2020-04-05 23:22

CET-urile transformate în mall-uri au lăsat oamenii în frig

 |  13:14
 CET-urile transformate în mall-uri au lăsat oamenii în frig

Bucureștiul a avut șase CET-uri care încălzeau locuințele bucureștenilor. Din 1990 și până în prezent sistemul de termoficare al Capitalei a fost devalizat de edilii care au condus Bucureștiul.

La ultima ședința a Consiliului General al Capitalei, edilul-șef, Gabriela Firea, a anunțat senin că nu mai are cine să dea căldură în toată Capitală, după ce două din șase CET-uri au fost transformate în mall-uri. 

Alexandru Burghiu, directorul Termoenergetica: În Cartierul Aviației, în orele de consum maxim, respectiv în intervalul 20:30 - 24:00, există imposibilitatea furnizării, imposibilitate generată de faptul că noi alimentăm în momentul de față acest cartier din CET-ul Sud. Practic, Cartierul Aviației era un cartier aflat la câteva sute de metri depărtare de CET-ul Pipera. CET-ul Pipera alături de CET-ul Titan, prin "grija" autorităților - și sper că observați ghilimelele - locale de la acea vreme, au dispărut. Dintr-un cartier aflat la câteva sute de metri a ajuns să fie alimentat de la 8Km. Această situație se va finaliza odată cu finalizarea lucrării din zona Iancu de Hunedoara. Acea lucrare, odată finalizată, ne va permite să alimentăm cartierul din CET-ul Grozăvești.

Cum a ajuns sistemul inovator construit de Ceaușescu să crape pe toate părțile

După Revoluție, autoritățile și-au împărțit administrarea sistemului de termoficare al Capitalei. CET-urile au ajuns în grijă unor companii administrate de autoritățile centrale, aflându-se astăzi în administrarea ELCEN (deținută de Ministerul Energiei) . În schimb, rețeaua de țevi a rămas la RADET (aflată în proprietatea Primăriei Municipiului București).

Din păcate, nici guvernelor care s-au perindat și nici autorităților locale nu le-a păsat de sistemul de termoficare al Capitalei.

Așa se face că două dintre CET-uri, adică cel din Pipera și cel din Titan, au fost dezafectate. Iar cele mai multe dintre cele aflate încă în funcțiune sunt obligate să se descurce cu echipamente din anii 1960-1970.

Cert este ca , fără retehnologizare, multe echipamente nu vor mai putea funcționa decât vreo câteva sute de ore. Asta înseamnă că vor putea acoperi necesarul acestei ierni și doar în parte pe cel al iernilor viitoare.

Practic, într-o iarnă geroasă, dacă ar suferi avarii masive - situație plauzibilă, în condițiile în care lucrează cu echipamente vechi - unele dintre CET-uri riscă să nu mai poată furniza suficientă energie termică pentru Capitală!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-29Parerea ta...

ABRAMBURICA
29 Dec 2019

Sa vezi circ cu babe la primarie , la prima ninsoare
ALFABETUL JUDETELOR
29 Dec 2019

Bucureștiul ar trebui sa fie desființat ca și capitala României. Nu este nici un pardon! Bucureștiul nu este capabila sa se autogospodărească singura, fără a fura de de la celelalte 40 de județe. Atunci de ce sa fim de-acord sa ne fie cârmuitor Bucureștiul?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine