2020-02-21 13:35

FRF somează Primăria Capitalei. Conflict deschis pe seama stadionului Arena Naţională

 |  21:01
FRF somează Primăria Capitalei. Conflict deschis pe seama stadionului Arena Naţională

P24

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a trimis o scrisoare Consiliului General al Municipiului Bucureşti în care solicită intervenţia pentru urgentarea redeschiderii Arenei Naţionale. În caz contrar, FRF se va adresa Justiţiei şi va cere daune pentru prejudiciul creat. Primăria Capitalei a reacţionat şi susţine că fără bază legală nu va redeschide stadionul. În acest sens, a formulat o solicitare către MAI şi ISU, cărora le cere transmiterea prevederilor legale pentru acest demers.

Într-o scrisoare deschisă a preşedintelui FRF, Răzvan Burleanu îi cere primarului general interimar Răzvan Sava să-şi asume răspunderea pentru redeschiderea Arenei Naţionale. În caz contrar, FRF ameninţă cu deschiderea unui dosar în instanţă şi plata daunelor create FRF pentru prejudicii în cazul în care nu se va redeschide stadionul. Burleanu cere şi sprijinul Consiliului General, căruia îi cere să facă presiuni asupra primarului general şi să nu mai tergiverseze lucrurile.

“După cum bine ştiţi, Arena Naţională este închisă publicului de aproape 4 luni din cauza lipsei autorizaţiei de securitate la incendiu. Măsura pare de neînţeles în condiţiile în care pe această arenă s-a disputat deja o finală de Europa League în 2012, când a trecut de cele mai drastice avizări internaţionale. Solicităm Consiliului General al Municipiului Bucureşti să se alăture iniţiativei noastre şi să determine Primăria Capitalei să-şi asume aceeaşi răspundere pentru organizarea evenimentelor sportive, în calitatea sa de proprietar al Arenei Naţionale. Având în vedere ezitările şi inconsecvenţa Primarului General al Capitalei în privinţa rezolvării situaţiei Arenei Naţionale avem speranţa că dvs., prin mecanismul decizional al CGMB, veţi suplini indecizia Primarului General printr-o hotărâre de Consiliu”, se arată în scrisoarea publicată pe site-ul FRF şi semnată de preşedintele Răzvan Burleanu.

Pierderi financiare şi de imagine

Burleanu a afirmat că, în caz contrar, FRF va acţiona în instanţă Primăria Capitalei pentru a recupera prejudiciul creat. “În sprijinul acestui demers vă prezentăm şi un argument de ordin financiar. România a primit în premieră dreptul de găzduire pentru un Campionat European de Fotbal, cel din 2020. Acest succes a fost obţinut prin Arena Naţională, stadionul unde urmează să se dispute patru meciuri la cel mai mare eveniment sportiv găzduit vreodată de ţara noastră. Este de neconceput ca acest stadion, unde s-a desfăşurat şi o finală Europa League şi care a fost acceptat de UEFA printre gazdele Euro 2020 să treacă printr-o astfel de criză, lungită peste măsură, care creează incertitudine şi, implicit, ar putea duce la ridicarea dreptului de organizare al competiţiei. Veţi înţelege, desigur, că, în această nedorită situaţie, FRF se va vedea nevoită să acţioneze în instanţă Primăria Capitalei pentru recuperarea prejudiciului creat, finaciar şi de imagine. Nu suntem în măsură să evaluăm şi prejudiciile create pentru Capitala României însăşi, dar suntem convinşi că şi acestea ar fi considerabile. În calendarul Echipei Naţionale de fotbal a României, revenită după aproape un deceniu în elita fotbalului mondial, prelungirea acestei situaţii inacceptabile ar priva românii de o partidă istorică pe Arena Naţională împotriva Spaniei, campioană europeană en-titre. În plus, pe 3 iunie, exact înaintea plecării tricolorilor spre Euro 2016, românii nu ar mai avea prilejul să îşi poată susţine favoriţii la o ultimă partidă acasă”, se mai arată în scrisoare. Răzvan Burleanu a declarat că federaţia îşi asumă răspunderea pentru organizarea meciului cu Spania, din 27 martie, pe Arena Naţională, închisă din 2015 deoarece nu are avizul ISU.

Replică fermă

“Primăria Capitalei este proprietarul construcţiei. Punctul nostru de vedere rămâne neschimbat, nu redeschidem Arena Naţională până când nu vom avea o bază legală”, a venit replica purtătorului de cuvânt al PMB, Alex Ichim. El a mai spus că PMB a trimis o adresă către ISU Bucureşti şi MAI prin care a cerut să i se prezinte prevederile legale în baza cărora stadionul ar putea fi redeschis. “Până acum nu am primit niciun răspuns de la ei. Imediat ce vom avea aceste răspunsuri vom da şi un punct de vedere oficial”, a precizat Ichim.

Proiect nefinalizat

Din punct de vedere managerial, Stadionul Arena Naţională nu a obţinut încasările preconizate. Aceasta şi din cauza faptului că proiectul nu a fost finalizat. Statistica arată că, din septembrie 2011 şi până acum, pe stadion s-au jucat 117 meciuri şi s-au organizat patru evenimente: două concerte şi alte spectacole politice ale PSD. Potrivit datelor lui Cătălin Tolontan, în medie, de pe urma unui meci se încasează circa 30.000 de euro. Toate acestea raportate la costurile de construcţie de 234 de milioane de euro înseamnă că de la deschiderea stadionului s-au încasat circa 3,5 milioane de euro. În plus, costurile de întreţinere se ridică anual la 1,4 milioane de euro, contract de mentenanţă nu există, ceea ce inseamnă că investiţia nu se justifică. În studiul de fezabilitate al proiectului, se estima că vor fi organizate zeci de concerte pe an, dar în fapt au fost doar două. Din data de 25 octombrie 2015, pe Arena Naţională nu s-a mai jucat nici un meci. Curtea de Conturi impută Primăriei Capitalei plăţi făcute în avans, iar investiţia în acoperişul stadionului este considerată ca nerentabilă, mai ales că “perioada de neutilizare este de cinci luni”. În prezent, procurorii DNA anchetează situaţia, iar redeschiderea stadionului este incertă.

Încăpăţânarea ISU

La sfârşitul săptămânii trecute, se vorbea despre anumite testări la foc ale acoperişului. Apoi, despre elaborarea unei “documentaţii laborioase”, numită agreement, care trebuie aprobat de o comisie tehnică. Abia după toate acestea ISU Bucureşti-Ilfov ar putea sau nu să-şi dea avizul. Potrivit documentelor prezentate de Cătălin Tolontan, în momentul în care afirmaţiile noului şef ISU erau făcute în faţa camerelor de luat vederi, testul la foc fusese făcut şi documentaţia fusese realizată. Mai trebuia şi avizul comisiei tehnice referitoare la membrana Duraskin, care trebuie atestată pe piaţa românească.

Se pare că pompierii nu sunt dispuşi să autorizeze stadionul, iar primăria va trebui să-şi asume deschiderea fără acest aviz şi să rezolve problemele până la sfârşitul anului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-23Parerea ta...

ATENT
23 Feb 2016

Ma amendeaza Dragnea daca ii spun un mare sictir primarului liberal?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine