2019-10-17 23:24

Gerul a crescut facturile la căldură cu circa 30%. Pentru ianuarie va fi și mai rău!

 |  15:11
Gerul a crescut facturile la căldură cu circa 30%. Pentru ianuarie va fi și mai rău!

Facturile la caldura pentru luna decembrie au inregistrat o crestere de 30%, conform unui reportaj realizat de Mediafax, insa prognoza pentru ianuarie este si mai de temut. Temperaturile scazute din prima luna a anului ii va obliga pe contribuabili sa scoata si mai multi bani din buzunar.

Un reportaj Mediafax care ia drept exemplu judetul Bistrita concluzioneaza ca facturile la căldură au crescut cu peste 30% în luna decembrie faţă de luna noiembrie şi oamenii se aşteaptă ca facturile pentru luna ianuarie, când temperaturile au coborît la – 20 de grade Celsius, să fie cu 50 la sută mai mari. Majoritatea locuinţelor din Bistriţa sunt încălzite cu gaz metan, localnicii fiind nevoiţi să îşi instaleze centrale de apartament după ce firma de termoficare a oraşului a dat faliment, în urmă cu zece ani. Bistriţenii sunt multumiţi de confortul termic pe care îl oferă centrale de apartament, însă spun că facturile la gaz sunt mari.

Astfel, facturile la gaz primite în luna ianuarie, pentru luna decembrie, variază între 140 de lei pentru o garsonieră şi 500 de lei pentru un apartament cu patru camere, aflate în blocuri neizolate termic.

Temperaturile extrem de scăzute din luna ianuarie dau emoţii bistriţenilor când e vorba de facurile la gaz. Meteorologii spun că, la Bistriţa, cel mai frig a fost în dimineaţa zilei de 10 ianuarie, când temperaturile au coborât până la – 22 de grade Celsius.

Pe de alta parte, la Alba Iulia, municipiu în care nu mai există nicio locuinţă racordată la reţeaua centralizată de încălzire, oamenii plătesc facturi cel puţin duble în ianuarie faţă de decembrie, însă nu este o surpriză, având în vedere temperaturile scăzute din primele zile ale acestui an.

Constănţenii vor plăti pentru ianuarie facturi la încălzire similare cu cele din luna decembrie, dar cu până la 30% mai mari decât cele plătite iarna trecută, din cauza temperaturilor mult mai scăzute înregistrate în ultima perioadă.

Directorul RADET Constanţa, Liviu Popa, spune că în decembrie 2016 şi în ianuarie 2017 facturile plătite de constănţenii branşaţi la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice sunt aproximativ la fel ca valoare, dar sunt simţitor mai mari faţă de cele înregistrate iarna trecută, consumul de energie crescând din cauza temperaturilor foarte scăzute. „Nu cred să fie creşteri semnificative în ianuarie faţă de luna decembrie, (facturile - n.r.) sunt aproximativ la fel. Dar simţitor mai mari faţă de iarna trecută, când temperaturile au fost mult mai mari. Dacă în luna decembrie a anului trecut media temperaturii exterioare în municipiul Constanţa a fost de plus 0,5 grade, în decembrie 2015 media temperaturilor a fost de 4,5 grade. Ori, în termoficare fiecare grad contează foarte mult”, a declarat Liviu Popa.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-01-28Parerea ta...

ZILAN
14 Feb 2017

numai in baia mare sa platit pt incalizire pt 2 camere 300 lei pe aceasta luna mai exact ieri. data emiteri 23.01.2017 data scadentei 22.02.2017
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray