2020-08-10 18:17

Guvernul ia în calcul trei scenarii pentru salariul minim

 |  15:22
Guvernul ia în calcul trei scenarii pentru salariul minim

Guvernul are trei variante privind salariul minim pe 2017. Una dintre variante este înghețarea salariului minim, o alta creșterea cu 10% și un al treilea scenariu - creșterea salariului minim cu 20 de procente.

Acest subiect este dezbătut la Palatul Victoria de reprezentanții Guvernului și sindicate. Sunt luate trei variante în calcul. Una dintre ele este menținerea salariului brut de la nivelul actual de 1.250 de lei și pentru anul următor, al doilea scenariu este o creșterea cu 10%, până la 1.375 lei, și cea de-a treia variantă este creșterea salariului cu 20 de procente, până la 1.500 de lei.

Creșterea salariului minim brut duce și la o majorarea a salariului mediu brut și există și estimări în acest caz. Dacă se adeverește primul scenariu, vom asista la o majorare de 7 procente a salariului mediu brut. Dacă se va decide o majorare de 10 procente, atunci și salariul mediu va crește cu 15,3%. O majorare de 20% a salariului mediu ar duce la o creștere a salariului mediu cu 23%. 

În documentul aflat în analiza Guvernului există însă avertizarea că o creștere a salariului minim de 10% ar determina scăderea productivității muncii cu 2,3%. Aceasta deoarece, ȋn Romȃnia, creșterea costurilor determinată de creșterea salariului minim nu este compensată prin creșterea productivității, ci, dimpotrivă, productivitatea scade, potrivit profit.ro

"Dacă se consideră constant numărul de angajați, adică firma nu recurge la reduceri de personal, acest efect s-ar traduce prin diminuarea rezultatelor – venituri mai mici ale firmelor. Mai mult decȃt atȃt, dacă este observată și o scădere a ocupării, acest rezultat poate fi un semnal de alarmă cum că firmele sunt puse ȋn dificultate de aceste creșteri ale costurilor și fac față cu greu situației: ȋși diminuează numărul de angajați, iar veniturile sunt mai mici, cu importante consecințe negative - reducerea activității, periclitarea poziției pe piață. Din păcate, la nivel macroeconomic, principalul pericol este creșterea prețurilor, deoarece singura alternativă a firmelor de a compensa costurile ridicate este prin transfer către prețurile bunurilor sau serviciilor comercializate", este arătat în document.

Din estimările Guvernului rezultă că numărul de contracte de muncă active la nivelul salariului minim brut garantat în plată în luna octombrie 2016 (momentul prelucrării) este cuprins între 1.541.126 și 1.563.770.

Anul trecut au fost identificați 1.227.239 salariați la nivelul salariului minim, ceea ce reprezintă aproximativ 18% din total salariați. Din analiza pe tipuri de gospodării, a fost constatat că în 13,5% din gospodăriile din România există salariați remunerați la salariu minim.

În document mai este atenționat că printre efectele reale ale creșterii salariului minim se numără creșterea câștigurilor salariale ale populației, însă de multe ori cu prețul disponibilizării acelor angajați pe care firmele nu își mai pot permite să îi plătească. Mai mult, creșterea salariului minim poate duce la inflație, deoarece firmele reacționează la creșterea costurilor prin creșterea prețurilor produselor/serviciilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-11-28Parerea ta...

ANONIM
28 Noi 2016

Nu considerati totusi ca ar fi firesc, pentru ca o crestere a salariilor sa nu produca infllatie, sa creasca numai salariul minim pana la un anumit nivel ,in vreme ce salariile mai mari sa ramana la acelasi nivel , pentru ca aceia care au salarii mici sa simta cresterea salariului si in nivelul de trai cresterea salariala nemaifiind absorbita de inflatie ? Remarcati totusi ca "baza" celor cu salarii minime ar creste ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz