţat, luni, că programul Oxigen, privind vinietele, nu va mai intra în vigoare din ianuarie 2020, ci din luna martie a anului viitor, interval până atunci urmând să fie dedicat „informării şi conştientizării”. Reporterii PUTEREA au discutat, marți, cu angajați din cadrul Direcțiilor de Mediu și Transport ale Primăriei Capitalei referitor la acest proiect, menit să reducă poluarea si traficul din Capitală.

Potrivit informatiilor obținute de reporterii noștri, șoferii care nu vor achita taxa vor fi amendați doar începând cu data de 1 mai 2020, până atunci fiind o perioadă de grație. Mai mult, în lunile ianuarie și februarie nu se va putea achita taxa pentru că sistemul de plata nu este pus la punct, au mai explicat angajații celor doua Direcții pentru ziarul PUTEREA.

„Normal ar trebui să fie aplicată de la 1 ianuarie şi, prin urmare, autoturismele poluante să nu mai aibă acces în zona anunţată deja. Deoarece conştientizăm faptul că cetăţenii trebuie să fie mult mai informaţi, am luat hotărârea, împreună cu Direcţia transporturi, ca lunile ianuarie şi februarie să fie dedicate informării şi conştientizării”, a anunţat primarul Gabriela Firea la comandamentul pentru identificarea soluţiilor pentru traficul din Capitală în perioada sărbătorilor.

Potrivit proiectului, din 2020 mașinile sub Euro 4 vor plăti vinieta Oxigen, iar maşinile sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul oraşului. Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021.

Accesul autovehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mică de 5 tone, pe arterele din Bucureşti, este restricţionat zilnic, de luni pană vineri, cu excepția sărbătorilor legale, în intervalul 07:00-22:00, după cum urmează:

- pentru cele cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 şi Euro 2, accesul este interzis în Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziţionării unei viniete electronice Oxigen.

- pentru cele cu norma de poluare Euro 3 şi Euro 4, accesul este permis pe toate străzile municipiului Bucureşti numai în urma achiziţionării unei viniete electronice Oxigen; restricţia pentru Euro 4 se aplica din 2021.

- masinile electrice, hibride sau cu normă de poluare Euro 5 şi Euro 6, au acces fără restricții pe toate arterele; pentru maşinile sub Euro 3 vinieta va fi de 15 lei pe zi, iar pentru cele Euro 3 şi 4 va fi de 5 lei pe zi.

Şoferii care circulă fara vinieta corespunzătoare vor fi sancţionaţi cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-11Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz