2020-04-07 13:44

Guvernul a MODIFICAT OUG 114. Principalele schimbări și cum ne afectează

 |  22:40
Guvernul a MODIFICAT OUG 114. Principalele schimbări și cum ne afectează

Guvernul a decis în ședința de luni, 6 ianuarie, modificarea celebrei Ordonanțe 114 care a provocat nenumărate controversate în spațiul public și în lumea financiar-bancară. Vă prezentăm principalele prevederi ale OUG:

Nu s-a interzis cumularea pensiei cu salariul

"Guvernul a fost nevoit în prima ședința de guvern să adopte o OUG care să permită intrarea în vigoare a acestor prevederi pentru care și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului. Vorbind despre cumulul salariului cu pensia, care a fost atacat de PSD la CCR (...) din respect pentru instanța de contencios constituțional, în acest moment guvernul nu a adoptat o măsură cu privire la această prevedere, tocmai pentru a aștepta punctul de vedere al CCR. În rest, sunt chestiuni necesare care trebuiau adoptate mai ales după intrarea în vigoare a legii bugetului de stat", a anunțat la finalul ședinței de guvern Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului.

Amânarea pensiilor speciale pentru primari

Printre prevederile adoptate luni se numără prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensiilor speciale pentru primari.

”Va trebui să rezolvăm o problemă care este creată de atacul la CCR al PSD împotriva Legii de corectare a ordonanței 114. Suntem pregătiți. După cum știți, o serie de măsuri de reformă, o serie de măsuri pe care le considerăm necesare, cum ar fi înghețarea salariilor demnitarilor, prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensiilor speciale pentru primari, adică amânarea cu un an de zile. (...) De asemenea, încetarea detașărilor în instituțiilor publice din afara instituțiilor publice sau plafonarea punctului de amendă care este legat de salariul minim și alte măsuri nu pot intra în vigoare din cauză că PSD a atacat la CCR legea de corectare a OUG 114. (...) Ca atare este vitală adoptarea acestor prevederi sub formă de ordonanță de urgență”, a spus Ludovic Orban, la începutul ședinței de Guvern.

Punctul de amendă nu crește. Se elimină taxa pe active bancare

De asemenea, o altă prevedere o reprezintă înghețarea punctului de amendă și eliminarea taxei pe active bancare.

"Punctul de amendă a fost înghețat la nivelul de 145 de lei, deci a fost eliminată corelarea cu nivelul salariului minim. (...) De asemenea, taxa pe active bancare a fost eliminată", a mai precizat Ionel Dancă, la finalul ședinței.

Șeful Cancelariei primului-ministru a mai precizat că în cazul persoanelor amendate în ultima săptămâna se va aplica legislația aflată în vigoare la momentul respectiv.

S-a desființat Fondul de Dezvoltare și Investiții

Acesta a mai adăugat că Fondul de Dezvoltare și Investiții a fost desființat, fiind o modalitate de "sifonare" a banilor publici.

"Vorbim despre schemele de sifonare din bani publici pe proiecte fantasmagorice prin Fondul de Dezvoltare și Investiții, prevederi care au fost incluse în proiectul de lege pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea și care au fost acum adoptate prin această Ordonanță de Urgență, astfel încât acum, Fondul de Dezvoltare și Investiții se desființează la data încetării derulării contratelor afalte în desfășurare și pentru care sumele acordate se diminuează la valaore sumelor primite până la momentul intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență, pentru lucrările efectuate", a mai subliniat Dancă.

Anularea taxei de 2% pentru energie

Potrivit șefului Cancelariei, ordonanța de urgență va cuprinde și anularea taxei de 2% aplicată companiilor din energie.

Pe 23 decembrie, executivul și-a asumat răspunderea în Parlament pe un proiect de lege care modifică prevederi din OUG 114, însă PSD a contestat actul normativ la CCR. Judecătorii Curții au stabilit ca termen pentru transmiterea punctelor de vedere data de 20 ianuarie, urmând ca în 29 ianuarie să aibă loc dezbaterea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-07Parerea ta...

ANTIMAFIA
07 Ian 2020

cica din respect fata de gasca de banditi de la ccr.orbane esti vai de capul tau.pai ccr trebuie desfiintat .si cel mai simplu mod este arestarea lui dorneanu si gasca.cine a mai vazut ca sa se judece pe sine insusi.asa ceva e de noaptea mintii.asa cum isarescu este dovedit ca cel mai mare bandit de dupa 1990.cu probe clare:bancorex,banii furati de la fmi,jaful bancilor,eximbank.plus mafia ing bank si raiffeisen bank privind cursul euro leu.isarescu trebuie dat afara in suturi din bnr.asa cum cnair trebuie desfiintat .auzi din respect fata de ccr.vai de capul tau orbane.si ce o sa faci o sa lasi sa ia dorneanu doua pensii si indemnizatie si marian enache trei pensii si alti asa zisi judecatori si smecheti pensii si salarii? sa-i platesti din buzunar tu si catu.acum se vede influenta mafie din nou in guvernul orban.cine a venit cu ideea?s-a dovedit si ca min de finante catu a majorat ilegal acciza la carburanti.deci benzina trebuia sa se ieftineasca cu minimum 45 de bani.o hotie in noaptea de revelion.sibiu pitesti blocata de 2 ani de cnair ca de fapt toate proiectele si orban delira pe la digi lui tzesari .care digi lystruia gasca psd si pe dragnea si dancila.pe masura ce trece timpul ne dam seama ca acest orban face ce vrea jefuitorii tarii nu ce vrea tara.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine