2020-02-28 21:32

Folosirea telefonului mobil la volan fără handsfree. Mai puțini de doi dintr-o sută de contravenienți sunt sancționați

 |  21:01
Folosirea telefonului mobil la volan fără handsfree. Mai puțini de doi dintr-o sută de contravenienți sunt sancționați

„În anul 2015, poliția rutieră a aplicat 67.926 de sancțiuni contravenționale pentru folosirea telefoanelor mobile în timpul conducerii, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere»”, se precizează într-o informare a Inspectoratului General al Poliției Române, la solicitarea PUTEREA. „Pentru anul 2016, prevenirea și combaterea evenimentelor rutiere produse pe fondul folosirii neregulamentare a telefonului mobil la volan rămâne una dintre prioritățile poliției rutiere”, precizează comunicatul.

70% dintre şoferii americani folosesc smartphone-ul ilegal în timp ce se află la volan, 61% trimit mesaje, 27% recunosc că verifică Facebook-ul, 17% îşi fac selfie-uri, iar 10 procente sunt angajați în videoconferinţe, prin Skype sau FaceTime, se arată într-un studiu realizat de AT&T, în 2015 și citat de Plus Communication. Este de așteptat ca procentele să fie asemănătoare în cazul șoferilor români.

Pe de altă parte, în România, conform ultimelor statistici oficiale disponibile (vara anului 2014) existau aproape șase milioane de mașini înmatriculate. Putem asuma că la momentul actual numărul este mai mare, undeva spre 6,5 milioane, dacă nu mai mare. Aplicând procentul de 70% precizat mai sus acestei cifre rezultă că există peste 4,5 milioane de șoferi contravenienți. Mai departe, cei 67.926 de sancțiuni într-un an înseamnă că, dintre cei peste 4,5 milioane de contravenienți, un procent mai mic de 1,5 sunt sancționați.

Dependența de mobil e o boală

Utilizarea telefonului mobil în timpul şofatului este cauza producerii multor accidente grave. Potrivit psihologului Dan Ivănescu, președintele Asociației Sănătate Mintală pentru Calitatea Vieții, folosirea telefonului mobil a devenit o dependență sau o obsesie, iar ca orice obsesie, nesatisfacerea ei în orice condiții, poate genera o oarecare stare de sevraj. „Mobilul a devenit o prelungire a corpului nostru, din păcate, avem impresia că dacă nu verificăm mobilul des sau foarte des, pierdem ceva foarte important și ne simțim un pic agitați, avem o stare de disconfort, iar la unele persoane apar chiar și momente de panică foarte accentuate”, declară psihologul Dan Ivănescu, citat de Plus Communication. Acesta le recomandă persoanelor care au devenit dependente de utilizarea telefonului mobil ca, măcăr o zi pe săptămână, să nu îl luăm cu noi sau să îl ținem în sertar, în cazul în care stăm acasă. „Putem combate această obsesie sau dependență ca pe oricare alta. Dacă încercăm să ne lăsăm de fumat, pur și simplu încercăm să ținem țigările cât mai departe de noi, pentru a nu exista tentația. Așa se întâmplă și în cazul dependenței de telefon. Dacă vom ține departe de noi mobilul, măcar o zi pe săptămână, în timp vom constata ca această dependență a dispărut și că se poate trăi la fel de bine și fără utilizarea exagerată a telefonului”, declară specialistul Ivănescu.

România ocupă locul 2 în U.E., potrivit ultimului raport al Comisiei Europene, în ceea ce privește numărul de morți din accidente rutiere, cu o rată de 91 de persoane decedate la un milion de locuitori. Psihologul Dan Ivănescu afirmă că autoritățile competente ale statului trebuie să-și facă datoria și să îi oprească mai des pe cei care vorbesc la telefon în timp ce conduc și să aplice amenzi suficient de mari cât să fie mai puțin atractiv vorbitul la telefon.

Folosirea telefonului mobil în timpul șofatului, fără dispozitive de tip handsfree (mâini libere) reprezintă contravenție, sancționată de art. 99 alin. (2) și art. 108 alin. (1) lit. a), pct. 2, din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu amendă prevăzută în clasa I de sancțiuni (2-3 puncte amendă) și 2 puncte de penalizare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-01-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine