2020-02-19 18:25

Fiscul protejează firmele demnitarilor şi companiile naţionale cu restanţe la CAS

 |  18:44

Senatul a adoptat, ieri, o propunerelegislativă care prevede că ANAF va executa silit persoanele fizice care nu îşiachită la termen contribuţiile datorate fondului asigurărilor sociale desănătate. Potrivit reprezentanţilor pensionarilor, executarea silită apersoanelor fizice care nu achită contribuţiile pentru bugetul asigurărilor socialenu va aduce multe îmbunătăţiri sistemului, cât timp statul va continua săprotejeze firmele demnitarilor şi companiile naţionale cu restanţe de ordinalmiliardelor. ANAF a compensat datoriile la CAS ale marilor companii cuarierate.

Reprezentanţii pensionarilor susţincă executarea silită a persoanelor fizice care nu achită contribuţiile labugetul asigurărilor sociale de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală(ANAF) este “frecţie la picior delemn”, cât timp statulcontinuă să protejeze angajatorii cu restanţe semnificative. În 2008, au fost “şterse” 4,7 miliarde de lei, reprezentând datorii ale marilor companii la bugetulasigurărilor sociale de stat, iar în 2009, au fost echivalate alte 4,3 miliardede lei. “Jumătate dintre firmeleale căror datorii au fost acoperite sunt regii autonome sau companii naţionale,iar celelalte sunt societăţi private. Ne întrebăm de ce legea se aplică doarpentru unii. Multe dintre aceste datorii au fost compensate cu arieratele,datoriile statului către societăţile respective. Tocmai din banii pentru pensiişi-a găsit statul să-şi achite datoriile?”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale “Unirea” a Pensionarilor din România, Dumitru Cojanu. Acesta nu exclude canumeroase societăţi comerciale, ce au restanţe majore la bugetul asigurărilorsociale de stat, să fie deţinute de anumiţi demnitari. “Probabil că vom constata că multe dintre aceste firmeaparţin unor demnitari. Este bine că vor putea fi executate silit persoanelefizice care nu plătesc CAS. Totuşi, angajatorii puteau fi de mult executaţisilit, dar acest lucru nu se întâmpla în toate cazurile. Erau executate doaranumite companii. Cât timp se va proceda în aceeaşi manieră, noua lege nu vaaduce mari îmbunătăţiri”, ne-a mai spus Dumitru Cojanu.

Mai mult, numeroşi angajatori nu achitau CAS, cu toate căreţineau contribuţiile angajaţilor.

Cine va respecta noilereguli?

Senatul aadoptat, ieri, o propunere legislativă care prevede că ANAF va executa silitpersoanele fizice care nu îşi achită la termen contribuţiile datorate fonduluiasigurărilor sociale de sănătate. Legea prevede că, în cazul neachitării latermen a contribuţiilor datorate fondului, colectarea veniturilor se face decătre ANAF, care procedează la aplicarea măsurilor de executare silită pentruîncasarea sumelor cuvenite, dar şi a majorărilor de întârziere. În cazulpersoanelor care nu realizează venituri, dar au obligaţia să îşi asiguresănătatea, aplicarea măsurilor de executare silită se efectuează de către CNAS.

Propunerealegislativă adoptată de Senat mai prevede că Ministerul Finanţelor, prin ANAF,va colecta contribuţiile persoanelor juridice şi fizice care au calitatea deangajator, precum şi cele ale persoanelor fizice care realizează venituri. ANAFva colecta aceste contribuţii într-un cont deschis pe seama CNAS. Propunerea afost adoptată de Senat cu 61 de voturi pentru, 3 voturi împotrivă şi oabţinere. Senatul a fost prima Cameră sesizată cu această iniţiativă, prin carese modifică Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Iniţiatoriiactului normativ sunt senatorii PDL Şerban Rădulescu şi Iosif Secăşan.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638943-02-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine