2020-07-10 03:23

Gratuitățile pentru transportul pensionarilor - prelungite încă doi ani

 |  14:01
Gratuitățile pentru transportul pensionarilor - prelungite încă doi ani

Guvernul a aprobat, prin Ordonanță de urgență, prelungirea termenului până la care pensionarii, veteranii, văduvele și invalizii de război pot beneficia de facilitățile de transport la care au dreptul.

Executivul a decis, astfel, că tichetele de călătorie gratuite sau taloanele speciale de călătorie pot fi folosite până la 1 ianuarie 2022. Dacă nu s-ar fi luat această hotărâre, respectivele instrumente ar fi „expirat”, pentru că din 2020, ar fi fost nevoie de un card specializat pentru a beneficia de respectivele facilități. 

Potrivit notei de fundamentare a hotărârii menționate, nu a fost asigurată infrastructura necesară pentru folosirea cardului. În aceste condiții, Guvernul a adoptat două măsuri:

- extinderea perioadei în care vor putea fi folosite tichetele și taloanele, până la 1 ianuarie 2022;

- prelungirea termenului de asigurare a cadrului pentru folosirea cardurilor în vederea utilizării facilităților de transport, până la 31 decembrie 2021.

Pensionarii primesc reduceri de 50% din tariful stabilit pentru călătoriile pe calea ferată cu trenuri personale, cu trenuri accelerate fără regim de rezervare, precum și cu trenuri rapide, clasa a II-a, cu mijloace auto sau cu navele de călători clasa a II-a, la transportul intern în comun, între localități, conform legislației în vigoare.

Reducerea se aplică în limita a șase călătorii pe an. De asemenea, facilitățile respective pot fi folosite și de către soț sau soție, cu încadrare în numărul total de călătorii la care are dreptul titularul.

Veteranii de război beneficiază de câte 12 călătorii gratuite, dus-întors, sau 24 de călătorii simple, în cursul unui an calendaristic, la clasa I pe calea ferată, la tren de orice rang, conform legislației. În această categorie se încadrează marii mutilați, invalizii de război, precum și veteranii de război decorați cu ordine și medalii de război.

La 6 călătorii interne gratuite, dus-întors, sau la 12 călătorii simple pe calea ferată, la tren de orice rang au dreptul:

- veteranii de război decorați cu Medalia "Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial, 1941-1945";

- cei nedecorați

- văduvele de război.

Generalii, ofițerii și ceilalți veterani de război decorați cu Medalia "Crucea comemorativă a celui de-al doilea război mondial, 1941-1945" călătoresc la clasa I. Cei nedecorați și văduvele de război călătoresc la clasa a II-a.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz