2020-08-07 21:24

Fără ploi, seceta va fi mai grea decât în 2007

 |  21:00
Fără ploi, seceta va fi mai grea decât în 2007

Culturile ar putea fi compromise de secetă, dacă la sfârşitul lunii aprilie, începutul lui mai nu vor fi ploi suficiente. Cantităţile mari de zăpadă de la începutul acestui an au refăcut rezerva de umiditate din sol, însă, în lipsa ploilor, situaţia va fi mai gravă decât în 2007, este de părere Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Fără zăpada căzută la începutul acestui an, producţia agricolă ar fi fost compromisă total. „În ianuarie şi februarie am avut cantităţi mari de precipitaţii, mai mari decât normele. În martie, stăm foarte rău, cu precipitaţii de sub 10 l/mp. Mai sunt câteva zile şi precipitaţiile vor fi slabe şi nu vom depăşi 10 l/mp. Răspunsul meu la întrebarea dacă va fi secetă în România este că, dacă la sfârşitul lunii aprilie şi în luna mai nu plouă, va fi un an mai greu decât în 2007”, a explicat Sandu. Mai mult decât atât, schimbările din ultimii ani sunt atât de grave încât putem avea şi inundaţii, şi secetă. „La o ploaie de 60 de litri pe metrul pătrat, cumulaţi într-o zi sau două, în zonele respective se pot produce inundaţii, iar în restul teritoriului va fi secetă. În ultimii 20 de ani, cantităţile de precipitaţii s-au împărţit neuniform, au fost ploi puternice una-două zile, iar în restul lunii nu a mai plouat”, a avertizat specialistul.

Cum va fi vremea

Florinela Georgescu, directorul Centrului de Prognoză al ANM, spune că „pentru lunile aprilie şi mai, estimările sezoniere nu indică apariţia unor intervale de durată mare nici cu precipitaţii abundente, nici cu temperaturi peste sau sub normele climatologice. Spre sfârşitul lunii aprilie-luna mai, mediile vor urca undeva spre 15 grade Celsius pentru zonele de câmpie şi, normal, mai scăzute pentru deal şi munte. Nu excludem însă apariţia unor temperaturi aproape de vară pentru că, de regulă, sau de multe ori, se întâmplă, mai ales după jumătatea lunii mai, să apară episoade cu maxime spre 30 de grade Celsius“.

Perdelele forestiere, esenţiale

Marian Ianculescu, secretar general al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice„Gheorghe Ionescu Şişeşti“ (ASAS), atrage atenţia că efectele zăpezii au fost diminuate de lipsa perdelelor forestiere, mai ales în trei zone de importanţă vitală: Câmpia Română, Câmpia Tisei şi Podişul Dobrogei, unde trebuie cultivate urgent specii de foioase, cele mai indicate pentru reţinerea zăpezii şi a umidităţii în sol. „De-a lungul timpului s-au tăiat aproximativ trei milioane de hectare de pădure. Defrişările masive au făcut ca zăpada să fie viscolită de pe ogoare, unde era nevoie de umiditate, pe drumuri sau în localităţi, ajungând astfel ca troienele înalte de câţiva metri să acopere casele. Primarii sunt în primul rând vinovaţi, pentru că nu au constituit perdele forestiere”, a spus Ianculescu la forumul „Vremea, clima şi apa - motoarele viitorului nostru sustenabil în context global” organizat ieri şi dedicat zilei de 22 martie - Ziua Mondială a Apei şi împlinirii a 62 de ani de la intrarea în vigoare a datei de 23 martie ca Ziua Mondială a Meteorologiei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639557-08-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz