2019-10-17 13:55

Gabriela FIREA luptă pentru interzicerea folosirii animalelor sălbatice în circ

 |  18:00
Gabriela FIREA luptă pentru interzicerea folosirii animalelor sălbatice în circ

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) din data de 30 ianuarie se afla un proiect de modificare a regulamentului de funcţionare a Circului Globus prin care nu va mai fi permisă dresura de animale. Primarul Gabriela Firea crede ca "în spectacolele de circ animalele sălbatice folosite sunt supuse unor rele tratamente, incompatibile cu necesităţile şi mediul natural al speciilor lor, împrejurări care de cele mai multe ori conduc la comportament agresiv, multă suferinţă şi chiar deces prematur".

"Animalele sunt obligate să facă diverse trucuri pe care le-au învăţat, trucuri care sunt cu totul anormale şi neconforme naturii lor. Este imposibil ca circurile să poată oferi animalelor condiţiile de viaţă corespunzătoare celor din libertate. De aceea, specialiştii în dresura animalelor sălbatice susţin că este necesară interzicerea generală a folosirii animalelor sălbatice în circuri", se arată în expunerea de motive a proiectului, potrivit Mediafax.

Conform noului regulament, în atribuţiile circului Globus vor intra ,,realizarea şi prezentarea de producţii/coproducţii artistice constând în spectacole de circ şi festivaluri, filme, prezentate publicului în Bucureşti, în ţară şi în străinătate, în scopul promovării actului de cultură şi al educării publicului spectator, urmărind continuarea tradiţiei artei de circ, valorificarea optimă a potenţialului artistic existent, stimularea inovaţiei şi a creativităţii, promovarea pe plan naţional şi internaţional a valorilor artistice autohtone şi universale din domeniul artelor spectacolului".

Printre motivele invocate de Primarul General, în proiect se face referire la studii de specialitate "care susţin cu argumente ştiinţifice că, în spectacolele de circ animalele sălbatice folosite sunt supuse unor rele tratamente, incompatibile cu necesităţile şi mediul natural al speciilor lor, împrejurări care de cele mai multe ori conduc la comportament agresiv, multă suferinţă şi chiar deces prematur".

Din noul regulament au fost eliminate, practic, ,,dresura" şi ,,turul menajeriilor", iar din activitatea departamentului de relaţii internaţionale a fost exclusă atribuţia de a întocmi documentele pentru formalităţile vamale în cazul animalelor artiştilor străini care apar în spectacolele instituţiei.

Dacă această propunere a Gabrielei Firea va fi adoptată, luni, 30 ianuarie, de CGMB, Circ&Variete Globus Bucureşti va fi "producător de spectacole şi de momente artistice separate sau în cadrul spectacolelor, în care instituţia realizează partea de creaţie, regie, scenariu, coregrafie, muzică, design costume, design decoruri, cât şi costume, decoruri, recuzită, cu artişti salariaţi şi colaboratori, având dreptul ulterior să încheie contracte cu parteneri din ţară şi străinătate, pentru derularea de programe cultural-artistice".

Iar animalele aflate în responsabilitatea Circului Globus vor fi relocate, în baza unui protocol încheiat între PMB şi Fundaţia Vier Pfoten. Felinele mari ar urma să ajungă în rezervaţii din Africa, iar restul animalelor în diverse alte rezervaţii naturale sau sanctuare pentru speciile protejate.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-28Parerea ta...

BUDIGAI JEGOSI
28 Ian 2017

IAR EA TINE DOSARELE CU ANI SI JOACA CU MAFIA VECHE . NIMENI NU MAI RASPUNDE DE NIMIC . NU AI LA CINE SA TE ADRESEZI . NU RASCPUNDE NIMENI IN PRIMARIE
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray