2020-01-29 03:59

Firea mai scoate de la naftalină un proiect nerealist: hidrocentrale pe Canalul București-Dunăre

 |  21:01
Firea mai scoate de la naftalină un proiect nerealist: hidrocentrale pe Canalul București-Dunăre

P24

De câte ori are ocazia, Gabriela Firea propune proiecte mai vechi sau mai noi, niciuna marcă proprie, pentru dezvoltarea oraşului. La conferința “Orașul meu în Europa noastră”, la care au participat vicepremierul Vasile Dîncu și comisarul european Corina Crețu, edilul a reiterat proiectul lui Ceauşescu: Canalul Bucureşti-Dunăre. Fără să aibă un proiect bun de pus pe masa Uniunii Europene pentru finanţare, Firea a avansat şi sumele necesare pentru investiţii: 1,5-1,7 miliarde de euro. Bucureştenii îi amintesc primăriţei că este restantă la treburi mult mai simple, cum ar fi deratizarea, dezinsecţia şi furnizarea fără întreruperi a apei calde.

Vicepremierul Vasile Dîncu, fost coleg de partid al Gabrielei Firea, a făcut o apreciere generală asupra primarilor din România şi atins-o şi pe primăriţa Capitalei. „Sunt 4,8 miliarde de euro, bani europeni, care pot fi folosiţi până în 2020 pentru dezvoltarea urbană, dar e o lipsă de creativitate în dezvoltarea orașelor”, a spus Vasile Dîncu, vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale. La un seminar legat de rolul fondurilor europene în dezvoltarea oraşelor, Dîncu a mai afirmat că România duce lipsă de specialişti, iar la nivelul municipalităţilor nu există o planificare clară a proiectelor. El a dat exemplul orgoliilor dintre primari şi arhitecţi, fiecare având impresia că decizia îi aparţine. „Asta este marea bătălie care se dă, din care fiecare e nemulțumit, pentru că și primarul are motive să fie nemulțumit și arhitectul la fel. Problema e să aducem în această bătălie pentru decizie specialiștii din alte domenii”, a spus vicepremierul Vasile Dîncu. La rândul lor, primarii s-au plâns şi ei de legislaţia greoaie de atragere a fondurilor europene. Din cauza contestaţiilor, proiectele sunt tărăgănate chiar şi trei-patru ani.

Din categoria “autostrada suspendată

Fără să ştie dacă este rentabil sau nu din punct de vedere economic, Gabriela Firea şi-a expus dorința de a iniția un proiect pentru finalizarea obiectivului București - port la Dunăre. În plus, ea visează că, de-a lungul cursului apei, ar putea fi construite și câteva hidrocentrale. „Nu știu cât de mult se cunoaște faptul că acest canal a fost realizat în proporție de 70% înainte de Revoluție. Acest proiect nu ar avea doar beneficiul unui canal navigabil, care ar lega practic Bucureștiul de Marea Neagră, dar pe acest curs de apă, cu o lungime de peste 70 de kilometri, s-ar putea instala și câteva hidrocentrale, care ar produce energie. Diferența de nivel între București și Dunăre este de 53 de metri, ceea ce ar permite utilizarea căderii de apă pentru producerea de energie. Pentru acest proiect ar fi necesară o finanțare din partea UE de circa 1,5-1,7 miliarde de euro”, a spus edilul. Ea recunoaşte că despre acest proiect „se vorbeşte în şoaptă, pentru că există anumite reţineri”, dar exclude varianta neîncrederii oamenilor în viabilitatea acestui proiect. “După ce am discutat cu mai mulți specialiști, cu persoane care nu au de-a face neapărat cu vâltoarea mediului politic și care nu au subiectivism, ci doar profesionalism — reprezentanți ai mediului universitar și academic — am luat decizia să vorbesc în public despre acest proiect. (...) Am fost încurajată de reacția comisarului european Corina Crețu și a colegilor domniei sale, din cadrul întâlnirii pe care am avut-o recent la Bruxelles. Ni s-a comunicat că trebuie să realizăm un proiect, să venim în fața Comisiei Europene cu un document concret. Ne-am întors la București și am început să lucrăm deja”, a spus cu fală Firea.

1,2 miliarde de euro pentru dezvoltarea a 39 de capitale de judeţ

Comisarul european pentru politici regionale, Corina Crețu, a atras atenția că, în exercițiul financiar european 2014-2020, Comisia Europeană pune un accent deosebit pe dezvoltarea durabilă a orașelor. Astfel, mai ales după adoptarea „Agendei Urbane a Uniunii Europene”, statele membre au obligația de a aloca cel puțin 5% din fondurile de coeziune pentru dezvoltarea orașelor. O altă noutate este aceea că orașele vor gestiona direct fondurile europene. Creţu a anunțat că România a alocat 1,2 miliarde de euro din fondurile de coeziune pentru dezvoltarea a 39 de orașe capitale de județ. Din păcate, Bucureștiul nu poate beneficia de acești bani, dar se pot găsi alte surse de finanțare europeană, a spus Corina Crețu.

Comisarul european a mai spus că legislația românească trebuie simplificată, pentru a permite un acces mai ușor la fondurile europene. Crețu a declarat că Bucureștiul nu a depus, încă, proiecte pentru finanţarea europeană, dar elaborarea studiilor de fezabilitate este de durată. Ea și-a exprimat speranța că Bucureștiul va recupera timpul pierdut şi a insistat asupra schimbului de bune practici, pentru a transfera experiența orașelor care au reușit în utilizarea fondurilor europene către cele cu mai puțină experiență în accesarea acestora.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-10-03Parerea ta...

ANONIM
04 Oct 2016

CHILOTAREASA ARE IN CAP TOT FELUL DE AIURELI .UN OM NORMAL AR PUTEA SA VORBESCA DE FINALIZAREA CANALULUI BUCURESTI-DUNARE LA CARE 80% DIN LUCRARI AU FOST EFECTUATE INAINTE DE 1989.ASTA PENTRU A NE BAGA IN SEAMA SINGURI PT CA Ro NU MAI ESTE IN STARE SA CONSTRUIASCA NIMIC.
CROCODILUL FLAMAND
08 Oct 2016

ALTA CIOCIOLINA DE PARTID CRESCUTA DE BIVOLARU..PSD EGAL MAFIE BOLSEVICO-SECURISTA
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine