2020-07-07 19:02

Femeile însărcinate din 10 ţări, fără îngrijire medicală

 |  16:44
Femeile însărcinate din 10 ţări, fără îngrijire medicală

Cu toate că dreptul femeilor însărcinate şi al copiilor la asistenţă medicală este unul dintre drepturile fundamentale, universale şi esenţiale ale omului, mai mult de jumătate dintre femeile însărcinate întâlnite de echipele Médecins du Monde (MdM) în 10 ţări (Belgia, Elveţia, Germania, Grecia, Spania, Franţa, Olanda, Suedia, Turcia şi Regatul Unit al Marii Britanii), în anul 2014, nu au avut acces la îngrijire prenatală.

Reţeaua Internaţională a “Doctors of the World” – “Médecins du Monde” (MdM), din care Asociaţia Carusel face parte, a lansat un nou raport European “Access to healthcare for people facing multiple health vulnerabilities. Obstacles in access to care for children and pregnant women in Europe”. Deşi numărul documentelor internaţionale şi angajamentele statelor europene care asigură drepturile fundamentale şi universale ale oamenilor este impresionant, în practică aceste promisiuni rămân prea des doar cuvinte, şi nu un progres efectiv.

Drepturi fundamentale

Dreptul femeilor însărcinate sşi copiilor la servicii de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale, universale şi esenţiale ale omului. Totuşi, acest raport constată că 54,2% dintre femeile însarcinate intervievate nu au avut acces la îngrijire prenatală. O majoritate covârşitoare dintre acestea (81%) nu aveau asigurare de sănătate. Mai puţin de 1% dintre femeile însărcinate migrante (incluzând cetăţenii UE) şi-au părăsit ţara din motive legate de sănătate.

Doar o treime dintre copiii întâlniţi pe teritoriul Europei (34,5%) au fost vaccinaţi impotriva oreionului, rujeolei şi rubeolei, şi puţin mai mulţi împotriva tetanosului (42,5%).

Aproape toţi pacienţii echipelor MdM (91,3%) trăiau sub pragul sărăciei. Marea majoritate (84,4%) au fost victime ale unui act de violenţă cel puţin o dată.

Aproape două treimi din pacienţi  (62,9%) nu au avut asigurare de sănătate, în principal din cauza legilor restrictive care exclud anumite grupuri. Cele mai întâlnite bariere în accesarea serviciilor medicale au fost incapacitatea de a plăti pentru servicii (27,9%) şi problemele administrative (22%). Ca urmare, 22,9% dintre pacienţi şi-au perceput starea de sănătate fizica drept (foarte) rea; cât despre starea de sănătate mintală, numărul acestora se ridică la 27,1%.

Turismul medical

De asemenea, datele spulberă în mod clar mitul turismului de sănătate în Europa în rândul migranţilor care trăiesc sub pragul sărăciei: doar 3% dintre migranţii întâlniţi de MdM au migrat din motive de sănătate, perioada medie în care migranţii au trăit în ţările în care s-a realizat studiul, înainte de a fi consultaţi de doctorii MdM, fiind de 6,5 ani, iar doar 9,5% dintre migranţii cu boli cronice îşi cunosteau statutul înainte de a veni în Europa.

Impactul crizei

Deşi factorii de decizie europeni recunosc tot mai mult impactul crizei economice şi al măsurilor de austeritate asupra accesului la servicii de sănătate, puţine lucruri s-au schimbat, în practică, pentru oamenii care trăiesc sub pragul sărăciei. MdM îndeamnă statele membre şi instituţiile UE să asigure funcţionarea unor sisteme de sănătate publică universale, construite pe principiile solidarităţii, egalităţii şi echităţii, disponibile pentru toţi cei care trăiesc într-un stat membru al UE. Toţi copiii care locuiesc în Europa  trebuie să aibă acces deplin la programele naţionale de imunizare şi la îngrijirea pediatrică. Toate femeile însărcinate trebuie să aibă acces la servicii de înterupere a sarcinii, îngrijire prenatală şi postnatală şi de naştere în condiţii de siguranţă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-23Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz