2020-02-23 09:55

Guvernul îşi anchetează propria instituţie de control. ANPC, moartă pentru consumatori

 |  21:01
Guvernul îşi anchetează propria instituţie de control. ANPC, moartă pentru consumatori

P24

În urma unei audienţe obţinută de Asociaţia Pro Consumatori (APC), la care a participat şi secretarul general al Guvernului, a fost oprită elaborarea unei hotărâri a Executivului, prin care Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) ar fi putut prelua o activitate a acesteia, finanţată de Uniunea Europeană. Este vorba despre cea mai veche organizaţie în domeniul protecţiei consumatorilor, Asociaţia Pro Consumatori (APC), iar miza demersului ANPC o reprezintă cele 100.000 de euro, pe care aceasta o obţine în proporţie de 60% de la UE, iar 40% de la Guvern.

În data de 31 decembrie 2017, expiră contractul dintre UE şi APC privind Centrul European al Consumatorului (CEC), proiect de care răspunde APC. Anual, Guvernul României, prin ANPC, îşi asuma contribuţia financiară pentru susţinerea activităţii APC. Numai că, în luna ianuarie 2016, ANPC a somat APC să-i predea în două zile CEC. Preşedintele APC, Costel Stanciu, ne-a declarat că a încercat să-i convingă asupra faptului că solicitarea ANPC nu se poate realiza deoarece sunt contracte în derulare. Fără nicio explicaţie, în luna mai, ANPC a iniţiat o hotărâre de guvern prin care dorea transferarea CEC la ANPC.

Cine este CEC?

Centrul European al Consumatorilor este un proiect creat de Direcţia Generală de Sănătate şi Protecţia Consumatorilor a Comisiei Europene, în fiecare ţară membră a UE, care se ocupă cu rezolvarea litigiilor care apar în relaţia consumatorului cu o firmă din alt stat UE. De exemplu, cine merge în concediu într-o ţară UE şi are prejudicii din partea unei firme străine, de exemplu un laptop, aparat foto sau pantofi, care nu sunt conforme, poate apela la APC care răspunde de acest proiect pentru a-şi recupera contravaloarea bunului achiziţionat. Trebuie subliniat că CEC nu are personalitate juridică, în acest proiect lucreează doar şapte angajaţi, care funcţionează într-un spaţiu închiriat, cu minime dotări. Banii UE şi ai Guvernului sunt folosiţi pentru întreţinerea sediului, consumabile, salariile angajaţilor. Sumele acoperă şi cheltuielile pentru soluţionarea litigiilor dintre consumatori şi firmele care-i prejudiciază, promovare şi implementarea strategiilor europene.

Ce urmărea ANPC

Instituţia statului urmărea anihilarea unei organizaţii care s-a dovedit foarte activă în domeniul drepturilor consumatorilor, recunoscută de Guvernul României ca fiind de utilitate publică încă din 2005. Pe de altă parte, ANPC cerea dotări suplimentare, cum ar fi două automobile, inutile activităţii CEC. Un alt aspect ţine de neseriozitatea statului român în relaţia cu structurile europene. Conform contractului, activitatea CEC este aprobată şi finanţată de UE până la 31 decembrie 2017, iar ANPC dorea să o preia de la 1 ianuare anul viitor. Costel Stanciu a trimis memorii către toate ministerele semnatare ale HG, inclusiv către primul ministru. „Toate ministerele şi-au declinat competenţa, spunând că Ministerul Economiei este cel responsabil de această problemă. Numai Ministerul Economiei nu mi-a trimis nici un răspuns, ceea ce este grav şi ciudat. Dacă nu-i trimiteam primului ministru memoriul, nu ar fi avut loc întrevederea cu secretrul general al Guvernului şi cu ministrul de Dialog Social. Cert este că, hotărârea nu a mai fost discutată de membrii Guvernului în data de 5 octombrie”, a declarat pentru PUTEREA Costel Stanciu, preşedintele APC.

De ce vrea ANPC să prea proiectul european?

Pe lângă miza financiară, de circa 100.000 de euro, ANPC invocă o mai bună promovare a drepturilor consumatorului (sic!), deşi are mai multe carenţe în activitatea sa de 24 de ani. „În raportul de activitate pe 2015, ANPC susţine că a avut peste 80.000 de reclamaţii, din care doar 20.000 au fost considerate temeinice. Nu a dat nicio explicaţie referitoare la cele nesoluţionate. Deducem că, restul nu sunt de competenţa sa, dar nu a specificat cauzele sau dacă inspectorii nu au ştiut să evalueze corect cauzele sau nu au existat dovezi care să susţină plângerile ori nu a ţinut de resortul lor. Numai anul trecut, ANPC a transmis către Comisia Europeană doar 23 de notificări privind produsele nealimentare periculoase, de 9,5 ori mai puţine dacât Ungaria, sau de 6 ori mai puţine decât Bulgaria. ANPC nu soluţionează reclamaţiile venite din partea asociaţiilor de consumatori, în general. Exemple sunt multe, dar asta cu altă ocazie”, comentează Costel Stanciu.

Guvernul îşi anchetează propria instituţie de control. ANPC, moartă pentru consumatori
zoom
Atac la „prietenii” politici ai ANPC

Costel Stanciu este conferenţiar doctor în domeniul ştiinţelor economice şi predă managementul calităţii, comportamentul consumatorului la câteva universităţi bucureştene. Pe lângă activitatea universitară, din 2002, el este preşedintele Asociaţiei Pro Consumatori, cunoscută publicului drept Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România. „Jumătate din activitatea mea o dedic apărării drepturilor şi intereselor consumatorului. Deşi am un copil de 2 ani şi 10 luni pentru care ar trebui să-mi dedic mare parte din timpul liber, îl transfer în folosul comunităţii. Constat că românii au nevoie de mai multă educaţie pentru a face alegeri sănătoase când achiziţionează bunuri şi servicii. Acest lucru ar trebui să-l facă instituţia statului, printr-o activitate de control mai eficient, pentru că dispune de peste 600 de angajaţi şi un buget de 1.ooo de ori mai mare (peste 8 miliarde de lei), dar nu-l face pentru că ar afecta interesele economice ale unor „prieteni” politici”, ne-a declarat preşedintele APC, Costel Stanciu.

Şanse pentru eliminarea produselor toxice chinezeşti

Asociaţia Pro Consumatori a fost nevoită să-şi schimbe numele în 2015, pentru că o lege organică impune eliminarea din titulatură a sintagmei „protecţia consumatorului”. Ea s-a înfiinţat cu doi ani înaintea ANPC, instituţie a statului, adică în 10 februarie 1990. Ea este membră în Organizaţia Mondială a Consumatorilor, a celei europene şi reprezintă interesele consumatorilor români în Grupul Consultativ al Comisiei Europene. O activitate remarcabilă a avut în îmbunătăţirea unor acte normative de profil, dar mai ales în realizarea unor studii de piaţă. „În ultimii doi ani, am realizat peste 40 de studii asupra unor produse alimentare şi nealimentare, populare în rândul consumatorilor. Evidenţiem nocivitatea sucurilor pentru copii, care au pe etichetă personaje de desene animate, care conţin îndulcitori, coloranţi şi conservanţi artificiali, deosebit de nocivi pentru cei mici. Trei sferturi din aceste sucuri sunt adevărate bombe cu fragmentaţie, care dau tulburări grave de comportament. Cerealele pentru copii conţin glicerină, care dă boli digestive, arome şi coloranţi artificiali şi foarte mult zahăr. Până şi pâinea feliată este plină de substanţe chimice care nu au nimic în comun cu reţeta tradiţională. Ea este colorată cu caramel amoniacal, care dă impresia de pâine neagră, conţine cisteină, care se obţine din unghii şi păr de animale. Poate aţi înţeles de ce autoritatea de resort din China a preferat să se întâlnească cu reprezentanţii APC şi nu cu omologii lor guvernamentali. Chinezii ne-au facilitat contacte cu reprezentanţii producătorilor de jucării, pentru care noi am primit cele mai multe reclamaţii. Urmărim să eliminăm de pe piaţă produsele chinezeşti neconforme atât din domeniul jucăriilor, cât şi al textilelor”, ne-a spus Stanciu.

Cu pumnu-n gură

„Este inadmisibil ca o autoritate a statului, ANPC, să pună de trei ori presiune pe Guvern pentru a trece un proiect sub autoritatea sa. Şeful ANPC, Bogdan Pandelică, vrea să desfiinţeze societatea civilă din domeniu, deşi problemele sunt tot mai multe şi mai grave. ANPC vrea să deţină control absolut şi preferenţial asupra produselor neconforme care au invadat piaţa românească”, spune Costel Stanciu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-10-16Parerea ta...

TRAIAN BASESCU
23 Oct 2016

Pai daca APC a fost creata INAINTEA ANPC, ce mai discutam?! La puscarie cu ANPC! Tigani imputiti!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine