2020-08-08 06:57

Guvernul vrea să introducă GARANȚIA pe sticle și PET-uri

 |  21:28
Guvernul vrea să introducă GARANȚIA pe sticle și PET-uri

Obiceiul de a plăti o garanție atunci când cumpărăm un recipient de sticlă ar putea reveni în România. Ministerul Mediului vrea să implementeze acest sistem inclusiv pentru pet-uri, iar cumpărătorii ar urma să primească garanția înapoi, la returnarea ambalajului.

Ministrul Costel Alexe spune că măsura va intra în practică la finalul acestui an. Cadrul legal există încă din 2018, însă totul a rămas doar pe pe hârtie.

În lipsa pubelelor și a bunului-simț, unele deșeuri, cum sunt recipientele de sticlă sau de plastic sunt aruncate pe stradă. Pentru a încuraja populația să recicleze, autoritățile de mediu vor să reintroducă în România sistemul garanție - depozit pentru ambalaje de sticlă sau PET-uri.

Regula va fi obligatorie până la sfârșitul anului, spune ministrul Mediului. Prețul garanției va fi de 50 de bani sau un leu, transmite Digi24.

România are o rată de reciclare e deșeurilor municipale de 14 la sută. Asta deși obiectivul asumat până la sfârșitul anului este 50 la sută.

În Germania, rata de reciclare a acestor recipiente este de peste 98 la sută. Cetățenii duc PET-urile la un tonomat și primesc înapoi garanția de 25 de cenți.

Același sistem funcționează și în Suedia, de exemplu. Garanția diferă aici în funcție de tipul și dimensiunea ambalajelor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-07-03Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz