2020-02-26 21:26

Guvernul Boc aruncă Sănătatea şi Educaţia în colaps. Domenii prioritare pentru exterminare, în 2011

 |  18:53
Guvernul Boc aruncă Sănătatea şi Educaţia în colaps. Domenii prioritare pentru exterminare, în 2011

Creşterea numărului deceselor fără explicaţii din spitale, migraţia masivăa medicilor în străinătate şi închiderea multor şcoli vor fi efectele reduceriibugetelor pentru sănătate şi educaţie, în 2011. Potrivit prevederilor Legiibugetului de stat anunţată de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), bugetul sănătăţiiva avea cel mai mult de suferit, fiind redus cu 40% anul viitor. Reprezentanţiipacienţilor acuză Guvernul Boc că încalcă dreptul la viaţă al oamenilor. Totodată,sindicatele din învăţământ avertizează că diminuarea bugetului MinisteruluiEducaţiei va determina închiderea multor unităţi şcolare.Guvernul Boc mai loveşte odată în sănătate şi în educaţie. Sănătatea va fi cel mai afectat domeniu, înurma propunerii făcute de MFP pentru Legea bugetului de stat pe 2011, urmând săpiardă 40% din fonduri, faţă de suma alocată în 2010.

Colegiul Medicilor din România (CMR) susţine că reducereabugetului pentru sănătate la aproape jumătate faţă de valoarea din 2010 este omăsură inconştientă, ce va conduce la creşterea numărului deceselor fărăexplicaţii ale pacienţilor şi la scăderea numărului de cadre medicale din ţară.“Oricum, bugetul alocatanul acesta pentru sănătate este de doar 40% din necesar. O reducere abugetului pe 2011 cu 40% nu poate însemna decât colapsul sistemului sanitar dinRomânia. Vom asista la tot mai multe cazuri de decese fără explicaţii, înspitale. De asemenea, reducerea cheltuielilor pentru persoanal poate anunţa noidisponibilizări. Spitalele nu mai pot suporta încă o reducere de personal.Tocmai s-au permis concursuri pentru ocuparea unor posturi. Acum ce o să facă? O să disponibilizeze medicii, imediat după ce i-auangajat? Un astfel de buget nupoate fi aprobat decât de un Guvern care este inconştient sau iresponsabil”, ne-a declarat preşedintele CMR, medicul Vasile Astărăstoae.

Reducerea bugetului Ministerului Sănătăţii va afecta şipacienţii, asociaţiile bolnavilor anticipând o creştere a numărului persoanelorcare renunţă la tratament. “Este o dovadă de iresponsabilitate. Ei (guvernanţii) nu realizează căinvestiţia în Sănătate înseamnă profit. Ministerul Sănătăţii nu are nici o strategie.Deja s-au întrerupt tratamentele pe bolile cronice. Acum, vine şi această măsurăde reducere a bugetului cu 40%. Ministrul Cseke Attila vorbeşte despresustenabilitate. Probabil că în mintea dumnealui sustenabilitatea este inversproporţională cu banii alocaţi pentru Sănătate. Dacă, la 1 iulie, peste 500.000de pacienţi au renunţat la tratament, această cifră va creşte din 2011 şi vomasista la tot mai multe decese ale bolnavilor. Se va ajunge la o selecţienaturală. Probabil că acest lucru este dorit şi de Guvern. Acuz public Guvernulcă încalcă dreptul cetăţenilor la viaţă. Vom organiza proteste”, ne-a declarat preşedintele Coaliţiei OrganizaţiilorPacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Cezar Irimia.

Guvernul vrea închiderea cât mai multor şcoli

MFP a propus şi o diminuare a bugetului destinat educaţiei,anul viitor. Astfel, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportuluiar putea avea un buget redus cu 0,55%, cel mai mult fiind redusă suma destinatăcheltuielilor cu personalul, 7,84%.

Conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ(FSLI) consideră că, în aceste condiţii, indexarea salarială de 15%, anunţatăde Executiv, nu este posibilă. “Noi am afirmat de la început că indexarea de 15% nu este posibilă. Nutrebuie să ne mai surprindă nici o astfel de măsură”, ne-a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) avertizează că oastfel de măsură poate însemna desfiinţarea a numeroase unităţi şcolare. “Această măsură anunţă noi disponibilizări. Deja sistemuleducaţional are prea puţin personal. Reducem cheltuielile pentru servicii,adică nu mai avem bani să plătim curentul şi încălzirea unităţilor. Se vaajunge la închiderea şcolilor. Oricum, acest Guvern a demonstrat că asta îşidoreşte. O creştere la capitolul «Alte cheltuieli» însemnă mai mulţi bani pecare reprezentanţii Ministerului Educaţiei îi pot dirija unde doresc”, ne-a precizat preşedintele FEN, Constantin Ciosu.

BugetulMinisterului Sănătăţii în 2011 va fi de peste 4,4 miliarde de lei, cu aproape40% mai mic decât suma acordată anul acesta, arată proiectul Legii bugetului destat publicat de MFP. Potrivit documentului citat, suma acordată în 2011 pentruMinisterul Sănătăţii se ridică la 4.409.007.000 de lei, în condiţiile în careexecuţiapreliminară pe 2010 se ridică la 7,14 miliarde de lei, ceea ceechivalează cu o reducere cu 38,31%. Cheltuielile cu personalul sunt prevăzute,în bugetul pe 2011, la 222.207.000 de lei, cu 4,5% mai mici decât anul acesta,în timp ce la capitolul Cheltuieli cu bunuri şi servicii este prevăzută ocreştere de aproximativ 46%, suma acordată fiind de 996 de milioane de lei.

MFPpropune în 2011 un buget pentru Ministerul Educaţiei de 8,55 de miliarde delei, în scădere cu 0,55% faţă de execuţia bugetară preliminară pe anul în curs,care se ridică la valoarea de 8,6 miliarde de lei. Din totalul bugetului, 2,95de miliarde provin din venituri proprii ale Ministerului Educaţiei.Cheltuielile cu personalul au alocate, în bugetul pe 2011, 1.095.217.000 delei, cu 7,84% mai puţin decât în 2010. Suma alocată pentru cheltuielile cubunuri şi servicii este redusă cu 30 de procente, de la 1,1 miliarde delei la 831 de milioane de lei. O creştere importantă a cheltuielilor seînregistrează la capitolul "Alte transferuri", care are alocat înproiectul de buget 1,5 miliarde de lei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-05-24Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine