2020-07-10 17:20

Firea își evaluează „parohia” clădirilor cu risc seismic

 |  21:01
Firea își evaluează „parohia” clădirilor cu risc seismic

Primarul Capitalei anunţă înfiinţarea unei noi instituţii care va funcţiona în subordinea sa. Autoritatea Municipală pentru Consolidarea Imobilelor cu Risc Seismic (AMCIRS). Gabriela Firea nu a ştiut să spună câţi angajaţi va avea instituţia sau dacă vor fi transferate persoane din cadrul Primăriei Capitalei, deoarece nu are încă acordul Consiliului General. Ea cere Guvernului şi Parlamentului să îmbunătăţească legislaţia privind consolidările blocurilor de locuinţe, din cauza neîncrederii în autorităţi, dar şi a costurilor de mutare.

În Bucureşti se va înfiinţa Administraţia Municipală pentru Consolidarea Imobilelor cu Risc Seismic, a anunţat astăzi primarul general Gabriela Firea. Prima prioritate vor fi clădirile cu gradul I de risc seismic pericol public (bulină roşie). “Lista imobilelor din Bucureşti expertizate tehnic din punct de vedere al riscului seismic cuprinde un număr de 774 de clădiri. Imoblile încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public sunt 183. După 1997 clădirile au fost expertizate la solicitarea proprietarilor sau asociaţiilor de prioritari. Prioritate vor avea clădirile cu regim de înălţime de minimum P plus 5 şi construite înainte de 1940”.

AMCIRS va amenda proprietarii care se opun consolidării

Firea își evaluează 'parohia” clădirilor cu risc seismic
zoom

Iniţiativa lui Firea vine după ce primul ministru Dacian Cioloş a cerut Ministerului Dezvoltării şi celui de Interne o evaluare privind capacitatea statului de a gestiona o situaţie de calamitate seismică. Înfiinţarea Administraţiei Municipală pentru Consolidarea Imobilelor cu Risc Seismic este necesară “având în vedere complexitatea operaţiunii de consolidare, dar mai ales a celei de expertizare, convingerea cetăţenilor care locuiesc în imobile cu bulină roşie să accepte altă locuinţă pe perioada consolidării, precum şi necesitatea ca lucrările să aibă o durată precisă, limitată în timp şi previzibilă. Suntem la un moment zero în care clădirile cu bulină vor fi consolidate în regim de urgenţă şi vom începe cu cele care sunt 100% în proprietatea Primăriei, iar pentru clădirile care au coproprietari sau sunt 100% în proprietate privată, acei proprietari trebuie să conştientizeze că nu se pot juca cu viaţa nimănui”, a declarat Firea. Ea nu ştie însă ce buget anual implică noua structură, nici de câţi oameni are nevoie să se ocupe de toate procedurile necesare consolidării imobilelor. Abia în şedinţa ordinară din septembrie, iniţiativa va fi supusă  aprobării Consiliui General. Edilul a mai precizat că, de săptămâna viitoare, angajaţii Primăriei, care s-au ocupat de acest proces, dar nu au făcut-o în mod coordonat, pentru că au avut şi alte atribuţii, vor trece la renotificarea proprietarilor care locuiesc în clădiri care prezintă pericol public. Ea a mai spus că va apela şi la măsuri de coerciţie în cazul proprietarilor care refuză să-şi părăsească locuinţele pe timpul consolidării. Firea vrea să interzică şi închirierea locuinţelor care se află în imobile cu bulină roşie. Neprezentarea cadastrului apartamentului, spaţiului cu altă destinaţie, în 60 de zile de la notificare, precum refuzul proprietarilor care nu permit accesul în locuinţe, în faza de proiectare şi/sau execuţie a consolidării şi obţinerea unei ordonanţe preşedinţiale vor fi amendate.

Costurile consolidării

Firea a spus că pentru acest an a găsit în bugetul primăriei un buget de 13 milioane lei pentru consolidări, la care se adaugă suma de 20,385 de milioane de lei (4,5 milioane de euo) de la bugetul de stat. Cu toate acestea, primăriţa este nemulţumită de fondurile prevăzute şi a spus că va majora suma la următoarea rectificare bugetară. Costurile estimative în blocurile ce urmează a fi consolidate sunt între 270 - 450 de euro pe metru pătrat, iar rata lunară pe care urmează să o plătească proprietarii din aceste imobile variază între 200 şi 500 de lei pe lună şi chiar 700 de lei pe lună pentru suprafeţele mai mari, pe o perioadă de până la 25 de ani. Firea a menţionat că proprietarii se pot muta pe timpul consolidării clădirilor în imobilele puse la dispoziţie de Primăria Capitalei, cu destinaţia de “locuinţe de necesitate”, aflate în bulevardul Naţiunile Unite nr.8 şi nr.9, precum şi în Calea 13 Septembrie nr. 224.

Durata lucrărilor

Conform primarului general, lista imobilelor din Bucureşti, expertizate tehnic cu risc seismic, cuprinde 774 de clădiri: 183 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public, clasa I risc seismic - 173 de clădiri, clasa a doua de risc seismic - 318 clădiri, clasa a III-a de risc seismic - 94 de clădiri şi clasa a patra - 6. Din totalul clădirilor expertizate au fost consolidate 75 de imobile din anul 2001 până în prezent, 18 au fost consolidate de către Primărie, restul pe cheltuiala proprietarilor. Pentru 62 de clădiri din cele 183, au fost depuse documentele legale de către asociaţiile de proprietari, însă doar pentru 11 imobile sunt încheiate contracte de execuţie a lucrărilor în condiţiile legii şi numai în trei dintre acestea sunt deschise şantiere. Pentru alte 19 clădiri sunt elaborate proiectele de consolidare, iar pentru restul de 29 dosarele proprietarilor sunt incomplete. Luiza Matheas, director executiv adjunct la Direcţia de Investiţii, a precizat că perioada de consolidare a clădirilor poate fi prelungită din cauza procedurii judiciare în cazul proprietarilor care refuză să permită lucrările. Însă, primarul general a insistat să asigure bucureştenii că nu va permite depăşirea termenelor de consolidare peste data stipulată în contracte. “De săptămâna viitoare, doi consilieri vor merge din uşă în uşă să vorbească cu fiecare familie cărora le voe spune că punem condiţii dure de execuţie a lucrărilor şi mai ales pentru respectarea termenelor”, a declarat Firea.

Expertize false sau eronate

Primarul Capitalei a transmis bucureştenilor că “ne furăm singuri căciula dacă încercăm să clasăm clădirea în altă clasă seismică”. Gabriela Firea ştie ceva dar nu stăpâneşte subiectul. Sunt câteva asociaţii de proprietari care au comandat pe banii lor expertize seismice pentru blocuri. Rezultatele au fost surprinzătoare. Stâlpii de susţinere a clădirilor sunt de două ori mai groşi faţă de experiza realizată de fostele ICRAL-uri în urmă cu peste 20 de ani. Potrivit expertizei comandate de proprietari, blocurile s-ar încadra în clasa a II-a sau chiar a III-a. Oamenii sunt revoltaţi că ani de zile nu au baneficiat de reabilitare termică din cauza unei expertize false, că nu au putut vinde apartamentele la preţul pieţei şi nici măcar nu şi-au putut asigura locuinţele şi bunurile. Acum ei au acţionat în judecată Primăria Capitalei pentru scoaterea de pe listă a imobilelor şi recuperarea cheltuielilor. Mai mult, expertizele clasează în clase diferite de risc seismic acelaşi imobil. De exemplu, un bloc cu patru scări, jumătate este încadrat în risc seismic gradul I, cealaltă jumătate în gradul II. De aici discuţii între vecini, care respins ideea de a plăti consolidarea. În plus, s-a constatat că partea cu risc seismic ridicat nu are fundaţie (sic!), blocul fiind construit direct pe pământ.

Cine plăteşte

Pe bună dreptate, oamenii reclamă faptul că la cumpărarea apartamentelor ICRAL-ul nu i-a informat despre vulnerabilităţile seismice ale imobilului. Este vorba despre cei care au reuşit să cumpere locuinţele după apariţia listei cu imobilele încadrate într-un anumit grad seismic. Pentru cazurile în care proprietarii reclamă expertize false sau cel puţin incorecte, Gabriela firea promite că Municipalitate va reexpertiza clădirea respectivă. Pe banii cui, întrebăm noi, şi cine îi despăgubeşte pe oameni pentru cheltuielile inutile făcute şi prejudiciile aduse?

Centrul Vechi, în permanent pericol

În Centrul Vechi al Capitalei sunt înregistrate zeci de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public, în care locuiesc sute de persoane. “În zona Centrului Istoric, structura imobilelor încadrate în diferite clase de risc seismic - proprietate privată a statului sau proprietate mixtă - se prezintă astfel: risc seismic gradul I pericol public - 38 de imobile, în care sunt 87 de apartamente ocupate în prezent de 200 de cetăţeni; risc seismic gradul I - 11 imobile; risc seismic gradul II - 6 imobile. În ceea ce priveşte clădirile cu bulină de pe Calea Victoriei: imobile încadrate în clasa I de risc seismic care prezintă pericol public - 12 clădiri; clasa I risc seismic - o clădire; clasa a II-a - trei clădiri; clasa a III-a - două clădiri”, a precizat Firea. Ea a adăugat că sunt demarate în regim de urgenţă procedurile pentru consolidarea clădirilor din zonele menţionate, dar este nevoie şi de expertizarea lor. “În funcţie de concluziile raportului de expertiză se poate trece la serviciul de proiectare şi demararea execuţiei lucrărilor. Pentru fiecare fază este necesară solicitarea din partea proprietarilor şi depunerea documentelor. Beneficiază de finanţare de la bugetul de stat imobilele încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public. Restituirea sumelor aferente consolidării se face de către proprietari în rate lunare egale în lei, fără dobândă, cu o durată de rambursare de 25 de ani de la data recepţiei”, a spus primarul general. Directorul general al Administraţiei Fondului Imobiliar, Mihai Enăchescu, a menţionat că Primăria Capitalei deţine, în Centrul Istoric, şapte imobile în administrare, care pot fi consolidate fără probleme. “Pe zona Centrului Vechi, în prezent, în evidenţele municipalităţii există şapte imobile deţinute integral, libere, nemaifiind nevoie de intervenţii ulterioare faţă de locatari sau de proprietarii din aceste imobile”, a spus Enăchescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-09-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz