2020-02-18 00:26

Funeriu decide câte bufetiere angajează fiecare facultate

 |  18:55
Funeriu decide câte bufetiere angajează fiecare facultate

Ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, a emis un ordin prin care limiteazănumărul personalului auxiliar din căminele şi cantinele studenţeşti. MinisterulEducaţiei pune astfel stăpânire pe bugetul, din surse proprii, aluniversităţilor de stat, potrivit sindicatelor. În cazul unei avarii, în cadrulcăminelor studenţeşti, nu va mai avea cine să intervină, iar multe cantine arputea fi închise, susţin reprezentanţii unităţilor de învăţământ superior.

Ministerul Educaţiei, Cercetării,Tineretului şi Sportului (MECTS) nu ţine cont de autonomia universităţilor şilimitează numărul personalului auxiliar din cantinele şi căminele studenţeşti.Printr-un ordin din data de 23.08.2010, semnat de ministrul educaţiei, DanielFuneriu, rectoratele universităţilor de stat sunt informate că trebuie săreducă numărul angajaţilor din cămine şi din cantine, astfel încât acesta săfie în conformitate cu noile norme impuse de MECTS. Începând cu data de 1septembrie, pentru universităţile de stat “este prevăzut numărul ce urmează a se finanţa de labugetul de stat, respectiv din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul desta”, se arată în Ordinul de ministru. După aplicareaordinului ministerial, personalul auxiliar al unităţilor de învăţământ superiorde stat va fi redus cu aproximativ 15%.

Sindicatele din educaţie susţin că prin aceastăhotărâre, Ministerul Educaţiei elimină autonomiauniversitară şi pune stăpânire pe bugetul din fonduri proprii ale unităţilor deînvăţământ superior. “Este o aberaţie. Universităţile au autonomie, iar înaceastă situaţie nu putem discuta de aşa ceva. Oricum, personalul auxiliar saunedidactic, cum mai este numit, nu era plătit cu cine ştie ce sume de labugetul de stat. Femeile de serviciu, bucătăresele şi aşa mai departe erauplătiţi din fondurile proprii ale universităţilor. În mod normal, MinisterulEducaţiei nu poate pune stăpânire pe bugetul din venituri proprii aluniversităţilor. În situaţia de faţă, nu mai putem vorbi despre normalitate”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei NaţionaleSindicale Alma Mater, Răzvan Bobulescu. Acesta susţine că sindicaliştii vorprotesta faţă de hotărârea Ministerului Educaţiei. “Vom protesta faţă de această decizie a Ministerului. Nupot să vă spun, în acest moment, pentru ce formă de protest vom opta”, ne-a mai precizat Bobulescu.

Studenţii, obligaţi să ia masa la restaurant

Chiar şi în prezent, fără aplicarea ordinului ministruluiFuneriu, există mari probleme de personal în campusurile studenţeşti, potrivitreprezentanţilor unităţilor de învăţământ superior. “Oricum, avem mari probleme de personal. În loc de patrupaznici pe cămin, avem trei. Noi lucram în trei schimburi. În căminelestudenţeşti trebuie să existe tot timpul personal tehnic. Poate interveni oavarie. Am fost nevoiţi să renunţăm la un schimb. Acum, probabil că nu ne vommai permite nici al doilea schimb. Riscăm să avem cămine supravegheate doar optore pe zi”, ne-a declaratreprezentantul serviciului tehnic Cămine – Cantine, din cadrul UniversităţiiBucureşti, şi vicepreşedinte Alma Mater, Alexandru Simionescu. Acesta susţine că studenţii vor fi nevoiţi sămănânce la restaurant, deoarece cantinele nu vor mai putea funcţiona cu şi maipuţin personal. “Cum să poată funcţiona cantinele cu mai puţin personal decât în prezent? În aceste condiţii, vom fi nevoiţi să le închidem. Cevom face, vom trimite studenţii la hotel? Studenţii vor fi obligaţi să mănânce la restaurant. Nuştiu câţi îşi pot permite acest lucru”, ne-a mai explicat Simionescu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-12-26Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine