2019-08-18 16:08

Funeriu susţine că profesorii nu se plâng de reducerile salariale. “Pixelul albastru” a făcut o nouă demonstraţie la TVR

 |  19:00

Daniel Funeriu a susţinut, la TVR 1,că profesorii nu sunt nemulţumiţi de scăderile salariale cu 25%. Aceastaeste concluzia ministrului, după mitingul organizat în 5 octombrie, de ZiuaEducaţiei, în Capitală. Liderii sindicali îl acuză de ipocrizie. Abrogarea Legii 118/2010 reprezintă primarevendicare a dascălilor şi principalul motiv pentru care au ieşit în stradă.

Ministrul educaţiei, cercetării,tineretului şi sportului, Daniel Petru Funeriu, a lăsat de înţeles, marţi, laTVR 1, că dascălii nu se plâng de reducerile salariale. Dovada? Memoriul depusde reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) nucuprinde şi nemulţumirile cadrelor didactice faţă de “tăierea” salariilor cu 25%. Întrebat de moderatorul emisiunii “Tema zilei” de lateleviziunea publică dacă profesorii îşi vor recupera o parte din banii pierduţiîn urma aplicării Legii 118, Funeriu a replicat că a studiat cu atenţiememoriul FSLI şi că pe lista revendicărilor dascălilor nu se regăseşte şidiminuarea reducerilor cu 25%. Faţă de această ieşire publică, FSLI acuzăministrul Educaţiei de ipocrizie. “Problema legată de reducerea salariilor nu a fost trecută pe foaiaînaintată domnului Funeriu pentru că nu ţinea de Ministerul Educaţiei. Este oproblemă ce ţine de ministerele Finanţelor şi Muncii. Totuşi, trebuie să fiiipocrit ca să poţi spune că reducerile salariale cu 25% nu fac parte dinnemulţumirile cadrelor didactice. Mulţi profesori au ieşit în stradă tocmai dinacest motiv. Abrogarea Legii 118 reprezintă primul punct de pe lista derevendicări adresată ministrului muncii. Era normal ca ambele petiţii să fiediferite”, ne-a declaratprim-vicepreşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Reprezentanţii dascălilor susţin că profesorii din România sunt umiliţi şii-au cerut lui Funeriu să “salveze şcoala românească”. “5 octombrie este ZiuaMondială a Educatorului. În România, angajaţiidin învăţământ nu pot celebra această zi. Pentru noi este Ziua dascălilorumiliţi, într-un sistem învechit, bolnav şi fără calitate. FederaţiaSindicatelor Libere din Învăţământ, care reprezintă interesele a aproximativ200.000 de salariaţi din învăţământ, vă cere, domnule ministru al educaţiei,Daniel Petru Funeriu, să salvaţi şcoala românească”, se arată în petiţia adresată ministrului Educaţiei şi semnată depreşedintele FSLI, Aurel Cornea.

Aproximativ10.000 de cadre didactice au protestat marţi, de Ziua Mondială a Educaţiei, înfaţa sediului Guvernului, nemulţumiţi de salariile din învăţământ.

Revendicările profesorilor adresate ministrului educaţiei:

1. Adoptarea noiilegi a educaţiei care să asigure reformarea sistemului;

2. Acordarea a cel puţin 6% din PIB;

3. Salarii decente pentru personal;

4. Corelarea programelor şcolare cu cerinţele depe piaţa muncii;

5. Modificareaprogramelor şi a manualelor şcolare, pentru asigurarea unei calităţi înînvăţământ;

6. Combatereaabandonului şcolar şi facilitarea accesului la educaţie pentru categoriiledefavorizate;

7. Şcoli moderne pentru copiii noştri cu:

- mobilier funcţional;

- grupuri sanitare;

- apă curentă;

- mijloace moderne de învăţământ;

- laboratoare funcţionale, săli şiterenuri de sport;

8.Asigurarea transportului şcolar pentru toţi elevii;

9.Respectarea numărului maxim de elevi din clase, prevăzut în lege;

10. Stoparea reducerilor de personal şiasigurarea posturilor necesare funcţionării învăţământului în condiţiile legii;

11.Condiţii corespunzătoare de muncă şi de viaţă pentru personalul dinînvăţământ;

12.Acces gratuit la formarea profesională continuă a persoanlului dinînvăţământ;

13.Depolitizarea educaţiei.

Revendicările profesorilor adresate ministrului muncii:

1. Abrogarea Legii nr. 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabiliriiechilibrului bugetar;

2. Majorarea coeficienţilor de salarizare,care revin angajaţilor dinînvăţământ, din grila prevăzută în Legea de salarizare unitară abugetarilor;

Majorarea salariului minim la 750 de lei, în 2011;Reducerea vârstei de pensionare de 65 de ani, propusă în Legea unică a pensiilor;Măsuri de protecţie socială.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638945-07-12Parerea ta...

PISCEKY
07 Oct 2010

vin ele si alegerile si atunci..........100%nu vom mai auzi de acesti...............ministeriabili!!sa nu creada acest TOV CA TOTI ROMANII UITA!!!!!!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray