2020-07-07 14:29

Fanii lui Victor Ponta au şanse să cumpere case de protocol la preţuri derizorii

 |  21:01
Fanii lui Victor Ponta au şanse să cumpere case de protocol la preţuri derizorii

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi-a dat obolul către Guvern. Într-o înţelegere cu premierul Victor Ponta, edilul-şef al Capitalei a cerut votul consilierilor pentru 43 de imobile care urmează să iasă de sub administrarea RA-APPS şi să intre sub administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Se prefigurează o vânzare a caselor de protocol către clienţii guvernamentali la preţuri de zeci de ori mai mici faţă de cele precticate de RA-APPS.

Rapoarte şi expuneri de motive care denaturează realitatea au fost prezentate consilierilor generali pe lista suplimentară a proiectelor de hotărâre privind transmiterea unor imobile din proprietatea privată a statului şi din administrarea Regiei Autonome Administraţia Protocotului de Stat (RA-APPS) în proprietatea publică a municipiului Bucureşti şi administrarea Consiliului General al Municipiului Bucureşti prin Administraţia Fondului Imobiliar. În Expunerea de motive semnată de Sorin Oprescu şi în Raportul de specialitate al Direcţiei de Patrimoniu al Primăriei Capitalei şi al Administraţiei Fondului Imobiliar (AFI) se vorbeşte despre „rezolvarea cu celeritate a cazurilor cu caracter social special ale unor personalităţi ale vieţii politice, dar şi luptători basarabeni pentru cauza naţională, veterani, eroi ai celor două războaie mondiale”. Pe de altă parte, în Raportul Direcţiei de Patrimoniu şi al AFI se menţionează că în Capitală „se înregistrază un mare deficit de locuinţe, luând în considerare ritmul înstrăinărilor către chiriaşi, dar şi restituirile în natură urmare a legilor de reparaţie (...) şi imposibilitatea la nivel local de a soluţiona cereri de atribuire de locuinţe, în special cereri cu caracter social special”. Având în vedere că cele mai multe locuinţe sunt pe Şoseaua Kiseleff, este greu de crezut că vor fi atribuite celor peste 100 de persoane care au dreptul la locuinţe sociale, dar stau sub cerul liber.

În realitate, este vorba despre transmiterea a 43 de imobile de la RA-APPS la CGMB cu tot cu chiriaşi.

Miza transferului este preţul de cumpărare al acestor apartamente şi vile de către actualii locatari, deoarece ar fi de câteva zeci de ori mai redus dacă vor fi cumpărate de la municipalitate.

Proiectul a fost votat doar de comisiile care au preşedinte de la PSD. Alte comisii şi consilieri din opoziţie au refuzat să dea aviz pozitiv proiectului în lipsa listei chiriaşilor, dar majoritatea CGMB l-a votat, crezând că se pricopsesc cu nişte case de protocol.

Chiriaşii Guvernului, ţinuţi la secret

Proiectul de transmitere a imobilelor de la RA-APPS la CGMB nu a fost afişat pe site-ul Primăriei Capitalei, deşi a fost aprobat, din motive lesne de înţeles. Aşa se face că mulţi aleşi locali habar nu aveau ce au votat pentru că nu văzuseră documentaţia care însoţea proiectul. Printre consilierii entuziasmaţi de proiectul de hotărâre se putea auzi cât sunt de încântaţi că se iveşte oportunitatea de a se muta în case de protocol. Cei din comisiile care ştiau despre ce este vorba încercau să-i pondereze, spunându-le că imobilele vor fi preluate cu tot cu chiriaşi. „Ipocriţii ăştia vor să ne fraierească”, spunea un consilier. „Lasă că scăpăm de ei”, spunea un altul, „ce, vor chirii mai mici?!”, replica altcineva. Cea din urmă remarcă a fost însuşită în unanimitate, aşa se face că proiectul de hotărâre a ajuns şi pe mâna jurnaliştilor. După ce entuziasmul a mai trecut, unii consilieri spuneau că „ar fi interesant să aflăm cine sunt chiriaşii imobilelor cedate de către RA-APPS. Chiria la RA-APPS este de 10 ori mai mare decât cea percepută de PMB. Oare aceste imobile or fi ocupate sau urmează a fi repartizate de PMB evacuaţilor?”. Consilierii din comisii susţin că toate tentativele de a afla lista chiriaşilor s-au lovit de un refuz categoric din partea RA-APPS, care ar fi invocat caracterul personal al celor care locuiesc în imobilele de protocol. De fapt, prin acest transfer se urmăreşte facilitarea cumpărării acestor locuinţe la preţuri mult mai mici de către actualii chiriaşi.

Se pare că pe lista persoanelor care locuiesc în casele de protocol care vor fi transmise CGMB se află doar apropiaţi şi fani ai lui Victor Ponta, deoarece imobilele în care stau fără drept Mircea Geoană sau „ziariştii” de la Antena 3 nu apar în documente.  

Istoria se repetă

În 1996, în ultimele zile ale guvernului social-democrat, s-a produs acelaşi tip de transfer al locuinţelor. Toţi chiariaşii de atunci şi-au cerut în instanţă dreptul de a cumpăra imobilele de protocol în care stătuseră cu chirie. Unii au reuşit, alţii nu. Printre favoriţii Justiţiei din 1996 s-a aflat şi Antonie Iorgovan, a cărei soţie era judecător, deci direct interesată de cauză. Printre ghinionişti, s-a numărat avocatul Nicolae Teodorescu, cel care l-a „apărat” pe Nicolae Ceauşescu în parodia de proces din 1989.

Adresele de „protocol”

Cele 43 de imobile sunt amplasate în mare parte în sectorul 1 al Capitalei sau în zone centrale, cum ar fi Şoseaua Kiseleff, Bdul Magheru, Nicolae Bălcescu, Batiştei, strada Frumoasă, Aurel Vlaicu, Bdul Aviatorilor sau zona Dorobanţi. Cele mai mici, dar şi mai puţine, sunt apartamente cu două camere, dar sunt şi vile întregi cu şapte sau opt camere, plus garaje sau camere de serviciu. Suprafeţele locative variază între 42 mp şi 327,57 mp (vilă cu 8 camere şi garaj din strada Eugen Lovinescu, fostă Emile Zola, sector 1). 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-12-08

Documente:Parerea ta...

HEHEHE...
08 Dec 2014

Ma uit(am) la Realitatea TV - interesanta emisiune! Rares Bogdan a inceput-o cu umor de calitate (vezi Toma Caragiu :) - ce bine se brodeste cu ceea ce se-ntampla acum, aici, la noi - multe soparlite!
TOT ZICEA RARES BOGDAN
08 Dec 2014

de C-tin Tanase, si nu pot sa nu obs.cat de bine se potriveste ce-a zis la vremea sa, cu ceea ce este si-acuma: "Pleac-ai noştri, vin ai noştri, noi rămânem tot ca proştii Ne-am trezit din hibernare Şi-am strigat cât am putut: Sus Cutare! Jos Cutare! Şi cu asta ce-am făcut? Am dorit, cu mic, cu mare, Şi-am luptat, cum am ştiut, S-avem nouă guvernare, Şi cu asta ce-am făcut? Ca mai bine să ne fie, Ne-a crescut salariul brut, Dar trăim în săracie, Şi cu asta ce-am făcut? Ia coruptia amploare, Cum nicicând nu s-a văzut, Scoatem totul la vânzare, Şi cu asta ce-am făcut? Pentru-a câştiga o pâine, Multi o iau de la-nceput, Rătăcesc prin tări străine, Şi cu asta ce-am făcut? Traversăm ani grei cu crize, Leul iar a decăzut, Cresc întruna taxe-accize, Şi cu asta ce-am făcut? Totul este ca-nainte, De belele n-am trecut, Se trag sforile, se minte, Şi cu asta ce-am făcut? Se urzesc pe-ascuns vendete, Cum nicicând nu s-a văzut, łara-i plină de vedete, Şi cu asta ce-am făcut? Pleacă-ai noştri, vin ai noştri! E sloganul cunoscut; Iarăşi am votat ca proştii, Şi cu asta ce-am făcut? "
AMERICANUL
09 Dec 2014

În urmă cu 11 ani, ONU proclama 9 decembrie ZIUA INTERNAŢIONALĂ ANTICORUPŢIE (adoptată şi de România un an mai târziu), semnal clar privind existenţa unui fenomen internaţional al corupţiei destul de periculos şi al deciziei de a-l combate cu fermitate prin politici, legi şi instituţii (organizatii) anticorupţie. Continuarea politicilor, actiunii legilor şi instituţiilor anticorupţie în Romania unde fenomenul a atins apogeul, sunt posibile pe termen lung numai dacă institutiile fundamentale ale statului de drept, Parlamentul, Guvernul si Justitia nu au probleme cu corupti lor. De aceea, deciziile si reusitele Preşedintelui Iohannis din primele luni de mandat vor fi cruciale pentru mersul justiţiei, eficienta anticorupţiei şi consolidarea democraţiei si a statului de drept în România. Succesele DNA au scos la lumină principala problemă a politicului din România, corupţia, şi au scos din joc unele centre de putere publică coruptă - la nivel local sau naţional. Cu toate acestea, fenomenul persistă, pentru că are, ca orice rană canceroasă adincă, rădăcini vechi şi întinse, dar şi pentru că este alimentată în continuare de “microbieni” din toate categoriile puterii publice si rezervate. DNA-ul va fi în continuare performant în combaterea efectelor corupţiei, însă cauzele se rezolvă în altă parte si numai de catre SOCIETATEA CIVILĂ. Schimbarea modului de constituire şi funcţionare a Parlamentului a partidelor (încă de la constituire, până la promovare şi finanţare, creşterea concurenţei prin apariţia de noi partide şi reformarea celor existente), privatizarea obiectivelor economice si serviciilor publice prin bursă în loc de negociere directă, integrarea informaţiilor în procesul de fiscalizare şi impozitare sunt doar câteva din măsurile care pot fi luate pentru eliminarea cauzelor. Aceste măsuri nu vor putea fi luate niciodată de o clasa a politrucilor lipsiti de competenţă şi
ATENT
09 Dec 2014

nicio lege nu sta in calea dorintelor fanilor PSD. E clar ca transferul s-a produs pentru alte legi mai blande. Bravo, asa da. Cand vine ordinul de arestare a lui Oprescu. Asteptam informatia.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz