2020-01-26 02:31

Firea nu e mulţumită de raportul preliminar al Jandarmeriei

 |  20:30
Firea nu e mulţumită de raportul preliminar al Jandarmeriei

Cu mare întârziere Primăria Capitalei a reacţionat faţă de intervenţia Jandarmeriei, care a folosit forţa faţă de doi dintre organizatorii mitingului “Platformei Unioniste Acţiunea 2012”. Într-un comunicat, se vorbeşte despre „un presupus raport” al Jandarmeriei, deşi ministrul Internelor a făcut declaraţii publice în dimineaţa zilei de luni.

Dragoş Tudorache, ministrul Internelor a spus că a cerut conducerii Jandarmeriei declanșarea unei cercetări disciplinare prealabile pentru modul în care s-a folosit forța în timpul marșului de sâmbătă, subliniind că aceasta va viza strict momentul reținerii unor protestatari. În replică, Municipalitatea comentează că “Jandarmeria Română este o instituţie responsabilă, cu atribuţii în asigurarea liniştii şi ordinii publice, şi nu trebuie angrenată în jocuri politice prin difuzarea unor informaţii neadevarate, tendenţioase către presa. În acest sens, considerăm că Raportul privitor la mitingul Platformei Unioniste trebuie adus la cunoştinţa opiniei publice şi asumat de reprezentanţii Jandarmeriei Române”. În plus, Primăria Capitalei solicită presei să ceară în baza Legii 544 Raportul Raportul întocmit cu privire la evenimentele din data de 22 octombrie din Piaţa Victoriei, „pentru a îndepărta orice suspiciune în legatură cu cele consemnate de Jandarmeria Română”.

Explicaţiile Jandarmeriei

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoș Tudorache a anunțat luni că a cerut conducerii Jandarmeriei declanșarea unei cercetări disciplinare prealabile pentru modul în care s-a folosit forța în timpul marșului de sâmbătă, subliniind că aceasta va viza strict momentul reținerii unor protestatari. “A avut loc o imobilizare fizică a doi dintre cei patru organizatori care au fost conduși la Secția 1 Poliție. (...) Aici putem discuta de o folosire a forței din partea unora dintre jandarmii care au fost implicați în reținerea și conducerea celor doi la secție. Aceste incidente punctuale și anume modul în care a fost folosită procedura de reținere și de conducere sunt elementele pentru care eu am cerut deja Jandarmeriei să fie constituită o comisie pentru o cercetare prealabilă disciplinară, așa cum prevede legea”, a spus Dragoș Tudorache. Potrivit ministrului, pe tot parcursul episodului tensionat s-a încercat medierea și dialogul cu organizatorii, dar a reieșit că intențiile unora dintre protestatari erau de a devia de la scopul inițial al marșului, adică să ajungă în Piața Universității. “Sunt înregistrări video pentru toate aceste segmente, de la momentul în care manifestanții au ajuns în Piața Victoriei, modul în care au încercat de la bun început să devieze traseul și să meargă către Calea Victoriei. Încercările unui mic grup (...) condus de câțiva dintre organizatori de a forța cordonul de jandarmi și de a intra pe Calea Victoriei”, a declarat Dragoș Tudorache. Patru dintre cei cinci manifestanți au fost sancționați cu amendă contravențională de 3.000 de lei.

Comportament defensiv

Raportul preliminar referitor la incidentele de sâmbătă arată că nu s-au folosit bastoane, scuturi sau gaze lacrimogene. Tudorache a spus că obiectivul jandarmilor a fost pur defensiv. “Dispozitivul Jandarmeriei, aşa cum a fost el conceptualizat, gândit pentru această manifestaţie, nu a fost unul ofensiv, ci unul pur defensiv. El viza doar blocarea accesului manifestanţilor pe alte trasee decât cele aprobate. Pe tot parcursul interacţiunii între jandarmi şi manifestanţi chiar şi atunci când s-a început forţarea dispozitivului nu s-a folosit niciunul din mijloacele, echipamentele agresive care sunt în dotarea Jandarmeriei. Nu s-au folosit bastoane, nu s-au folosit scuturi, nu s-au folosit gaze lacrimogene aşa cum s-a speculat la un moment dat în ziua de sâmbătă şi în ziua de duminică. Nu s-au folosit nici cătuşe”, a precizat Dragoş Tudorache. Marşul de sâmbătă a fost autorizat, potrivit Jandarmeriei, între orele 14,00 şi 17,30 pe traseul Hanul lui Manuc - Piaţa Universităţii - Piaţa Română - Piaţa Victoriei, iar între orele 17,30 şi 18,00 pentru susţinerea de alocuţiuni în Piaţa Victoriei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-10-24Parerea ta...

ANONIM
24 Oct 2016

In randul jandarmilor sunt si cu carnet psd care au ordin de discreditare a institutiei.Ei actioneaza la ordin politic.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine