2020-07-03 20:58

Funeriu a lovit universităţile, ca să scape de ramaniere

 |  18:43
Funeriu a lovit universităţile, ca să scape de ramaniere

Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, loveşte în personalul universitar pentru a nu aveaprobleme în Guvern, potrivit sindicaliştilor din mediul universitar. Federaţia Alma Mater dezaprobă ordinul privind disponibilizarea personaluluinedidactic din universităţi de la 1 septembrie şi recomandă senatelor să-lignore, nefiind de acord nici cu blocarea posturilor în sistem şi nici cu eliminareasporului de doctorat din noul proiect al Legii salarizării. Conducerea “AlmaMater” avertizează că bibliotecile universitare ar putea fi închisedupă-amiaza, din lipsă de personal. Mai mult, căminele studenţeşti nu vor maiputea fi supravegheate.

BiroulExecutiv al Federaţiei "Alma Mater" consideră că Guvernul duce"făţiş" o politică împotriva învăţământului şi sănătăţii publice,domenii de importanţă strategică pentru bunăstarea României, se arată într-uncomunicat de joi al federaţiei. Conducerea federaţiei “Alma Mater” acuzăministrul educaţiei, Daniel Funeriu, că este interesat doar să îndeplineascădorinţa partidului de guvernământ şi să elimine 15.000 de angajaţi din sistemuleducaţional. “Este un ordin aberant. Din acest motiv le-am cerutcolegilor noştri să nu ţină cont de hotărârea ministrului. Este un ordin luatdoar din dorinţa domnului ministru de a raporta cei 15.000 de salariaţidisponibilizaţi. În opinia mea, în cazul domnul ministru Funeriu, nu existăriscul înlăturării de la guvernare, cât timp el urmează ordinele dictate. Nutrebuia, totuşi, să se intervină în mediul universitar. Este un atac laautonomia universitară, cel mai bun drept pe care l-am obţinut după 1990”, ne-a declarat preşedintele „Alma Mater”, Anton Hardăr. Acesta susţine căo reducere a personalului auxiliar din mediul universitar înseamnă nesiguranţacăminelor şi închiderea cantinelor şi a bibliotecilor destinate studenţilor. “Nu trebuia să se intervină în mediul universitar. Puteausă caute soluţii în oricare altă parte. O reducere de personal nedidacticînseamnă că vom lăsa căminele nesupravegheate. În cazul în care va izbucni unincendiu într-un cămin studenţesc, nu vom avea nici un mecanic, nici unelectrician sau nici un paznic, care să intervină. Conform ordinului,Politehnica din Bucureşti, care are cel mai mare număr de studenţi în cămine,va avea mai puţin personal auxiliar pe cămin decât oricare altă universitate.Domnul Emil Boc ne invită să lăsăm terasele şi să mergem la biblioteci, dar vomfi nevoiţi să închidem bibliotecile după-amiaza, din cauza lipsei de personal”,ne-a mai precizat Hadăr.

Funeriu, stăpân pe bugetul propriu al universităţilor

Preşedintele “Alma Mater” susţine că Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şiSportului, prin ordinul semnat de Funeriu, pune stăpânire pe bugetul propriu aluniversităţilor. “Ministerul nu poate să le dicteze rectoratelor cum să folosească baniiobţinuţi din surse proprii. Universităţile au numeroase surse de finanţare, înafară de bugetul de stat. Universităţile atrag fonduri din mai multe programe”, ne-a mai explicat preşedintele „Alma Mater”, AntonHadăr.

SindicaliştiiFederaţiei "Alma Mater" se pronunţă împotriva promovării de ordonanţede urgenţă şi ordine ale ministrului educaţiei "discriminatorii",care "sfidează" autonomia universitară şi dialogul social, având cascop disponibilizarea angajaţilor din cămine, cantine şi din bibliotecileuniversitare, începând cu data de 1 septembrie 2010, pentru a raporta"vestita" reducere de 15 procente.

În acestecondiţii, Federaţia "Alma Mater" recomandă Senatelor universitare săignore Ordinul de ministru numărul 4711 din 23 august 2010 referitor laconcedierea personalului nedidactic.

Reprezentanţiifederaţiei sindicatelor din învăţământul universitar îi transmit ministrului educaţiei,Daniel Funeriu, să conştientizeze că stă "pe un butoi cu pulbere".

De asemenea,sindicaliştii nu sunt de acord cu blocarea posturilor din învăţământ, fapt careconduce la îmbătrânirea personalului didactic şi nedidactic, prinimposibilitatea angajării de personal tânăr şi performant, precum şi lablocarea bunei funcţionări a sistemului.

Totodată,"Alma Mater" constată că în Legea salarizării unitare nu seprecizează absolut nimic de suma compensatorie care a fost acordată în 2010,care cuprindea sporul de doctorat.

"Eliminareaacestui spor va conduce automat la reducerea salariilor cu încă 15 la sutăpentru cei care au îndrăznit să muncească pentru îmbunătăţirea performanţeipersonale. În plus, noua formă a acestei legi împinge învăţământul în partea dejos a salarizării, devenind astfel un domeniu neatractiv pentru tinerii cuperformanţe deosebite", potrivit sursei citate.

Eliminareacelui de-al 13-lea salariu înseamnă diminuarea veniturilor salariale anuale cuo medie de şapte la sută, mai subliniază reprezentanţii "Alma Mater".

Pe de altăparte, sindicaliştii spun că Ministerul Educaţiei nu a semnat contracteleinstituţionale cu universităţile nici până acum, fapt care face ca finanţareaînvăţământului universitar să fie nu numai "o enigmă", dar să conducăşi la imposibilitatea definirii unei strategii de perspectivă a dezvoltăriiinstituţionale, precizează sursa citată.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-03-26

Mai multe imagini:
Funeriu a lovit universităţile, ca să scape de ramaniere
zoom
Parerea ta...

TANCANEL
03 Sep 2010

e mare pacat, pentru ca nu a plecat tot guvernul, insa e si mai rau, a ramas acest individ ca si min al educatiei
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz