2019-10-14 21:18

Guvernul pregătește măsuri RADICALE pentru pensiile militarilor

 |  18:07
Guvernul pregătește măsuri RADICALE pentru pensiile militarilor

Specialiştii Ministerului Apărării Naţionale şi cei ai Ministerului Afacerilor Interne lucrează la draft-ul Ordonanţei de Urgenţă care reglementează unele măsuri în domeniul pensiilor militare de stat, informează MApN, într-un comunicat transmis miercuri AGERPRES. Guvernul va discuta joi ordonanța de urgență dedicată pensiilor speciale.

Potrivit sursei citate, în acest moment specialiştii MApN şi cei ai MAI continuă consultările şi pregătesc draft-ul actului normativ care va fi discutat în cadrul Executivului, cele două ministere fiind co-iniţiatoare."Informaţiile potrivit cărora ministrul Apărării Naţionale nu ar semna proiectul ordonanţei de urgenţă sunt lipsite de fundament", se mai arată în comunicat.

Potrivit surselor Digi24, proiectul se va referi exclusiv la angajații MApN și MAI: militari, jandarmi, pompieri, polițiști. Cu alte cuvinte, nu se va referi la celelalte categorii de persoane care beneficiază de pensii speciale, precum diplomați, magistrați, personal aeronautic civil, parlamentari.

Reprezentanții sindicatelor spun că sunt mai multe variante discutate. Una dintre ele se referă la neindexarea pensiei speciale odată cu creșterea salariilor personalului activ, ci doar cu rata inflației. De asemenea, nu este exclus să se decidă schimbarea bazei de calcul a pensiilor speciale, în sensul că se va ține cont de salariul net, nu de salariul brut, ceea ce ar însemna o reducere a pensiilor speciale.

Premierul Mihai Tudose a explicat, luni, la un post de televiziune, că situaţia pensiilor speciale trebuie rezolvată pentru că este o problemă de „moralitate”, iar Executivul trebuie să-şi asume stingerea acestui „incediu” înainte de a fi prea târziu, dând însă asigurări că nu vor scădea veniturile pentru cei cu pensii în plată.

„Avem de repus în lucrurile fireşti nişte derapaje din ultimii ani. Nu mai există nicăieri pe planeta asta o situaţie, o ţară, un loc, unde când ieşi la pensie să iei de la locul de muncă mai mulţi bani decât luai când munceai, să ieşi la pensie la vârste de până la 50 de ani pe acest algoritm. (...) Iertaţi-mă, ceva nu e în regulă. Nu vorbesc numai de impactul bugetar, vorbesc de moralitate”, a spus premierul.

Tudose a afirmat că nu se vor pierde bani pentru cei care au câştigat deja nişte drepturi, însă sistemul trebuie repus în funcţiune pentru viitor.

„O să iasă, hai să facem curat, că altfel închidem ochii, ne facem că nu vedem, nu ne asumăm să facem curăţenie şi la un moment dat o să ne trezim că nu mai avem soluţie. (...) Ca un incendiu, ne asumăm că îl stingem acum sau îl lăsăm să ardă tot ce se poate arde şi la un moment dat să constatăm că nu îl mai putem stinge”, a afirmat el.

Tudose a spus că schimbările nu vor fi făcute „peste noapte”, ci proiectul se va afla în dezbatere. El a mai explicat că cea mai mare problemă este în cazul militarilor, în schimb magistraţii, care au un statul special, vor face subiectul unei alte discuţii.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-08-03Parerea ta...

COSTEL
02 Aug 2017

A distrus economia . A distrus agricultura. etc. Acum, armata, politia, serviciile. Am fost a 7-a fosta militara din Europa pana in 1989. Suntem acum dupa Angoala, Congo etc. Traiasca SOSOS...care a distrus ROMANIA cu spirijinul politicienilor nostii....PACAT MARE PACAT ...de sangele varsat
MIREL CEL MARUNTEL
02 Aug 2017

DRAGNEA nu uita Romania nu e a ta...Nu distruge si armata...Suntem in situatie grea ...Nu se stie ..razboi sa nu fie .......Distruge tot ...Cine ne VA mai apara? Sper sa gresesc ...dar nu se stie ..Situatia din Europa poate degenera .... .Am avut o armata puternica ...Nu mai avem nimic...Analizeaza inainte de a lua masurile astea..
ANONIM
02 Aug 2017

UN MILITAR NATO ARE SOLDA INTRE 5 SI 10 MII DE EURO. CAND MERGE IN TEATRELE DE OPERATIUNI NU MAI PLATESTE IMPOZIT SI ARE O SERIE DE AVANAJE. LA NOI I SE REPRESEAZA CA MERGE IN TEATRELE DE OPERATIUNI CA SA CASTIGE BANI. NU SE VEDE CA, ISI PUNE VIATA IN PERICOL PENTRU INTERESELE NATO SI ALE ROMANIEI. NOI VREM SA FIM APARATI DAR NU VREM SA CHELTUIM...
GASCA PATRICIENILOR
03 Aug 2017

Tot la fel sa distrus si imperiul roman . Din cauza senatorilor pe viata si excrocilor de parlamentari patricieni .distrugeti si furati tara si poporul roman . Este constinta lor de generalî .
OVIDIU PETRESCU
03 Aug 2017

Este doar inca o diversiune de genul sa-i moara capra vecinului. Nu conteaza cat de mica este pensia unui om obisnuit, ea poate sa nu creasca dar sa i se taie pensia celui care ia mai mult, in felul acesta omul de rand se simte razbunat ca este platit cu salariu de mizerie la un patron smecher, salariu de mizerie ce duce la o pensie de mizerie. Binenteles ca militarii, politistii si jandamii sunt ^pleava societatii^, ei nu produc nimic deci trebuie sanctionati dar nu confundati marea masa a militarilor cu salarii mici cu generalii si chestorii multimilionari. Insa nu ne atingem de parlamentari, judecatori sau diplomati( exact cei care au pensii si de 20 de ori mai mari decat media). Normal ca ar trebui limitata pensia speciala la un cuantum de sa zicem 6-7.000 lei pe luna pentru orice bugetar, indiferent de functie, de la Presedinte in jos. Ciudat ca nimeni nu ia atitudine fata de frenezia cresterii salariilor in administratia locala, cu dublari si triplari desi multe localitati mici traiesc doar din banii primiti de la guvern , de la noi toti.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray