2020-07-03 17:35

Facturile la căldură nu se majorează în ianuarie 2011. Circul preţului la gigacalorie, regizat de autorităţile responsabile

 |  17:57
Facturile la căldură nu se majorează în ianuarie 2011. Circul preţului la gigacalorie, regizat de autorităţile responsabile

Zvonul pornit de la Asociaţia Naţională de Reglementare pentru ServiciiComunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) că preţul gigacaloriei va creşte cu 11%a declanşat, ieri, o mare îngrijorare. A fost necesară intervenţiadistribuitorilor de energie termică şi a organizaţiilor nonguvernamentale dindomeniu pentru ca reprezentanţii Autorităţii să iasă în faţă pentru a lămurisituaţia. Aceştia au susţinut că majorarea de 11% nu va afecta facturilecetăţenilor, ci administraţiile locale, în anumite cazuri. După spuselereprezentanţilor ANRSC, românii pot răsufla uşuraţi deocamdată, întrucât nu vorplăti mai mult pentru căldură, cel puţin din ianuarie.

Anunţul conduceriiAutorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de UtilităţiPublice (ANRSC), conform căruia preţul gigacaloriei ar urma să crească dinianuarie cu 11 procente, a dat naştere la numeroase controverse. ReprezentanţiiRegiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti,principalul furnizor de apă caldă şi încălzire în sistem centralizat, acuzăconducerea ANRSC că a comis o gafă, asigurând că preţul gigacaloriei nu vacreşte. “Este o fantezie. Nu arenici un fel de acoperire această informaţie. Nu am fost informaţi de aceastăsituaţie, dar nici nu aveam cum. ANRSC nu poate să majoreze preţul gigacalorieidecât în urma solicitării noastre, pe baza unei documentaţii. Noi nu am depusnici o documentaţie la ANRSC. Dacă ELCEN (Electrocentrale Bucureşti) ar fisolicitat o majorare a gigacaloriei, acest lucru trebuia anunţat de ANRE(Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei). Cred că a fost oscăpare. Nu se pune problema ca gigacaloria să se scumpească din ianuarie”, ne-a declarat directorul RADET Bucureşti, Bogdan Mihai Becheanu.

Reprezentanţii ELCEN susţin însă că nu au solicitatmajorarea preţului gigacaloriei.

Organizaţiile nonguvernamentale susţin că iniţiativaANRSC este ilegală. “Nu este o gafă aconducerii ANRSC, este politică. ANRSC nu face scumpiri. Primăriile şi distribuitoriide energie termică ar fi trebuit să anunţe scumpirile. ANRSC nu se poatetransforma în informatorul public. Este un abuz. Este o aberaţie”, ne-a explicat preşedintele Federaţiei Asociaţiilor deProprietari din România, Radu Opaina.

Cota de 11% rămâne un mister

Conducerea Federaţiei Asociaţiei de Locatari “Habitat” asigură că oamenii nu vor plăti mai mult pentru întreţinere din cauzadeciziei ANRSC. “Nu este o majorare apreţului pentru populaţie. Primăriile ar putea să plătească mai mult. Totuşi,nici acest lucru nu este sigur pentru că propunerea trebuie să treacă princonsiliile locale. Această creştere cu 11% ascunde însă multe aspecte. La noi,există doar o transparanţă decizională de faţadă”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei “Habitat”, Mihai Mereuţă.

Ulterior, preşedintele ANRSC, Mircea Matei, a dezminţit informaţia conform căreia cetăţenii racordaţi lareţeaua publică de livrare a energiei termice ar urma să primească facturimajorate cu 11% la căldură, din iarnă. “Vreau sădezamorsez această bombă mediatică. Este vorba de o majorare a tarifelor peplan local, nu de o creştere a preţului la populaţie. Oamenii nu vor primifacturi majorate cu 11% din ianuarie. În Bucureşti, de exemplu, gigacaloria seplăteşte deja cu 124 de lei. Nu va mai exista o majorare a preţului la căldurăîn Capitală”, a declarat Matei, îndirect la Realitatea TV.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-04-19Parerea ta...

ANDREIT
26 Noi 2010

Oprescu a facut tot ce i-a stat in putinta sa nu suportam o crestere a pretului, sa vedem cum o sa fie pana la urma, e singurul primar caruia i-a pasat de noi
TEODOR
27 Noi 2010

Cred ca aceasta "scapare" a avut ca scop discreditarea lui Oprescu in fata bucurestenilor!Locuitorii capitalei nu dau doi bani pe nu stiu ce autoritate energetica!Pentru ei,Oprescu si cuvantul lui sunt importante!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz